Το Πάσχα δεν αποτελεί την αγαπημένη μου γιορτή. Φύση αισιόδοξος άνθρωπος, η θλίψη των ημερών αυτών δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μου...
Η μαγειρική αποτελεί για άλλη μια φορά την διέξοδο από αυτή την κατάσταση.
Με καταγωγή από το Μαντείο της Δωδώνης και ύστερα από διετή παραμονή στα όμορφα Γιάννενα, τα γιαννιώτικα κουλουράκια αποτελούν μια από τις πασχαλινές αδυναμίες μου.
Αυτή την χρονιά, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων, αυτοσχεδίασα με το σχήμα τους, μπορώ όμως να πω όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία... Ιδανικά θα χρειαστείτε το κορνέ μπισκότων για να πετύχετε το τέλειο σχήμα, δηλαδή το στρογγυλό με την τρυπούλα στην μέση. Εναλλακτικά και με μια απλή σακούλα κορνέ θα μπορέσετε να κάνετε τα στρογγυλά σας κουλουράκια.
Αυτή την χρονιά, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων, αυτοσχεδίασα με το σχήμα τους, μπορώ όμως να πω όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία... Ιδανικά θα χρειαστείτε το κορνέ μπισκότων για να πετύχετε το τέλειο σχήμα, δηλαδή το στρογγυλό με την τρυπούλα στην μέση. Εναλλακτικά και με μια απλή σακούλα κορνέ θα μπορέσετε να κάνετε τα στρογγυλά σας κουλουράκια.
Πασχαλινά Γιαννιώτικα Κουλουράκια
Υλικά(για 40 περίπου κομμάτια):
8 αυγά
1 - 1,5 kg αλέυρι για όλες τις χρήσεις ( όσο "πάρει" η ζύμη)
2 βανίλιες
30 γρ. μαγειρική αμμωνία
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 ml γάλα
100 ml χυμό πορτοκαλιού
Ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζουμε σε δύο διαφορετικά σκεύη (μπορούμε να τα χτυπήσουμε και μαζί για μεγαλύτερη ευκολία αλλά θα γίνουν λιγότερο αφράτα).
Χτυπάμε με το
μίξερ τους κρόκους μαζί
με τη ζάχαρη ώσπου να ενωθεί το μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ για να σχηματιστεί μαρέγκα. Εν συνεχεία την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι,περίπου μια κούπα, συνεχίζουμε να χτυπάμε
με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε το βούτυρο.
Ζεσταίνουμε το γάλα (να είναι χλιαρό), ρίχνουμε μέσα την αμμωνία για να
διαλυθεί και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα. Επειδή η αμμωνία θα
«φουσκώσει» καλό είναι να μην γεμίσουμε το ποτήρι με το γάλα μέχρι πάνω καθώς
και να το τοποθετήσουμε πάνω ακριβώς από το μείγμα μας. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, τις
βανίλιες και ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύοντας συνέχεια. Το τελικό ζυμάρι θα πρέπει να είναι παχύρρευστο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτουμε τα ταψιά μας με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτουμε τα ταψιά μας με λαδόκολλα.
Αφήνουμε το
μείγμα να σφίξει, περίπου 10 λεπτά.
Ιδανικά χρησιμοποιούμε το κορνέ μπισκότων ή το κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε τα μπισκότα σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο περίπου 10cm.
Όπως σας είπα, εγώ δεν είχα κανένα από τα δυο οπότε μπορείτε να ακολουθήσετε την κάτωθι διαδικασία:
Λαδώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε με ένα κουτάλι ζύμη, την τοποθετούμε στο ταψί και πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
Για να πετύχουμε το κλασικό σχήμα που είναι στρογγυλό και μεγάλο, λίγο μικρότερο από τα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης, ανοίγουμε αρχικά με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση και εν συνεχεία με κυκλικές κινήσεις σπρώχνουμε ελαφρά προς τα τοιχώματα, σχηματίζοντας έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 10cm.
Ιδανικά χρησιμοποιούμε το κορνέ μπισκότων ή το κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε τα μπισκότα σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο περίπου 10cm.
Όπως σας είπα, εγώ δεν είχα κανένα από τα δυο οπότε μπορείτε να ακολουθήσετε την κάτωθι διαδικασία:
Λαδώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε με ένα κουτάλι ζύμη, την τοποθετούμε στο ταψί και πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
Για να πετύχουμε το κλασικό σχήμα που είναι στρογγυλό και μεγάλο, λίγο μικρότερο από τα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης, ανοίγουμε αρχικά με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση και εν συνεχεία με κυκλικές κινήσεις σπρώχνουμε ελαφρά προς τα τοιχώματα, σχηματίζοντας έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 10cm.
Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν (η ώρα
εξαρτάται από τον κάθε φούρνο γι’ αυτό είμαστε προσεκτικοί). Είναι πρακτικό να
έχουμε 2-3 ταψιά διαθέσιμα για να τελειώσουμε το «φούρνισμα» πιο γρήγορα.
Όταν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο βγάζουμε με μια σπάτουλα τα κουλούρια μας, τα οποία τοποθετούμε σε ένα κουτί, μπολ ή ό,τι άλλο θέλουμε. Καθαρίζουμε το ταψί από τα υπολείμματα (π.χ. με χαρτί κουζίνας) για να είναι καθαρό για την επόμενη φουρνιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν συνεχίσουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Εάν θέλουμε να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, φτιάχνουμε ένα απλό ζαχαρόνερο (2 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό) και περνάμε με ένα πινέλο το κάθε κουλούρι. Έπειτα τα αχνίζουμε και τα τρώμε!!
Easter is not my favorite
holiday. Since I am a very optimistic person, the grief and sorrow of this days
doesn’t suit with my temper.
For once more, cooking is my
refugee and my way out…
Since my mother descents from
Dodona in Epirus and I lived in Ioannina for about two years, this traditional
cookies are my Easter favorite delicacy.
It would be ideal to use a
cookie press to obtain desired shape but if you don’t have one you can use an
icing dispenser or just your fingers – like I did.
Happy Easter!
Easter Traditional Cookies
Ingredients (makes around 40 cookies)
8 eggs
1 – 1,5 all purpose flour
30 gr. Ammunium soda (you can
replace it with Bicarbonate Soda)
250 gr. Butter
500 gr. White sugar
100 ml milk
100 ml orange juice
1 tbsp vanilla extract
Powdered sugar for decoration
Preparation
Melt the butter in low heat.
Divide yolks and egg whites.
In a stand mixer, beat yolks
with sugar until fluffy and white. In another clean bowl, whisk the eggs whites
untill soft peaks form and add it, with soft movements, in the yolk-sugar
mixture.
Add 1 cup of flour and the melted
butter. Lightly heat the milk and whisk in the soda. Pay attention and do this
over your bowl because milk will bubble enough. Mix well and finally add the
orange juice, the vanilla extract and the remaining flour. Keep in mind that
the dough must be flowing thick from your press or bag.
Let the mixture stand for a while.
Preheat your oven in 180 degrees.
Pour the dough into the cookie
press and make circular cookies with around 10cm
diameter. Leave enough space between each cookie because they double their
size.
Bake them for 15-20 minutes
until golden.
If you wish to decorate, mix 2
tsp icing sugar in 100ml water, brush it’s cookie and sprinkle with extra sugar.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!