Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης...
Άλλο ένα φαγητό, το οποίο σιχαινόμουν μικρή, ακόμη και να το μυρίσω, ήταν τα ρεβίθια. Η μόνη μορφή που ήξερα και είχα δει ήταν σε μορφή σούπας και ακόμη και σήμερα αρνούμαι να την δοκιμάσω.
Έτσι ποτέ δεν ασχολήθηκα μαζί τους. Ενώ μαγείρευα όλα τα όσπρια, τα ρεβίθια ήταν ένα παντελώς αδιάφορο σακουλάκι στο ράφι του σούπερ μάρκετ, δίπλα στις αγαπημένες μου φακές και τα φασόλια.
Ώσπου μια καλοκαιρινή μέρα, στη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών στο εξοχικό, γυρνώντας από τη θάλασσα διαπιστώνω ότι το μενού έχει ρεβίθια στη γάστρα. Κοσμοιστορικό γεγονός για την κουζίνας της μαμάς και η κούραση του ήλιου και της αλμύρας δεν μου άφησε περιθώρια να το "παίξω" δύσκολη.
Νομίζω εκείνη ήταν η μέρα που αποφάσισα να τους δώσω την πρώτη τους ευκαιρία. Πλέον τα εντάσσω όσο πιο συχνά μπορώ στο καθημερινό μας τραπέζι, με κάθε πιθανό τρόπο, ποτέ όμως σε σούπα.
Συνήθως βράζω ένα ολόκληρο πακέτο, χρησιμοποιώ κάποια ποσότητα για τo φαγητό που ετοιμάζω και τα υπόλοιπα τα τοποθετώ σε σακουλάκι με ζιπ και τα καταψύχω. Έτσι πάντα έχω περίπου μια κούπα, για κάθε τρελή ιδέα και αναλαμπή που θα μου έρθει (πάντα σε βραδινές ώρες).
Η συνταγή που φτιάχνω πιο συχνά είναι το χούμους. Ο Γ. και εγώ το τρώμε σχεδόν με το κουταλάκι και εξαφανίζεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Το καλοκαίρι, όμως, μου αρέσει να του δίνω χρώμα και δροσιά, προσθέτοντάς του ένα ώριμο και βουτυράτο αβοκάντο μαζί με λίγο μαϊντανό. Δοκιμάστε το μαζί με ψημένα τριγωνάκια από πίτες για σουβλάκι, πασπαλισμένα με γλυκιά πάπρικα, κύμινο και κουρκουμά.
Υ.Γ. Fun Fact: Γιατί οι περισσότεροι ξένοι νομίζουν ότι το χούμους είναι ελληνικό; Όταν λες ότι είσαι από την Ελλάδα, η κλασική ατάκα είναι greek musaka, hummus, frape... Ε όχι, εδώ δεν είναι Μέση Ανατολή, είναι Ευρώπη ( ειρωνικό...)
Καλή επιτυχία
Χούμους με αβοκάντο
Υλικά:
Για περίπου 2 κούπες
250 γρ. βρασμένα ρεβίθια
1 ώριμο αβοκάντο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας ταχίνι (χρησιμοποίησα ολικής άλεσης)
10 κλωναράκια μαϊντανό
χυμό ενός λεμονιού
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση:
Σερβίρουμε με φρεσκοψημένες πίτες για σουβλάκι ή ψωμί.
Καλή απόλαυση!
Chickpeas were the only type of legume that I refused to eat as a child. That was because my mom only cooked them in their soup version, which I still find repulsive just by the very smell.
However, one summer day everything changed, as I first tasted the baked version, that blew of my mind. Ever since I began adding chickpeas in my everyday cooking routine, in every possible manner (except the soup of course!).
This is a summer edition of my favorite hummus. Adding a ripe avocado and some parsley you get an amazing green color and a pleasant freshness.
Enjoy with some pita bread sprinkled with sweet paprika, cumin and turmeric.
P.S. Hummus is not a traditional greek food, it comes from the Middle East.
You want to know more about the benefits of avocado? Helen from Well-Being Secrets has all the information you need in this post.
Good luck!
Avocado Hummus
Ingredients:
For 2 cups
250 gr. boiled chickpeas
1 ripe avocado
1 garlic clove
2 tbsp tahini ( I used whole wheat)
10 parsley stems
juice of 1 lemon
2 tbsp olive oil
salt
Preparation:
Add all ingredients in the food processor and process until the hummus is coarsely pureed.
If your mixture is too thick, add some water and proceed until you have the desired result.
Serve with freshly baked pita or bread.
Enjoy!
