Από μικρή απολάμβανα τις μέρες που φιλοξενούσαμε φίλους στο σπίτι μας. Και αυτό γιατί από τη μία μεριά "έσπαγε" η μονοτονία της καθημερινότητας και από την άλλη γιατί το σπίτι μας ήταν πάντα γεμάτο λιχουδιές. Σας το έχω πει αλλά το ξαναλέω... είμαι πολύ λιχούδα, με τη μεγαλύτερη βέβαια ικανοποίησή μου να σταματάει στο οπτικό μέρος.
Θυμάμαι πάντα τα κυριακάτικα πρωινά που ετοίμαζε η μητέρα μου, με κέικ, μπουγάτσες, πατσαβουρόπιτες και κάθε λογής καλούδια. Ήταν για εμάς σαν ένα πάρτυ, εφόσον τα υπόλοιπα πρωινά ήταν συνήθως ένα ποτήρι γάλα και ψωμάκι με μέλι.
Η συνήθεια αυτή πέρασε και σε μένα φυσικά. Τις τελευταίες μέρες είχα την χαρά να φιλοξενώ μια αγαπημένη φίλη και θέλησα να την ευχαριστήσω με μια λιχουδιά για το πρωινό. Βέβαια καταλήξαμε να απολαμβάνουμε αυτά τα κεκάκια και το απόγευμα μαζί με το τσάι αλλά και τις βραδινές ώρες, μετά από την έξοδό μας...
Πρόσφατα έφτασαν κάποια πολύ νόστιμα αχλάδια στο σπίτι. Το ξέρω πως δεν είναι η εποχή τους, αλλά πραγματικά ήταν όλο γλύκα και άρωμα. Σκέφτηκα λοιπόν να τα εκμεταλλευτώ και να τα συνδυάσω με την σάλτσα καραμέλας που είχα στο ψυγείο. Εάν δεν έχετε αχλάδια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μήλα που ταιριάζουν εξίσου ωραία με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλή επιτυχία!
Κεκάκια με αχλάδι και σάλτσα καραμέλας
Προσαρμοσμένη από Sarah Randell
Υλικά:
150 γρ. βούτυρο
3 αυγά
6 κουτ. σούπας σάλτσα καραμέλας*
150 ml γάλα
100 γρ. καστανή ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
2 ώριμα αχλάδια
λίγες νιφάδες βρώμης για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές σάλτσα καραμέλας και το λιωμένο βούτυρο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, την κανέλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε στο μπολ. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε τα αχλάδια και ανακατεύουμε ελαφρά. Αδειάζουμε σε φόρμες cupcakes, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγη βρώμη.
Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά χαράζουμε την επιφάνεια τους.
Προσθέτουμε στην σχισμή του καθενός μισή κουταλιά σάλτσα καραμέλας, σπρώχνοντας ελαφρά με το κουτάλι για να πάει όσο πιο βαθιά γίνεται.
Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά. Μπορείτε όμως να τα ζεστάνετε για μερικά δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων προσθέτοντας άλλη λίγη σάλτσα καραμέλας.
Σημείωση: Δείτε εδώ πως να φτιάξετε την σάλτσα καραμέλας.
Καλή απόλαυση!
Η φίλη μου λίγο πριν απολαύσει το κεκάκι της! |
When I was a little child, I enjoyed the days that we had guests at our home. And this was due to the fact that, on the one hand, those days "broke" the monotony of everyday life and, on the other, our house was always full of goodies.
I will always remember the breakfast prepared by my mother on Sundays, with cakes, pies and all sorts of goodies. It was a party for us, because our usual breakfast was a glass of milk and bread with honey.
I "inherited" this habit, naturally. These last few days, I had the pleasure of providing accommodation to a dear friend. Therefore, I decided to please her with a delicacy for breakfast. Of course, we came to enjoy these cupcakes with our afternoon tea and also late at night...
Recently we bought some delicious pears. I know it is not their time of year but they were really full of taste and aroma. So I thought, why not combine them with caramel sauce I had in the fridge. If you do not have pears, they can be equally replaced with apples that fit nicely with the remaining ingredients.
Good luck!
