Όταν είσαι ο μοναδικός γλυκατζής στο σπίτι, ψάχνεις ευκαιρία να φτιάξεις κάποιο γλυκάκι...
Ξύπνησα με μεγάλη χαρά για να φτιάξω αυτό το κέικ που από καιρό λαχταρούσα.
Λόγω σχετικής απέχθειας από την πλευρά του "καλού" μου, η φέτα είναι ένα από τα τρόφιμα που δεν περνάει πλέον από την πόρτα μας. Ευτυχώς όμως που υπάρχει το νόστιμο ανθότυρο για να καλύψει αυτό το (μεγάλο για μένα) κενό.
Το τυράκι αυτό το τρώμε για πρωινό με μέλι και κανέλα, ως συνοδευτικό στα λαδερά μας και φυσικά στα βραδινά μας όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ.
Το συγκεκριμένο κέικ φτιάχνεται χωρίς αλεύρι και βασικά του συστατικά είναι η τριμμένη αμυγδαλόψιχα και το ανθότυρο.
Θέλει λίγη υπομονή στο χτύπημα της μαργαρίνης με την ζάχαρη αλλά και τα άλλα είναι εύκολο και γρήγορο στην ετοιμασία.
Καλή επιτυχία!
Κέικ λεμονιού με ανθότυρο, χωρίς αλεύρι
Υλικά:
120 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. λευκή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ( περίπου 2 μεγάλα λεμόνια)
300 γρ. ανθότυρο
240 γρ. τριμμένη λευκή αμυγδαλόψιχα
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Φιλέ αμύγδαλο
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκατοστών.
Χτυπάμε την μαργαρίνη με βούτυρο με 200 γρ. από την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (περίπου 8-10 λεπτά). Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού.
Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους στο μείγμα του βουτύρου. Όταν ενσωματωθούν συνεχίζουμε με την αμυγδαλόψιχα και έπειτα προσθέτουμε και το ανθότυρο.
Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρης και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία μαρέγκα.
Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη προσέχοντας να κρατήσουμε τον "αέρα" της.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το φιλέ και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρουμε. Είναι ακόμη πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.
Καλή απόλαυση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!