Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ομελετα φουρνου με κολοκυθανθους | Zucchini Flower Frittata

Zucchini Flower Frittata

Κατά διαστήματα, στον φούρνο μου ψήνονται αρκετά γλυκά, με αποτέλεσμα στο σπίτι να εκδηλώνεται μια σχετική γκρίνια.

Ο Γ. είναι -ευτυχώς μάλλον- λάτρης των αλμυρών. Λέω ευτυχώς γιατί αλλιώς θα είχαμε καταστραφεί. Πιστεύει με πάθος και ευλάβεια στην δική του διατροφική Αγία Τριάδα, Pizza - Burger - Σουβλάκι. Το τρίπτυχο αυτό αποτελεί και την κλασική και σταθερή του απάντηση όταν κάποια βράδια τον ρωτάω τι θα ήθελε να φάει.


Επειδή εγώ όμως προσπαθώ να περιορίσω το junk food που μπαίνει στο σπίτι, του ετοιμάζω ό,τι πιθανή παραλλαγή μπορώ να σκεφτώ. Πίτσα με κάθε είδους μη λευκό αλεύρι και χωρίς αλλαντικά και πολλά τυριά, burger με κινόα ή ψευτό-σουβλάκια με λαχανικά.

Zucchini Flower Frittata

Επειδή είναι δεκτικός και υπομονετικός άνθρωπος, ειδικά στο θέμα του φαγητού, με αφήνει να πειραματίζομαι. Όλα όμως τα πράγματα έχουν τα όρια τους και συχνά πυκνά εγώ ξεφεύγω και μετά αρχίζει η γκρίνια που λέγαμε νωρίτερα.

Τότε ετοιμάζω μια συνταγή με αγαπημένα παιδικά/αντρικά υλικά: τυριά, κρέας, ψωμιά, ξέρετε πως είναι, πιστεύω.

Αυτή τη φορά ενέδωσα στο μπέικον και το συνδύασα και με τα αγαπημένα μου κολοκυθάκια που πλέον μπήκαν στην εποχή τους. 

Το είχα ξαναπεί, σε παλαιότερη ανάρτηση, ότι λατρεύω αυτό το λαχανικό σε κάθε του μορφή. 
Θεωρώ ότι το κολοκύθι ταιριάζει πολύ με το αυγό και συχνά στην ομελέτα το προσθέτω τριμμένο. Δημιουργεί μια ωραία, τύπου, κρέμα όταν βράζει και χάνει τα υγρά του και προσδίδει μια φρεσκάδα στο τελικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε αντί του μπέικον να χρησιμοποιήσετε και μια καλής ποιότητας καπνιστή γαλοπούλα. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε μισή κουταλιά ελαιόλαδο στο σοτάρισμά της.
Επίσης η συνταγή ζητούσε κρέμα γάλακτος, αλλά σκέφτηκα να την κάνω λίγο πιο ελαφριά και την αντικατέστησα με γάλα εβαπορέ. 

Ψημένη στον φούρνο, αυτή η ομελέτα κόβεται πολύ εύκολα σε κομματάκια και μπορεί κάλλιστα να μπει σε τάπερ και να μας χορτάσει στη βόλτα, στο γραφείο και τώρα που άρχισαν και τα μπάνια και στην παράλια.

Zucchini Flower Frittata

Την συνόδευσα με σαλάτα από αλμυρίκια με μπόλικο λεμονάκι, για την εξισορρόπηση υγιεινού-λιπαρών, και μείναμε όλοι ικανοποιημένοι.

Καλή επιτυχία!

Ομελέτα Φούρνου με Κολοκυθανθούς
Μερίδες 4-5 | Προσαρμοσμένη από: Donna Hay

Υλικά:

8 αυγά
1 μέτριο κρεμμύδι
200 γρ. μπέικον
1 κούπα (180γρ.) τριμμένο κολοκύθι
1 κούπα (125γρ.) τριμμένη γραβιέρα
1 κούπα (250γρ.) γάλα εβαπορέ
1 κουτ. σούπας θυμάρι ή μαντζουράνα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
8 κολοκυθανθούς
αλάτι & πιπέρι

Zucchini Flower Frittata

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 

Πλένουμε με προσοχή τους κολοκυθανθούς και τους αφήνουμε να στεγνώσουν.

Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Το αδειάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι, μαζί με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να πάρει χρώμα.