Cupcakes with pears and caramel sauce
Adapted from Sarah Randell
Ingredients:
150gr butter
3 eggs
6 tbs caramel sauce*
150 ml milk
100 g brown soft sugar
300 gr all purpose flour
1 1/4 tsp baking powder
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp clove
2 ripe but firm pears
Porridge oats for sprinkling
Preparation:
Preheat oven in 180 degrees.
Peel and chop the pears into small pieces.
Melt the butter on microwave or a small pan . In a big bowl, whisk milk, eggs, sugar, 2 tbsp caramel sauce and the melted butter. Once they mix, sift in the flour, baking powder, cinnamon and clove. Add the chopped pears and gently fold until combined.
Divide the mixture into cupcake cases and sprinkle with same sugar and the porridge oats.
Bake for 30 -35 minutes. Let them cool for 10 minutes and make a cut with a small knife. Top each cupcake with half a teaspoon of the caramel sauce. Eat while they are warm.
Note: Find here how to make the caramel sauce.
Enjoy!
Αχ τι ομορφα να φιλοξενεις φιλη σου στο σπιτι!!! Την περιποιηθηκες με το παραπανω με αυτα τα comfort κεκακια, αλλα κι εμας το ιδιο με τις πολυ ομορφες φωτογραφιες σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!!
Όντως, είναι ωραίο να έχεις φίλους στο σπίτι, σου φτιάχνει και την διάθεση!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Ο,τι πρέπει για πρωινό με παρέα !! Οι φωτογραφίες λαμπερές και λαχταριστές !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξυπνο που τα πασπάλισες με νιφάδες βρώμης ... Θα την κλέψω αυτή την ιδέα :-)
Καλημέρα Άρη!
ΔιαγραφήΗ βρώμη δίνει λίγο πιο τραγανό αποτέλεσμα, να την δοκιμάσεις!
αχ κικα ποσο λαχταριστα,μου τρεχουνε τα σαλια....αυτη η σαλτσα απο πανω με τρελανε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδα με υπεροχες λιχουδιες!!!!
Η σάλτσα καραμέλας όντως είναι τρέλα!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Σκέτη απόλαυση δείχνουν τα κεκάκια σου, τυχερούλα η φιλεναδίτσα σου που γεύτηκε τέτοια νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα!
Σ'ευχαριστώ Έλενα!! Καλή εβδομάδα, φιλιά :)
Διαγραφήείναι σαν να τα μυρίζω με το αχλάδι μέσα και την καραμέλα..... τρέλλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχα Αγγελικούλα μου!!!
Ευχαριστώ Εύη. Ναι, κάνουν ωραίο ζευγάρι... Φιλάκια!
ΔιαγραφήΣπέσιαλ κεκάκια με αχλάδι το ελαφρώς "καταφρονημένο" έναντι του μήλου, αδίκως βεβαίως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Μπορεί άραγε κάποιος να τα προσπεράσει ή να τα αγνοήσει;
Ζ.
Όπως το λες Ζάμπια..εν ριπή οφθαλμού έφυγαν!!
ΔιαγραφήΚεκάκια με σάλτσα καραμέλας! Πώς να πεις όχι σε κάτι τέτοιο. Θα τα έτρωγα ευχαρίστως κάθε ώρα της ημέρας, ξεκινώντας από το πρωινό. Τα αχλάδια είναι αλήθεια ότι δεν τα πολυχρησιμοποιώ στα γλυκά. Αν και μου αρέσουν πολύ, καταλήγω να προτιμώ τα μήλα. Μάλλον από συνήθεια. Τώρα, βλέποντας τα λαχταριστά κεκάκια σου, σκέφτομαι πως πρέπει να τους δώσω μία ευκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ δεν τα χρησιμοποιώ συχνά, για να πω την αλήθεια. Αλλά τα είχα και είπα ότι αξίζουν μια ευκαιρία... Δώστους και συ μια λοιπόν!
ΔιαγραφήΑπολαυστικά τα κεκάκια αχλαδιού! Η δε καραμέλα από πάνω είναι όλα τα λεφτά!! Ταιριάζει φανταστικά! Πολύ ωραία ιδέα για ένα περιποιημένο πρωινο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Πάνω σε τι δεν είναι η καραμέλα όλα τα λεφτά...
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα Ειρήνη μου!
Τρελαινομια για μαφινς, κεκάκια κτλ. Οτι καλυτερο για πρωινο... και απογευματινο μπορώ να πω χι χι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα :-)