Για τα φετινά μου γενέθλια αποφάσισα να πειραματιστώ λιγάκι πριν καταλήξω στην τελική συνταγή. Τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο πετυχημένα, οπότε σε μια ύστατη προσπάθεια κατέφυγα στην μαύρη μπύρα που τόσες μέρες μου έκλεινε πονηρά το μάτι στο ψυγείο.
Και ναι, έφτιαξα την πιο νόστιμη τούρτα! Έτσι μου είπαν όσοι τη δοκίμασαν - και ελπίζω να έλεγαν την αλήθεια...
Το κέικ ήταν τόσο αφράτο, υγρό και σοκολατένιο. Η μαύρη μπύρα δεν διακρινόταν με την πρώτη μπουκιά, αλλά έδινε περισσότερη ένταση και βάθος. Και μετά ακολουθούσε η επικάλυψη με τυρί κρέμα. Εκεί όλες οι γεύσεις δημιουργούσαν μια έκρηξη ενθουσιασμού στον ουρανίσκο.
Ο κύβος ερρίφθη...αυτή έγινε η επίσημη τούρτα γενεθλίων.
Καλή επιτυχία
Προσαρμοσμένη από Nigella
Υλικά:
250 γρ. μαύρη μπύρα
250 γρ. βούτυρο
300 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. λευκή ζάχαρη
75 γρ. κακάο
145 ml ξινόγαλα
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
275 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
300 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εξοπλισμός: Δύο στρογγυλές φόρμες 23 εκ.
Προετοιμασία:
Βουτυρώνουμε τις φόρμες και προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170°C.
Κόβουμε σε φέτες το βούτυρο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την μπύρα, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κακάο, την ζάχαρη, καστανή και λευκή, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το ξινόγαλα και το εκχύλισμα βανίλιας και το ρίχνουμε στο μείγμα με την μπύρα. Προσθέτουμε το αλεύρι και την σόδα και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και αυτή βγει καθαρή.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το τυρί κρέμα με το βούτυρο, την ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Σε μια βάση για κέικ ή μια πιατέλα βάζουμε το ένα κέικ και απλώνουμε από πάνω την μισή ποσότητα από την επικάλυψη. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα τυριού.
Καλή απόλαυση!
I'm always anxious about my own and my loved ones' birthday. Days or even weeks before, I start brainstorming about the recipe that depends on the recipient. Some want it in white, others in layers, but I love a good death by chocolate.
For my birthday this year I decided to experiment a little bit. The results weren't satisfying and in a final try I turned to one bottle of stout that was blinking at me.
And yes, I made the most yummy cake! Or so I was told by those who tried it and I hope it's the truth...
The cake was so fluffy, moisty and full of chocolate. The stout was not detectable from the first bite, but it provided more intensity and depth. And after that, there was the cream cheese frosting. There...all the flavours created a unique explosion of joy in the mouth.
The desicion was made. From now on, this would be the official birthday cake.
Good Luck!
Chocolate cake with stout and cream cheese frosting
Adapted from Nigella
Ingredients:
250 ml stout ( Fix Dark, Guinness, Murphy's)
250 gr unsalted butter
300 gr demerara sugar
100 gr caster sugar
75 gr cocoa powder
145 ml buttermilk
2 eggs
1 tsp vanilla extract
275 gr cake flour
1 tsp soda
300 gr cream cheese
150 gr softened butter
1 1/2 cup icing sugar
1 tsp vanilla extract
Equipment: Two(2) 23cm/ 9 inch springfrom tins.
Butter the bottom of your tins and preheat your oven to 170°C.
Cut the butter in slices. In a large saucepan pour your beer and add the butter and heat until is melted. Remove from heat and stir in the cocoa powder and sugars.
Beat the 2 eggs into the buttermilk and add the vanilla extract. Pour it into the chocolate butter and finally add the soda and the flour. Whisk well and pour it into the tins.
Bake for 35-40 minutes or until a wooden skewer of a toothpick inserted in the middle comes out clean.
Let it cool completely and treat gently while removing from the pan.
Prepare the frosting, whisking together the cream cheese, the softened butter, the icing sugar and vanilla extract until smooth.
Place the first cake in a platter or cake stand and cover it with half of the frosting. Place the second one on and ice the top until completely covered.
Χρόνια Πολλά και Γλυκά Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η τούρτα σου! Αν και δεν έχω δοκιμάσει, φαντάζομαι πως η μπύρα θα ταιριάζει απίστευτα με την σοκολάτα!
Και το frosting από κρέμα τυριού είναι και μένα από τα αγαπημένα μου!
Happy Birthday!!
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές Εύη! Εύχομαι και σε σένα ότι καλύτερο!
ΔιαγραφήΔοκίμασε την μπύρα όταν έχεις όρεξη για κέικ σοκολάτας και θα δεις τα μαγικά της αποτελέσματα..
Καλημέρα!
Χρόνια Πολλά Αγγελική !!! Πολύ ωραία η τούρτα σου !! Μου αρέσει βεβαίως και το cake topper !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Άρη! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
ΔιαγραφήΤο cake topper ήταν μια προσπάθεια να βελτιώσω τις δυνατότητες μου στην χειροτεχνία..
