Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ψωμι - Σκορδο - Ντοματα | Pan con Tomate


Pan con Tomate

Την αρχή στις αλμυρές συνταγές που σας υποσχέθηκα, την κάνω με μια αγαπημένη λιχουδιά ισπανικής προέλευσης.
Το ξέρω ότι ίσως καταντήσω γραφική με τις ιστορίες και τις αναμνήσεις από την εποχής του Erasmus, αλλά πραγματικά έμαθα πολλά. Και κάποια, αρκετά για να πω την αλήθεια, περιελάμβαναν και φαγητό. Εάν είσαι λιχούδης, αυτά παθαίνεις.


Το Pan con Tomate, αποτελεί το κλασικό ισπανικό πρωινό. Είναι τυπικό, στις κεντρικές περιοχές της χώρας, το πρωί να περνάς από ένα bar και μαζί με τον καφέ σου να τρως φρυγανισμένο ψωμάκι με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και φρέσκο ελαιόλαδο.

Pan con Tomate

Οι Καταλανοί όμως, πήγαν το θέμα Pan con Tomate ένα, τεράστιο κατ' εμέ, βήμα παραπέρα. Σου λένε, γιατί δεν τρίβεις και λίγο σκορδάκι να μοσχομυρίσει το ψωμί; Βάλε και λίγο jamon ή δυο φετούλες chorizo, να σε κρατήσει και λίγο παραπάνω. Και δημιούργησαν αυτό το τόσο απλό αλλά τόσο νόστιμο πιάτο / tapas.
Ο ένας και βασικός λόγος για τον οποίον δε θα μπορούσα να γίνω χορτοφάγος νομίζω είναι τα αλλαντικά. Ενώ ποτέ δεν τα τρώγαμε στην οικογένεια μου, μετά την Ιταλία και τα ταξίδια μου στην Ισπανία, απέκτησα σχέση πάθους.

Στο Erasmus λοιπόν, ο εκ Βαρκελώνης φίλος Andreu, μια μέρα μας ετοίμασε το pan con tomate και εγώ ενθουσιάστηκα. Από τότε αποτελεί το σύνηθες συνοδευτικό μπύρας τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.

Δεν σου παίρνει πάνω από πέντε λεπτά για να το ετοιμάσεις και άλλα τόσα για να το απολαύσεις.

Καλή επιτυχία!

Pan con Tomate

Φρυγανισμένο Ψωμί με Σκόρδο και Ντομάτα

Υλικά:

4 φέτες ψωμί
2 ώριμες ντομάτες ή 4 ντοματίνια
1-2 σκελίδες σκόρδο , ανάλογα πόσο μας αρέσει
ελαιόλαδο
Jamon, Chorizo, Prosciutto

Εκτέλεση:


Στην τοστιέρα, στην φρυγανιέρα ή στον φούρνο, φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού.
Όπως είναι ζεστές και τραγανιστές, τρίψτε το σκόρδο με το χέρι σας πάνω στο ψωμί. Πρέπει να τριφτεί περίπου μισή σκελίδα σκόρδου σε κάθε φέτα.
Συνεχίστε τρίβοντας με τον ίδιο τρόπο και την ντομάτα.
Ραντίστε με ελαιόλαδο, προσθέστε το αλλαντικό της αρεσκείας σας και συνοδεύστε με μια παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.

Καλή απόλαυση!

Pan con Tomate

Pan con Tomate

A typical spanish breakfast upgraded by the catalans with the addition of delicious jamon iberico and chorizos. Enjoy it for light dinner with a cold beer on a hot summer night.

Ingredients:

4 slices of bread
2 tomatoes or 4 cherry tomatoes
1-2 cloves of garlic
olive oil
Jamon or Chorizo or Prosciutto

Preparation:

Toast the bread and while hot and crispy rub it with the garlic. You must use about half a clove for every slice. Continue by rubbing the tomatoes. Sprinkle with olive oil and top each slice with a slice or two of jamon or chorizo.

Enjoy!

Pan con Tomate

21 σχόλια:

  1. Τρελαινομαι για τετοια τσιμπολογηματα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γιατί κι εγώ τρελαίνομαι για κάτι τέτοιες νοστιμιές!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω Βαρκελώνη και λατρεύω Pan con Tomate! Και όχι δεν γίνεσαι καθόλου γραφική με τις όμορφες ιστορίες σου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτή η Βαρκελώνη με τις ομορφιές της, μας έχει μαγέψει όλους!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Μας αρέσουν οι ιστορίες από Erasmus ! Να μας λες περισσότερες, γιατί εμείς που δεν πήγαμε το έχουμε μετανιώσει :( Ωραία ιδέα το pan con tomate !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το μετανιώνεις, ποτέ δε ξέρεις τι δρόμοι μπορούν να ανοιχτούν μπροστά σου!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία η πρόταση σου. Το τσορίσο ειναι απο τα αγαπημένα μου αλλαντικά. Στην Ελλάδα δεν ειναι τόσο διαδεδομένο βέβαια αλλα που θα πάει..θα γίνει και αυτο. Εγω πάντως όταν έτρωγα κρέας , ψιλό έκοβε τσορίσο και το έβαζαν στη πιτσα.....αν θες δοκίμασε το, πιστεύω οτι θα σου αρεσει πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε είσαι ή μάλλον ήσουν και συ στο φαν κλαμπ... Ευχαριστώ για το τιπ, θα το δοκιμάσω!!

      Διαγραφή
  5. Αχ, αυτά τα τσιμπολογήματα! Το καλοκαιράκι είναι η χαρά του μεζέ! Πώς να εμφανιστείς μετά στην παραλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα Νανά, το κακό έχει γίνει! Ας απολαύσουμε τη ζωή (με μέτρο πάντα) και όσο για τις παραλίες, μισή ντροπή δική τους και μισή δική μας ;)

      Διαγραφή
  6. Τα λατρεύω αυτά τα ευκολάκια :)
    Είναι τόσο προκλητικά νόστιμα και ιδανικά για καλή παρεούλα!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως να μην τα λατρέψεις αφού συνήθως είναι και τόσο νόστιμα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Πάω να φέρω τις μπυρίτσες και έρχομαι!!
    Εσύ εν τω μεταξύ, ετοίμασε όσες πιο πολλές φετούλες γίνεται, να τσιμπολογήσουμε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει που εχεις βάλει ένα πιο υγιεινό ψωμί για να λέμε ότι κάτι κάνουμε, αν και δεν μας σώζει τίποτα όταν βγουν τα jamon-ακια Και τα αλλαντικά..... και θα συμφωνήσω ότι του πήγαινε μια μπύρα΄η έστω μια clara (breakfast for champions τυπου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την προσέχουμε την διατροφή μας, τι να λέμε τώρα...άλλο το jamon όμως!

      Διαγραφή
  9. Τα καλύτερα σνακ!! Μια μπύρα παραπάνω και έρχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τέτοια τσιμπολογήματα, λίγο κρασάκι, και καλή παρέα!!
    τέλειο!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...