Η αποχή μου από τα γλυκά κράτησε αρκετά. Η ανάγκη να ξαναπιάσω την ροζ μαρίζ μου, με οδήγησε στο να αναστείλω τις αλμυρές δημιουργίες και να ξαναγυρίσω στις "ρίζες" μου.
Και καθώς η αγάπη μου για το κολοκύθι συνεχίζει να δυναμώνει, αποφάσισα να ξεφύγω από την πεπατημένη και να το χρησιμοποιήσω λίγο διαφορετικά. Έτσι, το έτριψα και το έβαλα στο μείγμα για τα κεκάκια λεμονιού που ετοίμαζα.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πέτυχα διάνα. Έγιναν τα πιο νόστιμα cupcakes που έχω δοκιμάσει εδώ και πολύ καιρό.
Το τριμμένο κολοκύθι έδωσε την απαραίτητα υγρασία και μια ελαφριά γλυκύτητα, χωρίς όμως να αφήνει καμία επίγευση. Έτριψα το μισό στη λεπτή μεριά του τρίφτη, για να λιώσει καλύτερα, και το άλλο μισό στη χοντρή, για να μείνουν κομματάκια, περισσότερο για το χρώμα.
Για άλλη μία φορά χρησιμοποίησα με επιτυχία ζάχαρη με στέβια, αντικατέστησα το βούτυρο με λάδι καρύδας και το αλεύρι με φαρίνα ολικής άλεσης. Αλλά το ομολογώ ότι παρασύρθηκα λιγάκι με τη ζάχαρη άχνη στο γλάσο λεμονιού. Μια πινελιά ήταν όμως και άξιζε, αφού έδωσε ακόμη μια ευχάριστη νότα λεμονιού στο κεκάκι.
Καλή επιτυχία!
Υ.Γ. Η επόμενη ανάρτηση θα αργήσει λίγες μέρες. Θα επιστρέψω όμως με όμορφα νέα και μια συνταγή για ένα απόλυτα σοκολατένιο παγωτό χωρίς κρέμα γάλακτος, χωρίς αυγά, χωρίς ζάχαρη...
Κεκάκια λεμονιού με κολοκύθι
Για 20 cupcakes
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού baking powder
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
1/2 κούπα λάδι καρύδας
1 1/3 κούπα ζάχαρη με στέβια
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κούπα ξινόγαλα
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κούπα τριμμένο κολοκύθι
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
λίγο γάλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς κελσίου.
Τρίβουμε το κολοκύθι και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίζει.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε την ζάχαρη με το λάδι καρύδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ξινόγαλα. Ρίχνουμε το τριμμένο κολοκύθι και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Αδειάζουμε σε φόρμες για cupcakes, τις οποίες γεμίζουμε στα 2/3.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.
Φτιάχνουμε το γλάσο λεμονιού, ανακατεύοντας την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού και το γάλα, και το απλώνουμε στα κεκάκια όσο είναι ακόμη ζεστά.
Καλή απόλαυση!
I'm back again with a sweet and delicious recipe.
As my love for zucchini continues to grow stronger, I thought it was about time I made a step forward and tried it on the lemon cupcakes I was preparing.
I was more than overwhelmed by the result. The zucchini gives the needed moisture without leaving any taste but only some beautiful green color.
I replaced butter with coconut oil, white sugar with stevia but I admit going a little naughty with the lemon glaze.
Good luck!
P.S. My next post will be delayed for some days but I will be back with some great news and a super choco-ice cream without cream or eggs or sugar...
Lemon Zucchini Cupcakes
Ingredients:
2 cups whole wheat cake flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2 medium eggs
1/2 cup coconut oil
1 1/3 cup sugar with stevia
1 tbsp lemon juice
1 cup buttermilk
zest of a lemon
1 cup gratted zucchini
2/3 cup powdered sugar
2 tbsp lemon juice
some milk
Preparation:
Preheat your oven on 170 degrees.
Grate the zucchini and squeeze to remove extra juices. Let it steep while preparing the cupcakes.
In a bowl, mix cake flour with baking powder and salt and leave aside.
In a big bowl, pour sugar with stevia, coconut oil and stir well. Add the eggs, the lemon juice, the zest and the buttermilk. Then add the gratted zucchini. In the end, shift in the flour mix and whisk really good.
Spoon the butter into the cupcake paper cases until 2/3 full.
Bake for about 25 minutes.
Prepare the glaze by whisking powdered sugar with lemon juice and milk and drizzle it over the cupcakes while they are still warm.
Enjoy!
Α με κολοκύθι τι ωραία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την καρύδα γενικώς δεν έχω καλές σχέσεις θα το αντικαταστήσω.
Καλά να περνάς.
Αν και δεν ξεχωρίζει σαν γεύση η καρύδα, μπορεί να αντικατασταθεί και με ηλιέλαιο.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Όμορφο κεκάκι και μ' αρέσουν οι πράσινες πιτσιλιές του!! χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, σπάνε τη μονοτονία!
ΔιαγραφήΜε τα κολοκυθάκια στα γλυκά έχω ένα θεματάκι. Τα προτιμώ σε αλμυρές συνταγές. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσω και να τους δώσω άλλη μια ευκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώστους μια ευκαιρία, δεν θα καταλάβεις τη γεύση τους!
ΔιαγραφήΚεκάκια που με ιντριγκάρουν τρελά μιας που έχουν κολοκύθι αλλά και λεμόνι που υπεραγαπώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω δε ότι τα κολοκυθάκια που βρίσκουμε τώρα είναι ότι πρέπει για γλυκές παρασκευές!