Χρόνια σου πολλά!! Θα μπορούσα να το κάνω για καθημερινό κέικ αυτό!! Δελεαστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!! Άνετα μπορεί να γίνει το κέικ του πρωινού, ακόμη και σκέτο χωρίς την επικάλυψη της κρέμας.
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Πωπω, τούρτα με μπύρα; Τι φοβερή συνταγή είναι αυτή! Την βάζω οπωσδήποτε στα υπόψιν για τα επόμενα γενέθλιά μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου πολλά, Αγγελική! Χαίρομαι που σε γνωρίζω!
Αθηνά
Craftaholic.gr
Καλώς ήλθες Αθηνά!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια!
Να την δοκιμάσεις και να μου πεις την γνώμη σου!
Καλό βράδυ!
Χρόνια σου πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται πολύ ζουμερή η τούρτα και η μπύρα τη κάνει αφράτη!! Μ' αρέσει πολύ!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και το σχόλιο σου!
ΔιαγραφήΕίναι όντως αρκετά ζουμερή!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστούμε Αγγελική για τη συνταγή!!! Εγώ που δοκίμασα την τούρτα έχω να πω πως ήταν πραγματική υπέροχη! ! Αν δεν ήταν βράδυ θα την τρώγαμε όλη!! Θα δοκιμάσω να τη φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή ! Έχουμε και λάτρεις της μπύρας στην οικογένεια οπότε καταλαβαίνεις ...θα γίνει αγαπημένο ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα μου! Σίγουρα το συγκεκριμένο μέλος της οικογενείας θα ενθουσιαστεί με αυτή τη συνταγή και καθώς έλειπε στη γευσιγνωσία πρέπει να του την φτιάξεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Χρόνια πολλά και καλά Αγγελική, με υγεία και χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα σου είναι από αυτές που μου αρέσουν πολύ, ιδιαίτερη, εύκολη και σούπερ σοκολατένια!
Χρύσα μου,σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!
χρόνια πολλά και πάλι Αγγελική μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταπληκτική ιδέα για τούρτα! αυτό το κέικ με το τυρένιο frosting θα ταιριάζει υπέροχα!
καλό σ/κ!
Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές!
ΔιαγραφήΑξίζει μια δοκιμή αυτό το κέικ...
Καλή Κυριακή, φιλιά!
Χρόνια πολλά και από εμένα, να είσαι καλά και να γλυκαίνεις τους γύρω σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το blog σου, θα τα λέμε λοιπόν.
Το κεικ σου λαχταριστό με την κρέμα. Το ξινόγαλα αγαπημένη προσθήκη στα κεικ.
Και του χρόνου με υγεία : )
Καλώς ήλθες και σε ευχαριστώ τόσο για τις ευχές όσο και για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΌντως το ξινόγαλα απογειώνει κάθε κέικ!
Καλό βράδυ!
Χρόνια πολλά Αγγελική μου να είσαι πάντα υγιής και ευτυχισμένη !! Επίσης εύγε για την τούρτα... Πάνω στην ώρα σκαρώνω και εγώ μία σοκολατένια τούρτα !! Η δική σου είναι εξαιρετική! Και μου άρεσε και η χρήση μαύρης μπύρας ! Και του χρόνου εύχομαι Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αθηνά!!
ΔιαγραφήΝα'σαι καλά και εσύ κάθε χαρά!
Η μαύρη μπύρα κάνει μεγάλη διαφορά, την προτείνω ανεπιφύλακτα!
Καλή εβδομάδα, σε φιλώ!!
Χρόνια πολλά και Καλά!! Να είσαι ευτυχισμένη και ότι επιθυμείς να στο φέρει γρήγορα ο χρόνος! Η μαύρη μπύρα είναι γοητευτική από μόνη της για μένα και πάντα ελκύομαι από συνταγές που την έχουν! Η τούρτα σου είναι άψογη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Αγγελική μου!!
Σ'ευχαριστώ πολύ Λίλια! Εύχομαι και σε σένα ότι καλύτερο!
ΔιαγραφήΚαι' γω την αγαπώ την μαύρη μπύρα...
Καλό μεσημέρι!
Χρονια πολλα και καλα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κεικ με τη μαυρη μπυρα ειναι θεικα. Ζουμερα οπως σωστα ειπες καιμε βαθος στη γευση τους. Οσο για το συνδυασμο με την λευκη επικαλυψη, μου ταιριαζει τοσο πολυ οχι μονο σε γευση αλλα και στο ματι. Λευκο με μαυρο, ο αιωνιος κλασικος συνδυασμος!!!
Παντα τετοια Αγγελικη!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή μου για τις ευχές σου!
ΔιαγραφήΌπως τα λες, το Γιν και το Γιανγκ της τούρτας,χαχα..
Καλώς σε βρίσκουμε Κίκα στο νόστιμο μπλογκοσπιτάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πετυχαίνουμε και γιορτινή μέρα με κεράσματα και πανέμορφη τούρτα!
Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα ευχόμαστε από καρδιάς!
Καλώς ήρθες Έλενα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!
Ότι καλύτερο εύχομαι!
Χρονια πολλά κια γλυκά οπως οι τουρτα σου ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ :-)
Διαγραφή