Όπως σας είχα υποσχεθεί, εδώ και αρκετές μέρες, επιστρέφω και πάλι στις γαστριμαργικές αναρτήσεις με ένα σοκολατένιο παγωτό. Όμως αυτό είναι ένα ιδιαίτερο παγωτό γιατί δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, ούτε κρέμα γάλακτος ούτε αυγά.
Το καλοκαίρι μπορώ να τρώω σε καθημερινή βάση παγωτό. Είναι το μόνο γλυκό που μου κάνει όρεξη να φάω γιατί με την ζέστη δεν τα πάω καλά, γενικότερα.
Καιρό τώρα όμως, προσπαθώ να πετύχω ένα νόστιμο παγωτό που δροσίζει και δεν φορτώνει με άχρηστα λιπαρά και θερμίδες.
Και μετά από αρκετές (πολλές αποτυχημένες) δοκιμές, νομίζω ότι βρήκα τη συνταγή.
Το ρόλο του αυγού για άλλη μια φορά τον δίνουμε στους σπόρους chia. Αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούμε μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και χουρμάδες. Και αντί για κρέμα γάλακτος, γάλα ξηρών καρπών. Εδώ θέλω να σας πω ότι έχω φτιάξει τη συγκεκριμένη συνταγή με γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου και κατσικίσιο γάλα, με την ίδια επιτυχία κάθε φορά. Οπότε πειραματιστείτε ελεύθερα.
Καλή επιτυχία!
Παγωτό σοκολάτας με σπόρους chia
Προσαρμοσμένη από Top with Cinnamon
Υλικά:
Για 6 μερίδες
1 2/3 κούπας γάλα ξηρών καρπών (αμυγδάλου, φουντουκιού) ή σόγιας
1/4 κούπας chia σπόρους
2 κουτ. σούπα σκόνη κακάο
3 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
30 γρ. σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, λιωμένη
4 χουρμάδες
Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τους χουρμάδες, κομμένους στη μέση, και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 8-10 ώρες. (Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα θα γίνει αρκετά παχύρρευστο).
Χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να έχουμε μια σχετικά λεία κρέμα.
Αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως.
Σερβίρουμε με φλούδες σοκολάτας και cacao nibs.
Καλή απόλαυση!
Chocolate Ice Cream with Chia Seeds
Adapted from Top with Cinnamon
Ingredients:
1 2/3 cup nut milk (almond, hazelnut)
1/4 cup chia seeds
2 tbsp cocoa powder
3 tbsp honey or maple suryp
1 tsp vanilla extract
30 gr dark chocolate, melted
4 medjool dates
Preparation:
In a bowl, whisk all ingredients really well, except for the dates. Cut dates in half and add them. Place the bowl in the fridge for 8-10 hours. The mixture should become thick.
Blitz the mixture in a high power blender until smooth. Pour it on your ice cream maker and follow the instructions. Freeze until firm enough to scoop.
Serve with cacao nibs and chocolate curls.
Enjoy!
Πολύ νόστιμο Κίκα μου! Με χουρμάδες ομολογώ δεν έχω δοκιμάσει! Ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, ευχαριστούμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν καταλαβαίνεις καθόλου την γεύση τους!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή, διάβασα ότι δεν έχει πολλές θερμίδες και έτρεξα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε πολύ!
Μα αυτό με τις θερμίδες είναι βασικό σε μια συνταγή! Ειδικά όταν είναι για παγωτό που τόσο τραβιέται το καλοκαίρι!
Διαγραφήτο παγωτό φαίνεται υπερ τέλειο !! Πρέπει να το βάλω στα προσεχώς !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια αυτό το scoop με την κόκκινη λαβή το πήρες από το Fishs Eddy:; 'Έχει ένα φοβερό με κόκκινη λαβή που έχω βάλει στο μάτι :-)
Οι φωτογραφίες πολύ δυνατές !
Θα χαρώ να το δοκιμάσεις, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
ΔιαγραφήΔυστυχώς θα το χαλάσω με το scoop,δεν είναι από το Fishs Eddy αλλά από το ΙΚΕΑ...
Πολύ ωραίο! Πολύ αφράτο φαίνεται! Με χουρμάδες...μμμμμ...ενδιαφέρον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, είναι αφράτο και νόστιμο! Ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΣλουρπ!!! Πολύ λαχταριστό το παγωτό και πολύ ενδιαφέροντα τα υλικά που χρησιμοποίησες!!! Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμαστεί! Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δοκιμαστεί, βεβαίως!! Καλή εβδομάδα να έχουμε, φιλιά!
