Την αρχή στις αλμυρές συνταγές που σας υποσχέθηκα, την κάνω με μια αγαπημένη λιχουδιά ισπανικής προέλευσης.
Το ξέρω ότι ίσως καταντήσω γραφική με τις ιστορίες και τις αναμνήσεις από την εποχής του Erasmus, αλλά πραγματικά έμαθα πολλά. Και κάποια, αρκετά για να πω την αλήθεια, περιελάμβαναν και φαγητό. Εάν είσαι λιχούδης, αυτά παθαίνεις.
Το Pan con Tomate, αποτελεί το κλασικό ισπανικό πρωινό. Είναι τυπικό, στις κεντρικές περιοχές της χώρας, το πρωί να περνάς από ένα bar και μαζί με τον καφέ σου να τρως φρυγανισμένο ψωμάκι με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και φρέσκο ελαιόλαδο.
Οι Καταλανοί όμως, πήγαν το θέμα Pan con Tomate ένα, τεράστιο κατ' εμέ, βήμα παραπέρα. Σου λένε, γιατί δεν τρίβεις και λίγο σκορδάκι να μοσχομυρίσει το ψωμί; Βάλε και λίγο jamon ή δυο φετούλες chorizo, να σε κρατήσει και λίγο παραπάνω. Και δημιούργησαν αυτό το τόσο απλό αλλά τόσο νόστιμο πιάτο / tapas.
Ο ένας και βασικός λόγος για τον οποίον δε θα μπορούσα να γίνω χορτοφάγος νομίζω είναι τα αλλαντικά. Ενώ ποτέ δεν τα τρώγαμε στην οικογένεια μου, μετά την Ιταλία και τα ταξίδια μου στην Ισπανία, απέκτησα σχέση πάθους.
Στο Erasmus λοιπόν, ο εκ Βαρκελώνης φίλος Andreu, μια μέρα μας ετοίμασε το pan con tomate και εγώ ενθουσιάστηκα. Από τότε αποτελεί το σύνηθες συνοδευτικό μπύρας τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.
Δεν σου παίρνει πάνω από πέντε λεπτά για να το ετοιμάσεις και άλλα τόσα για να το απολαύσεις.
Καλή επιτυχία!
Φρυγανισμένο Ψωμί με Σκόρδο και Ντομάτα
Υλικά:
4 φέτες ψωμί
2 ώριμες ντομάτες ή 4 ντοματίνια
1-2 σκελίδες σκόρδο , ανάλογα πόσο μας αρέσει
ελαιόλαδο
Jamon, Chorizo, Prosciutto
Εκτέλεση:
Στην τοστιέρα, στην φρυγανιέρα ή στον φούρνο, φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού.
Όπως είναι ζεστές και τραγανιστές, τρίψτε το σκόρδο με το χέρι σας πάνω στο ψωμί. Πρέπει να τριφτεί περίπου μισή σκελίδα σκόρδου σε κάθε φέτα.
Συνεχίστε τρίβοντας με τον ίδιο τρόπο και την ντομάτα.
Ραντίστε με ελαιόλαδο, προσθέστε το αλλαντικό της αρεσκείας σας και συνοδεύστε με μια παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.
Καλή απόλαυση!
Pan con Tomate
A typical spanish breakfast upgraded by the catalans with the addition of delicious jamon iberico and chorizos. Enjoy it for light dinner with a cold beer on a hot summer night.
Ingredients:
4 slices of bread
2 tomatoes or 4 cherry tomatoes
1-2 cloves of garlic
olive oil
Jamon or Chorizo or Prosciutto
Preparation:
Toast the bread and while hot and crispy rub it with the garlic. You must use about half a clove for every slice. Continue by rubbing the tomatoes. Sprinkle with olive oil and top each slice with a slice or two of jamon or chorizo.
Enjoy!
Τρελαινομαι για τετοια τσιμπολογηματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Χαίρομαι γιατί κι εγώ τρελαίνομαι για κάτι τέτοιες νοστιμιές!
ΔιαγραφήΛατρεύω Βαρκελώνη και λατρεύω Pan con Tomate! Και όχι δεν γίνεσαι καθόλου γραφική με τις όμορφες ιστορίες σου! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αυτή η Βαρκελώνη με τις ομορφιές της, μας έχει μαγέψει όλους!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Μας αρέσουν οι ιστορίες από Erasmus ! Να μας λες περισσότερες, γιατί εμείς που δεν πήγαμε το έχουμε μετανιώσει :( Ωραία ιδέα το pan con tomate !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην το μετανιώνεις, ποτέ δε ξέρεις τι δρόμοι μπορούν να ανοιχτούν μπροστά σου!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η πρόταση σου. Το τσορίσο ειναι απο τα αγαπημένα μου αλλαντικά. Στην Ελλάδα δεν ειναι τόσο διαδεδομένο βέβαια αλλα που θα πάει..θα γίνει και αυτο. Εγω πάντως όταν έτρωγα κρέας , ψιλό έκοβε τσορίσο και το έβαζαν στη πιτσα.....αν θες δοκίμασε το, πιστεύω οτι θα σου αρεσει πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε είσαι ή μάλλον ήσουν και συ στο φαν κλαμπ... Ευχαριστώ για το τιπ, θα το δοκιμάσω!!
ΔιαγραφήΑχ, αυτά τα τσιμπολογήματα! Το καλοκαιράκι είναι η χαρά του μεζέ! Πώς να εμφανιστείς μετά στην παραλία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα Νανά, το κακό έχει γίνει! Ας απολαύσουμε τη ζωή (με μέτρο πάντα) και όσο για τις παραλίες, μισή ντροπή δική τους και μισή δική μας ;)
ΔιαγραφήΤα λατρεύω αυτά τα ευκολάκια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσο προκλητικά νόστιμα και ιδανικά για καλή παρεούλα!
Σε φιλώ!
Πως να μην τα λατρέψεις αφού συνήθως είναι και τόσο νόστιμα!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πάω να φέρω τις μπυρίτσες και έρχομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ εν τω μεταξύ, ετοίμασε όσες πιο πολλές φετούλες γίνεται, να τσιμπολογήσουμε!
Φιλιά!
Φτιάχνω, φτιάχνω και σε περιμένω!!
ΔιαγραφήΜου αρέσει που εχεις βάλει ένα πιο υγιεινό ψωμί για να λέμε ότι κάτι κάνουμε, αν και δεν μας σώζει τίποτα όταν βγουν τα jamon-ακια Και τα αλλαντικά..... και θα συμφωνήσω ότι του πήγαινε μια μπύρα΄η έστω μια clara (breakfast for champions τυπου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην προσέχουμε την διατροφή μας, τι να λέμε τώρα...άλλο το jamon όμως!
ΔιαγραφήΤα καλύτερα σνακ!! Μια μπύρα παραπάνω και έρχομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσες μπύρες θέλετε!!
Διαγραφήτέτοια τσιμπολογήματα, λίγο κρασάκι, και καλή παρέα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο!! :)
Το τσιμπολόγημα στα καλύτερά του...
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
سعودي اوتو