Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο κι εκεί δεν έχουμε άλλη συνταγή για ρεβανί. Είναι ένα γλυκό νηστίσιμο που όμως το φτιάχνουμε κάθε εποχή του χρόνου, άσχετα από περιόδους νηστείας. Είναι επίσης συνυφασμένο με χαρμόσυνα γεγονότα και συνήθως αποτελεί κέρασμα μαζί με κουραμπίεδες σε γάμους και αρραβώνες. Και πιστέψτε με, το λέω εκ πείρας, έχει μεγάλη πέραση και ειδικά στους μη ντόπιους...
Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και πολύ πιο ελαφρύ από την αυγορεβανί. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην καείτε καθώς το μείγμα όταν βράζει κοχλάζει.
Η συνταγή είναι της θείας μου, η οποία είναι η γκουρού όχι μόνο της ρεβανί, αλλά και πολλών οικογενειακών εδεσμάτων που θα σας ετοιμάσω μελλοντικά.
Καλή επιτυχία!
Λαδορεβανί Αγρινίου
Υλικά:
300 ml ηλιέλαιο
200 ml ελαιόλαδο
200 ml ελαιόλαδο
1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας μέλι
3 ποτήρια νερό, περίπου 1000ml
ξύσμα & χυμό από 1 λεμόνι
500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
Αμύγδαλα ξασπρισμένα
Ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Σκεύη: Ταψί φούρνου 38x28cm
Περίπου 20-25 κομμάτια
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο όλα τα υγρά υλικά, την ζάχαρη και το ξύσμα και αφού βράσουν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ψιλό και χοντρό, σιγά σιγά ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σβολιάσει. Μόλις το μείγμα σφίξει (σχεδόν αμέσως) και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας το αδειάζουμε στο ταψί. Το στρώνουμε ομοιόμορφα με μια ξύλινη σπάτουλα. Κόβουμε σε ρόμβους και σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε ένα ξασπρισμένο αμύγδαλο.
Ψήνουμε αρχικά στους 200°C για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180°C για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμη μαλακό αλλά όσο κρυώνει η επιφάνειά του θα γίνεται κριτσανιστή. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμη μαλακό αλλά όσο κρυώνει η επιφάνειά του θα γίνεται κριτσανιστή. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Στολίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Καλή απόλαυση!
The dessert I am presenting is a
traditional recipe from my hometown, Agrinio, situated in west Greece. It's a
typical dessert for celebrations.
It's dairy and egg free and really easy to
prepare.
I got this recipe from my aunt which is
like the expert in all the family treats, some of which I am going to prepare
for you in the future.
Beware during the preparation of the
mixture, because it will be boiling hot.
Good Luck!
Traditional Semolina Dessert with Olive Oil
Ingedients:
200 ml olive oil
300 ml vegetable oil
300 ml vegetable oil
1 kg refined sugar
3 tbsp honey
3 cups tap water , aprox. 1000ml
zest & juice of 1 lemon
500 gr semolina flour
250 gr semolina
blanched almonds
sugar & cinnamon for decoration
Baking Dish 38x28 cm
About 20-25 pieces
Baking Dish 38x28 cm
About 20-25 pieces
Preparation:
In a heavy bottom pan, bring to boil all
the liquids, sugar and lemon zest. Then add the semolina and semolina flour
whisking continuously so as it will not curdle. Immediately after it starts to
set pour the mixture in the baking dish and spread evenly with a wooden
spatula. Cut in diamond shaped pieces and place a blanched almond on top of
each piece.
Bake at 200°C for 20 minutes and lower to
180°C and bake for another 40 minutes, until the surface turns brown.
When removed from the oven it will be
still soft, but as it starts to cools down its surface will start turning
crunchier.
After it has completely cooled down, adorn
with cinnamon and sugar.
Enjoy!!
That looks so good! I really want to try it sometime :)
ΑπάντησηΔιαγραφήSarah | Sarahanne14
Thank you Sarah! I really hope you try it soon :-)
ΔιαγραφήΦαίνεται πολύ ωραίο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Πέπη μου! Είναι όντως ωραίο,ελπίζω κάποια στιγμή να το δοκιμάσεις!
Διαγραφήσε αγαπαω ακομα περισσοτερο πλεον για την καταγωγη σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ, αν και σπάνια μου το λένε αυτό...χαχα
ΔιαγραφήΤο έχω δοκιμάσει ήδη και είναι πραγματικά πολύ νόστιμο! Αλλά πόσο καλά θα ήταν να το έτρωγα ξανά το Σάββατο, με καφεδάκι, στο κέντρο της πόλης ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε, Cookikaki μας!
Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως το θέτεις δεν μπορώ να σου το αρνηθώ!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Yu Lee!
Τι ωραίο !! και πόσο ωραία ειδικά η πρώτη φωτογραφία !!! Καλό βράδυ Αγγελική !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα΄σαι καλά Άρη μου! Καλό βράδυ και σε σένα!!