Αφαιρούμε το χαρτί κουζίνας από το πιάτο με το μπέικον και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τριμμένο κολοκύθι, το θυμάρι ή την μαντζουράνα και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψάκι με διαστάσεις 20x30 cm, στρωμένο με λαδόκολλα, αδειάζουμε το μείγμα με το τριμμένο κολοκύθι και με τα χέρια μας το απλώνουμε και το πιέζουμε ελαφρά, ώστε να δημιουργήσουμε μια ισοπαχή στρώση.

Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και τα αδειάζουμε πάνω στο στρώμα από το κολοκύθι και το μπέικον.

Απλώνουμε με προσοχή τους κολοκυθανθούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της ομελέτας.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.

Καλή απόλαυση!

Zucchini Flower Frittata


After long periods of pastry creation, my other half is always lamenting for something savoury. So, I try to fill his need for men's favorite tastes, like bacon, different types of cheese, meat and all kind of junk food.

This time, I prepared for him a frittata with some extra bacon and zucchini flowers. 

Zucchini Flower Frittata
Serves 4-6 | Adapted from Donna Hay

Ingredients:

8 eggs
1 medium onion
200 gr. bacon
1 cup (180γρ.) grated zucchini
1 cup (125γρ.) grated gruyere
1 cup (250γρ.) evaporated milk
1 tbsp thyme 
1 tbsp olive oil
8 zucchini flowers
salt & pepper

Preparation:

Preheat oven to 200°C. 

Wash well and dry the zucchini flowers.

In a large non-stick frying pan over high heat, add bacon and cook for 3–4 minutes or until crisp and golden. Remove from the pan and set aside in a bowl covered with paper towel. 

Add the olive oil and the onion to the same pan and cook for 3–4 minutes or until softened and lightly golden.

Place the onion in a bowl and add the grated zucchini, the thyme and bacon and mix to combine.

In a 20cm x 30cm tin lined with non-stick baking paper, empty the zucchini and bacon mixture and press it so as it creates an even bottom layer. 

Whisk  the eggs in a bowl and add the milk, gruyere, salt and pepper.

Pour the egg mixture into the tin over the zucchini mixture and top with the zucchini flowers. 

Bake for about 45 minutes or until golden and cooked through. 

Enjoy!

Zucchini Flower Frittata

30 σχόλια:

  1. Φανταστική η ομελέτα σου!!!!
    Τέλεια σε γεύση και εμφάνιση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεύω τις ομελέτες φούρνου, που κόβονται τόσο όμορφα σε κομμάτια και σερβίρονται χωρίς ... ατυχήματα!!
    Πολύ συχνά προσθέτω κολοκυθάκια στις ομελέτες μου, και η ιδέα με τους κολοκυθοανθούς μου άρεσε πολύ!
    Είναι και τόσο όμορφη εμφανισιακά η ομελέτα σου!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική!! Έχω βάλει τους ανθούς σε τάρτα και είναι εξίσου καλή.
    Και ωραίος συνδυασμός σαλάτας.
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία πρόταση Αγγελική, και ιδέα σου για κολοκυθανθούς εξαιρετική !!
    Για τις φωτογραφίες τι να πω ;; Η πρώτη ειδικά είναι σαν να έχει βγει από περιοδικό μαγειρικής !! Μία λέξη ταιριάζει στο blog σου: "εξέλιξη" :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τι όμορφη που είναι! Προτιμώ πάντα τις ομελέτες φούρνου από αυτές του τηγανιού, γίνονται νομίζω πιο αφράτες... Οι κολοκυθανθοί την ανέβασαν κατηγορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, αναβαθμίστηκε με τους ανθούς!Καλή Κυριακή Χρύσα μου!

      Διαγραφή
  6. Μου αρέσει που είσαι δίκαιη. Κατάφερες να συνδυάσεις το αγαπημένο του μπέικον με τα αγαπημένα σου κολοκυθάκια σε μια πεντανόστιμη ομελέτα! Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι απαραίτητες και στην κουζίνα. Η προσθήκη των κολοκυθοανθών απογειώνει τη γεύση και την εμφάνιση της ομελέτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αποτελούν την καθημερινότητά μας τελικά, Νανά!