Τα ρεβύθια μου αρέσουν σε όλες τις παραλλαγές τους. Τελευταία μου εμμονή είναι τα ρεβύθια με κάρυ που ξεφεύγουν κατά πολύ από την παραδοσιακή ρεβυθάδα. Ομολογώ ότι χούμους με αβοκάντο δεν έχω δοκιμάσει αλλά η περιγραφή σου με βάζει σε πειρασμό. Την επόμενη φορά που θα βράσω ρεβύθια πρέπει να ακολουθήσω το παράδειγμά σου και να βράσω περισσότερα για να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό Σ/Κ!
Ναι, φτιάξε λίγα παραπάνω και δοκίμασε το! Είναι δροσιστικό και πολύ νόστιμο. Ταίριαξε τέλεια και σε σαντουιτσάκια με λαχανικά, ότι πρέπει για το σχολείο ή την δουλειά.
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Και εγώ τα τελευταία εχω αρχίσει να τρώω (δειλα δειλά) ρεβύθια (τα δοκίμασα τυχαία στο γραφείο σε κάποια φάση απελπισίας) αλλά ακόμα δεν εχω φτιάξει εγώ κάτι, απλά κανω παραγγελία προς το παρόν (ειμαι του outsourcing γενικότερα).... Και χτες ότι σκεφτόμουν να βράσω μερικά για να τα κάνω "κάτι".. να που μου δωσες ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές οι στιγμές απελπισίας μερικές φορές οδηγούν σε καλό τελικά!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου έδωσα ιδέα, να το τολμήσεις.
Υ.Γ. Ωραίο πράγμα το outsourcing, σωτήριο!
Και εγώ στα ίδια είμαι με τα ρεβύθια...μέχρι που έτυχε να μου δώσουν ενα σακουλάκι και το κοιτάω στην τροφοθήκη μου....Λες να το δοκιμάσω;;; φαίνεται εξαιρετικό το χούμους σου!! Άσε που λατρεύω το αβοκάντο! Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκαιρία λοιπόν!!
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή, φιλάκια!
εγώ πάλι λατρεύω τα ρεβίθια! ίσως να είναι και τα αγαπημένα μου όσπρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο χούμους το τρώω κι εγώ άνετα με το κουταλάκι. αλλά έτσι όπως μας προτείνεις τις πιτούλες, είναι σαφώς καλύτερα!!
όσο για το χούμους με το αβοκάντο.. δεν έχω λόγια.... thumbs up!! :)
φιλιά και καλό σ/κ Αγγελικούλα μου!!
Ναι, κάτι έχω καταλάβει για σένα και τα ρεβίθια...χαχα!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά Εύη μου, καλή Κυριακή :)
Τα ρεβυθια ειναι τα αγαπημενα μου οσπρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρευω το χουμους και θελω πολυ να το δοκιμασω με αβοκαντο!!!!
Ωραια παρουσιαση!!!
Ευχαριστώ! Να το δοκιμάσεις, έτσι και για αλλαγή!
ΔιαγραφήΥπέροχο Post!! Και συνταγή και παρουσίαση !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Αγγελική !!
Σ'ευχαριστώ πολύ Άρη!!
ΔιαγραφήΕμεις πάλι τρώμε τα ρεβύθια σε όλες τις παραλλαγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το χουμους με αβοκάντο, πολύ λαχταριστό!
Ευχαριστώ :)
ΔιαγραφήΠολύ καλό θα το κάνω τη Δευτέρα που είναι και νηστεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ. Θα χαρώ να μου πείτε εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΕυχάριστο και δροσερό. Θα το δοκιμάσω σε πρώτη ευκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Διαγραφήπιστεύω πως τα ρεβίθια με το αβοκάντο ταιριάζουν απίστευτα, και αυτή η συνταγή είναι μια πολύ τρανταχτή και λαχταριστή απόδειξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα δοκιμαστεί σίγουρα!
Το αβοκάντο τελικά ταιριάζει με πολλά φαγητά! Περιμένω εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΚαλημέρα :)
Έχω φτιάξει παρόμοιες Αγγελική μου και ξέρω τον συνδυασμό ρεβίθι με αβοκάντο πόσο σούπερ είναι!Μπράβο σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά εμένα μου αρέσει το αβοκάντο και θεωρώ ότι όπου και να το προσθέσεις δίνει τέλεια γεύση!!
ΔιαγραφήΕξαιρετικός συνδυασμός❣❣❣ Μόλις το έφτιαξα & μου άρεσε πάρα πολύ❣❣❣ Και πόσο του πάει ο μαϊντανός❣❣❣������
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Λυδία!!
Διαγραφή