ΔιαγραφήΚαταπληκτικό, υπέροχο κ vegan! Τι άλλο να ζητήσει κανείς! Μπράβο, Αγγελικούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Λένια μου!
ΔιαγραφήΜας έχεις ξετρελάνει! Τυχερός ο άντρας π σ έχει. Συνέχισε ! Κώστας Πετρούπολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα΄σαι καλά Κώστα! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι προτάσεις μου!
ΔιαγραφήΥπέροχο το παγωτό σου Αγγελική!! Πρέπει να το δοκιμάσω μια και δεν έχω ακόμα δοκιμάσει καθόλου σπόρους chia!!! Άκρως εντυπωσιακές και οι φωτό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κική! Οι σπόροι chia έχουν μπει στην καθημερινότητά μου πια και πραγματικά είναι "πολυχρηστικοί" και αξίζουν μια δοκιμή!
Διαγραφήτο πολυαναμενόμενο παγωτό έφτασε και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε υπέροχα υλικά!
τέλειο Αγγελικούλα!!
Χ
Άργησε λίγο αλλά έφτασε επιτέλους!! Σ'ευχαριστώ γλυκιά μου Εύη, φιλάκια!
ΔιαγραφήΠραγματικά απολαυστικό, και ιδιαίτερα φωτογενές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ το παγωτό σου Αγγελική, ειδικά γιατί τρώγεται χωρίς τύψεις!
Τρώγεται άφοβα!! (εγώ τώρα τρώω μια μικρή μπαλίτσα...)
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Χρύσα!
Οτι καλυτερο εχω δει τον τελευταιο καιρο σε παγωτο!!! Πολλα μπραβο! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά, σ'ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΤρελαινομα για παγωτο απο τοτε που με θυμάμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο φαινεται στις φωτογραφιες σου και σιγουρα θα είναι :)
Ποιος δεν αγαπάει το παγωτό τελικά;
ΔιαγραφήΠραγματικά καταπληκτικό αλλά δεν έχω ιδέα που μπορώ να βρω σιρόπι σφένδαμου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες!
ΔιαγραφήΤο σιρόπι σφενδάμου είναι το maple syrup και το βρίσκεις στα super market.
φοβερή ιδέα! τόσο ιδιαίτερα και αγαπημένα υλικά (ειδικά τα cocoa nibs και chia) συνδυασμένα σε παγωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα δοκιμαστεί σίγουρα.. και θα φαγωθεί πραγματικά χωρίς τύψεις που λέει και η Χρύσα!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!! Κι εγώ με τα σποράκια chia κάτι έχω πάθει τους τελευταίους μήνες..
ΔιαγραφήΑν δεν εχουμε παγωτομηχανη? Το εχεις δοκιμασει χωρις παγωτομηχανη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ κατάλληλο για κατάψυξη, αφήνουμε να σφίξει και ανακατεύουμε μετά από 1 ώρα. Αφήνουμε και πάλι και ανακατεύουμε μετά από άλλη 1 ώρα.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!
An δεν εχουμε παγωτομηχανή το βάζουμε πρώτα στο ψυγείο για μια μέρα κ μετα στην κατάψυξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βάζουμε κατευθείαν στην κατάψυξη και το ανακατεύουμε κάθε 2 ώρες για 3 φορές. Καλή επιτυχία!
ΔιαγραφήΓεια σου Αγγελική! Ενδιαφέρον η πρόσθεση των σπόρων chia σαν πηκτικό, σίγουρα θα το δοκιμάσω. Πιστεύεις μπορεί να δουλέψει και το άμυλο ταπιόκα αντί για σπόρους; μια μικρότερη ποσότητα βεβαίως. Θέλω να ρωτήσω πως συμπεριφέρεται το δικό σου παγωτό όταν παραμένει μέρες στην κατάψυξη, αν κρυσταλλώνει ή γίνεται πολύ σκληρό σαν πέτρα. Έχω πειραματιστεί αρκετά με light εκδοχή και συνήθως τα σπιτικά παγωτά παρασκευασμένα ακόμα και στην παγωτομηχανή γίνονται σαν τσιμέντο όταν μένουν στην κατάψυξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!Δεν έχω δουλέψει το άμυλο ταπιόκα οπότε δυστυχώς δε μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά...
ΔιαγραφήΝαι, τα light παγωτά όντως έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Δεν μπορούν να μείνουν για αρκετό καιρό, και αυτό την ίδια σκληρή υφή έχει. Μπορείς όμως να το βγάλεις λίγη ώρα νωρίτερα έτσι ώστε να γίνει scoopable που λέω κ γω!
Καλή επιτυχία :)