      Διαγραφή
  7. αααα! στο instagram δεν φαινόταν η αλμύρα! θα ερχόμουν πιο γρήγορα!!!! χαχαχαχα!!!
    κι εγώ λατρεύω τα κολοκυθάκια και μου αρέσει πολύ να τα προσθέτω σε ομελέτες, αλλά εσύ Αγγελικούλα την έκανες τόσο όμορφη, που λυπάσαι να την κόψεις!!
    μου αρέσει πολύ!!
    φιλιά!!
    ΥΓ. συμφωνώ με τον Άρη! ωραίες φωτογραφίες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες; είχα bonus έκπληξη! Ας ερχόσουν και δεν θα λυπόσουν καθόλου να την κόψεις, χα χα!!
      Σ'ευχαριστώ Εύη μου, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Εντάξει βρε Αγγελική και σε ποιον δεν αρέσει το τρίπτυχο γεύσης που αναφέρεις;
    Έχω πει πολλές φορές ότι όσο και αν αγαπώ τη μαγειρική, θα μπορούσα να τρέφομαι αποκλειστικά με σουβλάκια και παγωτό σοκολάτα και να είμαι σούπερ ευτυχισμένη!
    Τις ομελέτες τις αγαπώ, ειδικά τώρα το καλοκαίρι και ειδικά όταν είναι φούρνου.
    Είναι πιο ελαφριές στη γεύση και επιδέχονται άπειρες παραλλαγές :)
    Ιδιαίτερη και εξαιρετικά γευστική η πρόταση σου με τους κολοκυθοανθούς!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, η αλήθεια είναι ότι το τρίπτυχο έχει πάρα πολλούς "πιστούς"...
      Έχεις απόλυτο δίκιο γι' αυτό που λες με τις ομελέτες φούρνου! Είναι και καλή λύση για να χρησιμοποιήσεις και τα ζαρζαβατικά του ψυγείου.
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  9. Μου άρεσε πολύ η προσθήκη των κολοκυθοανθών.... Αχ και εγώ τα ίδια τραβάω με τον δικό μου!! Έχω μάθει να μασκαρεύω όλα τα λαχανικά!! Πολύ νόστιμη η ομελέτα σου! Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σίγουρη ότι θα υπήρχαν και άλλοι στην θέση μου...
      Φιλάκια Αθηνούλα!

      Διαγραφή
  10. Τους λατρέυω τους κολοκυθανθούς. Οι δικοί σου δε είναι τόσο φρεσκιοι και τρυφεροί..μιαμ-μιαμ!Δεν τρώω αυγά - δεν έτρωγα ποτέ γιατί βγάζω σπυράκια αλλά είμαι σίγοτρη ότι είναι πεντανόστιμη και εξαιρετικά παρουσιαμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αρκετός κόσμος τελικά που δεν τρώει αυγά... Σ'ευχαριστώ Ευαγγελία μου, καλημέρα!

      Διαγραφή
  11. Κικουλα τελεία! Έβαλα κ πιπεριές! Ευχαριστώ για τη συνταγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτές οι συνταγές τέτοια εποχή είναι οι πιο ωραίες.
    Κι εμένα μου αρέσουν τα κολοκυθάκια κι όταν είναι μικρά και τρυφερά μπορω να τα φαω και ωμα. Ειναι εξαιρετικά.
    Πολύ ωραία ομελέτα και οι κολοκυθοανθοί εκτός από γεύση έδωσαν και ωραία οπτικό αποτέλεσμα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάπου είχα διαβάσει μια έρευνα ότι όταν τα ζευγάρια συζούν οι γυναίκες, που συνήθως έχουν την τάση να ειναι πιο προσεκτικές στην διατροφή τους, επηρεάζουν τους άντρες να τρώνε πιο υγιεινά και οι άντρες παρασύρουν τις γυναίκες να τρώνε λίγο πιο πολύ junk .... και κάπως έτσι έρχεται ισορροπία (ανάλογα και τα ζευγάρια βέβαια). Δεν εχω συνδυάσει ποτέ κολοκύθι με αυγά και η φριτάτα φούρνου ειναι ιδανική για το καλοκαίρι, να μην είμαστε πάνω από την κουζίνα για ώρα.
    Τρελαίνομαι για αλμυρίκια (αν και ο καλύτερος συνδυασμός τους είναι με παϊδάκια στα κάρβουνα - καφρίλα λίγο το ξέρω-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καφρίλα ο συνδυασμός, πράγματι, και θα πρέπει να το δοκιμάσω!
      Η έρευνα τα είπε σωστά απλά το θέμα είναι προς το πού θα γυρίσει η ζυγαριά...

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα Αγγελική!!! Τέλεια παρουσίαση για μια εξαιρετική ομελέτα φούρνου που είναι άκρως καλοκαιρινή!!!!!! Ευχαριστώ για τη συνταγή!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ανθοι!
    Ωραια η συνταγη σου :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...