ΔιαγραφήΔελεαστικότατη πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν λέμε όχι σε ένα τόσο καλοφτιαγμένο παραδοσιακό ραβανί!
Ο δίσκος, το σερβίρισμα, το λικεράκι, όλα ένα υπέροχο, καλόγουστο και σωστά φωτογραφημένο σύνολο!
Καλά κούλουμα Αγγελική και να περάσεις ένα όμορφο τριήμερο!
Ζαμπία
Ζάμπια,σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΕίναι παραδοσιακό γλύκισμα και θέλει και το αντίστοιχο σερβίρισμα. Κάποια πράγματα είναι σταθερές αξίες.
Καλά κούλουμα και καλά να περάσεις και συ!
Τι όμορφα που το έχεις σερβισριμένο...
ΑπάντησηΔιαγραφήμε το λικερακι του!
Καλό σου βράδυ :)
Το θέλει το λικεράκι του...σ'ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ :-)
Πολύ όμορφο γλυκό και εξ ίσου ωραία παρουσιασμένο!!! Σ' ευχαριστούμε για την επίσκεψη στο μπλογκ μας, καλό τριήμερο, ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Ευχαριστώ κι εγώ για την επίσκεψη και τα σχόλια!
ΔιαγραφήΚαλό τριήμερο!!
Τέλεια συνταγή! Αυτό το γλυκό μου θυμίζει τόσο πολύ τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό μου, το ξακουστό Ζευγαράκι Μακρυνείας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Ελευθερία από το όντως ξακουστό Ζευγαράκι!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμο φαίνεται! Καλό τριήμερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ευχαριστώ Λένια μου,καλό τριήμερο και σε σας!
ΔιαγραφήΦιλιά :-)
πωωωω!! από την ώρα που το είδα στο facebook το έχω στο μυαλό μου! τα σιροπιαστά δεν τα πολυσυμπαθώ (αν και η μητέρα μου φτιάχνει τέλειο σάμαλι...). θα δοκιμάσω σίγουρα την Αγρινιώτικη εκδοχή! ;) τώρα που αρχίζει και η νηστεία θα είναι ότι πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό τριήμερο Αγγελική μου!! φιλιά πολλά!
Οο, ευχαριστώ Εύη μου! Δοκίμασέ την, είναι κάτι τελείως διαφορετική από την σιροπιαστή εκδοχή!
ΔιαγραφήΚαλό τριήμερο, τα φιλιά μου!!!
Καλησπέρα και από κοντά Κίκα. Υπέροχο φαίνεται το ραβανί σου αν και δεν νομίζω
ΑπάντησηΔιαγραφήνα έχω ξαναφάει αυτή την εκδοχή. Μου αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά σιροπιαστά
και αυτή τη συνταγή θα την δοκιμάσω σίγουρα.
Καλό τριήμερο
Καλώς την! Θα χαρώ πολύ να την δοκιμάσεις να μου πεις την γνώμη σου!
ΔιαγραφήΚαλό τριήμερο, καλά να περάσεις!
Πολύ ωραίο Αγγελική μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εξαιρετικό και πολύ μου αρέσει έτσι χωρίς αυγά.
Η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο ''παράξενη'' στο ραβανί. Δεν μου αρέσει να ''μυρίζει'' το αυγό. Πρέπει να είναι καλοφτιαγμένο.
Το δικό σου θα το δοκιμάσω σίγουρα γιατί το ζήλεψα μόνο από τις φωτογραφίες ;)
Ωραία παρουσίαση.
Καλή Σαρακοστή να έχεις.
Καλημέρα!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ!!
Θέμα με το αυγό σίγουρα δεν θα έχεις σε αυτή την ρεβανί...
Καλή Σαρακοστή!
Ηρθα κι γωωωω Κικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γιαγια μου με φωναζε κι εμενα κικα...απο το Κυριακη ομως!
καταρχην να πω χαιρομαι που "βραθηκαμε",το ονομα cookika εξαιρετικη ιδεα,το μπλογκ σου με μια πρωτη ματια που προλαβα, καλογουστο και εμφανισιμο και πολλα συγχαρητηριααα!!!!!!
Επεσα σε ενα αγαπημενο μουγλυκο που μου θυμιζει την παιδικη μου ηλικια!Μου αρεσε πολυ η δικη σου εκδοχη(της θειας) που ειναι και πανευκολη και θα την δοκιμασω σιγουρα!!!!
φιλια!!!!
Καλώς ήλθες Κική!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σου λόγια και το σχόλιό σου!
Θα χαρώ να δοκιμάσεις την εκδοχή της θείας και να μου πεις την γνώμη σου!
Καλή συνέχεια, φιλιά!
Μμμ δεν έχω δοκιμάσει και με έπεισες να το κάνω!Χα χα το ξέρω δυσκολεύτηκες πολύ να με πείσεις ε? :P Καλή συνέχεια κοριτσάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα χα! Θα χαρώ να την δοκιμάσεις και να μου πεις την άποψή σου!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!