Καλή επιστροφή Αγγελική μου!
Σε φιλώ!
Όντως είναι στα καλύτερά τους τώρα!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Ερμιόνη μου, φιλάκια!!
ένα κι ένα τα υλικά! μόνο καλό αποτέλεσμα μπορούν να δώσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχα και λάιτ τα κεκάκια σου!
ανυπομονώ για το παγωτό.... μην αργήσεις να γυρίσεις!! :)
Ακριβώς όπως τα λες,χι χι!
ΔιαγραφήΜην ανησυχείς, δεν θα αργήσω! Φιλιά
Ήρθε η ώρα μάλλον να δοκιμάσω το κολοκυθάκι στα γλυκά και η συνταγή σου είναι η πιο κατάλληλη!! Φαίνονται λαχταριστά!! Καλή εβδομάδα κ περιμένω το παγωτάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Νατάσα μου, καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΜπράβο Αγγελική ! Το κολοκύθι μπαίνει στα κέικ καθώς και στα brownies. Το θεωρώ πολύ καλή ιδέα. Όπως λες δίνει υγρασία και δεν γίνεται αντιληπτό στη γεύση ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω πως και πως το παγωτό σου !!!
Όντως είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά εάν θες να κάνεις πιο "ελαφριές" παρασκεύες!
ΔιαγραφήΣε λίγες μέρες...
Το κολοκύθι σε κέικ δεν το έχω δοκιμάσει. Ευκαιρία να το δοκιμάσω σε αυτά τα νόστιμα και λαχταριστά κεκάκια! Να περνάς καλά... φιλιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις, αξίζει!! Φιλιά :)
ΔιαγραφήΕχω δοκιμάσει κολοκύθι σε κεικ και μάφινς με μεγάλη επιτυχία αλλά και αποτυχία (μάλλον έτυχε, σε σοκολατένιο κέικ) και δεν πτοήθηκα, γιατι γενικά μου αρέσει να προσθέτω υγιεινά υλικά σε ανθυγιεινές κατά τα άλλα συνταγές και τώρα που είανι στην εποχή τους είναι ότι πρέπει για δοκιμές. Και προσωπικα μου άρεσει πολύ που φαίνονται τα πιο χοντρά κομμάτια, για χρώμα όπως λες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την στέβια δεν έχω κάνει απόπειρες, έιχα δοκιμάσει (μέχρι τον καφέ έφτασα βέβαια) όταν πρωτοβγήκαν και δεν μου άρεσε η επίγευση και δεν ξαναπήρα.... λες να της δωσω μια ευκαιρία?
Πιστεύω ότι πρέπει να της δώσεις μια ευκαιρία. Να τονίσω ότι δεν χρησιμοποιώ "καθαρή" στέβια αλλά ζάχαρη με στέβια, οπότε και η γεύση της είναι πιο διακριτική!
ΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει το λαχανικό σε γλυκές συνταγές αν και το έχω δει πολλές φορές!! Πρέπει όμως ! Πολύ λαχταριστά τα κεκάκια σου Κίκα μου!! Εύχομαι η απουσία σου να οφείλεται σε διακοπές, οπότε εύχομαι και να τα περάσεις υπέροχα ότι και να κάνεις!! Φιλιά πολλά πολλά! ( θα μου λείψεις, σνιφ : ( !
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το τολμήσεις Αθηνούλα μου, φιλάκια!!
ΔιαγραφήΗ κολοκύθα με τρομάζει λίγο γιατί δεν είμαι συνηθισμένη στη γεύση της.. κάτι μου λέει όμως ότι η παρέα με το λεμόνι της πάει γάντι... Φυσικά και θα ήθελα να δοκιμάσω Αγγελική μου...!!! Ευχαριστώ πολύ για την έξυπνα γλυκιά συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ να το δοκιμάσεις, θα δεις ότι δεν θα καταλάβεις την γεύση του κολοκυθιού!
ΔιαγραφήΑν και συνήθως δυσκολεύομαι με τέτοια "παντρέματα", η περιγραφή σου και οι πανέμορφες φωτογραφίες τους αρχίζουν να με πείθουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένουμε τα νέα και το παγωτάκι!
Σ'ευχαριστώ Χρύσα μου :)
ΔιαγραφήΕχω βάλει κολοκύθι σε κέικ (όπως και καρότο και παντζάρι) και τα αποτελέσματα με είχαν ενθουσιάσει, γιατί τα κέικς με τα λαχανικά αυτά γίνονται "ζουμερά" και πολύ ιδιαίτερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κεκάκια σου λαχταριστά!!!
Καλό μεσημέρι!
Μα είδες πόσο νόστιμα και γήινα γίνονται;
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πρέπει να είναι κορυφαία σε νοστιμιά και πολύ ζουμερά μέσα γιατί έχουν το κολοκύθι!! Τέλειος συνδυασμός υλικών και πολύ λαχταριστό και αρωματικό το αποτέλεσμα!!! Φοβερή και η φωτό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!!
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
سعودي اوتو
Thank.. you!!
Διαγραφήπρέπει να είναι εξαιρετικό...πολύκαλή επιλογή υλικών. μπράβο και για την πρωτότυπη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά Ευαγγελία!
Διαγραφήη αληθεια ειναι οτι το κολοκυθι το χουμε συνηθίσει στο αλμυρο!!! πρτοτυπη συνταγη κ σιγουρα δεν θα καταλαβει κανεις τι εχει μεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανείς όμως!!
ΔιαγραφήΕνδιαφερουσα και πρωτότυπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Ευχαριστώ :)
Διαγραφή:-)
ΑπάντησηΔιαγραφή