Έχοντας δοκιμάσει αρκετά brownies αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα του ξανθού. Ούσα φυσική ξανθιά έπρεπε να στηρίξω το "σινάφι" μου, αν και δεν μπόρεσα να απαρνηθώ την αδυναμία μου στη σοκολάτα.
Αυτά όμως που απαρνήθηκα
ήταν η ζάχαρη, τα λιπαρά και το αλεύρι και κατέληξα στο ότι το ξανθό είναι η
νέα τάση.
Δεν ξέρω εάν εσάς σας
συμβαίνει, αλλά εγώ συχνά εθίζομαι σε κάτι που με ενθουσιάζει. Όσο αφορά τα
τρόφιμα, ο πρώτος μεγάλος εθισμός ήταν ο αρακάς. Για αρκετούς μήνες (φοιτήτριες
με την αδελφή μου) αποτελούσε σχεδόν αποκλειστική τροφή σε πολλές παραλλαγές… και
η λίστα εθισμού είναι μεγάλη.
Τώρα τελευταία, και λόγω
του blog, το παθαίνω πιο συχνά. Προσπαθώ να μη σας ταλαιπωρώ με τους
πειραματισμούς μου, καθώς είναι βαρετό να βλέπεις συνταγές συνέχεια με το ίδιο
συστατικό. Ο Γ. όμως, η αδελφή μου και οι φίλοι μου, δεν είναι το ίδιο τυχεροί.
Συχνά πυκνά τους φιλεύω και περιμένω, με βλέμμα όλο αγωνιά, την ετυμηγορία
τους.
Η τελευταία μου ψύχωση
είναι τα ρεβίθια. Μπορεί εσείς να έχετε δει μόνο αυτό, αλλά τα έχω
χρησιμοποιήσει σε πάνω από δέκα συνταγές. Κάποιες στέφθηκαν με
αποτυχία, αλλά πολλές απέσπασαν ενθουσιώδης κριτικές. Μια από αυτές είναι
τα blondies που σας παρουσιάζω σήμερα. Ναι, και όμως γίνεται όσπριο σε
γλυκό.
Πολλές φίλες μου, μαμάδες, μου ζητούν συχνά συνταγές υγιεινές, με κρυμμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτή είναι
μία από αυτές. Εάν έχετε παιδάκια, θα λατρέψουν αυτά τα μικρά, υγρά, όλο σοκολάτα και γεμάτα ενέργεια τετραγωνάκια και δεν θα καταλάβουν σε καμία περίπτωση ότι τρώνε
ρεβίθια. Το φυστικοβούτυρο και η σοκολάτα καλύπτουν κάθε γεύση από τα όσπρια.
Όπως σας
είχα ξαναπεί, συνηθίζω να βράζω μεγάλες ποσότητες από ρεβίθια, τα
οποία καταψύχω και έτσι πάντα τα έχω εύκαιρα. Εάν το κάνετε και εσείς, θα
χρειαστεί να τα αποψύξετε για την συγκεκριμένη συνταγή. Αλλιώς, την επόμενη φορά
που θα ετοιμάζετε το μεσημεριανό σας, κρατήστε μερικά στην άκρη και σε λιγότερο
από μια ώρα θα έχετε έτοιμο και το γλυκό σας.
Τα έχω δοκιμάσει και με
βούτυρο αμυγδάλου, με την ίδια επιτυχία. Πιστεύω ότι θα ταιριάζει εξίσου
γευστικά και το ταχίνι.
Τα έχω σερβίρει ως γλυκό
μετά από δείπνο, κομμένο σε μικρές μπουκιές, σαν συνοδευτικό μαζί με τον
απογευματινό καφέ αλλά προσωπικά τα προτιμώ ως πρωινό μαζί με ένα ποτήρι γάλα-
νέα αγάπη είναι το σπιτικό γάλα με βρώμη και καρύδα.
Ελπίζω να σας αρέσουν,
όπως και να τα απολαύσετε.
Καλή επιτυχία!
Blondies με
φυστικοβούτυρο
Υλικά:
Για 6 μεγάλα ή 9 μέτρια
κομμάτια
Φόρμα ορθογώνια 20x26cm
240 γρ. βρασμένα ρεβίθια
1/2 κούπα φυστικοβούτυρο
3/4 κούπας μέλι ή σιρόπι
αγαύης
1 1/2 κουτ. γλυκού
εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού baking
powder
100 γρ. σοκολάτα με υψηλή
περιεκτικότητα σε κακάο
λίγο θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο
στους 170 βαθμούς.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε
κομμάτια και την κρατάμε στην άκρη.
Στον επεξεργαστή τροφίμων
(food processor) ρίχνουμε τα ρεβίθια, το φυστικοβούτυρο, το μέλι ή σιρόπι
αγαύης, το εκχύλισμα βανίλιας και το baking powder και χτυπάμε για περίπου 3
λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μπορεί να υπάρχουν μικρά
κομματάκια από τα ρεβίθια αλλά, μη σας προβληματίζει, στον φούρνο θα
λιώσουν.
Αφαιρούμε την λεπίδα του
επεξεργαστή και προσθέτουμε την σοκολάτα. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα
στο τάψακι, πάνω στη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ψήνουμε για
περίπου 50 λεπτά. Θα πρέπει οι άκρες να έχουν ψηθεί και το
κέντρο να είναι ακόμη μαλακό.
Αφήνουμε να κρυώσει
τελείως και το κόβουμε.
Διατηρείστε στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Καλή απόλαυση!
Many of my friends, mostly moms, often ask me to post healthy recipes with hidden nutritious ingredients. This is one of those recipes.
If you have kids, they will love these small, moist, full of chocolate and energy square pieces and what they will not understand is that they are eating chickpeas. Peanut butter and chocolate do their job perfectly and geniously cover any suspicions.
As I told you before, I usually boil large quantities of chickpeas and then freeze them, so I always have some handy. If you also do it this way, you will need to defrost them for this recipe. Otherwise, the next time you prepare your lunch, keep some chickpeas aside and, in less than an hour, you will also have your dessert ready.
I've tried it with almond butter, having the same success. I think that tahini will taste equally well.
Good Luck!
Peanut Butter Brownies (VG)
Ingredients:
For 6-9 squares
240 gr cooked chickpeas
1/2 cup peanut butter
3/4 cup honey or agave nectar
1 1/2 tsp vanilla extract
1 tsb baking powder
100 gr dark chocolate
sea salt
Preparation:
Preheat your oven to 170 degrees. Line a 9x9 baking pan with parchment paper.
Chop the chocolate in medium chunks.
In the food processor add chickpeas, peanut butter, honey or agave nectar, vanilla extract and baking powder and pulse until smooth and well blended.
Add chocolate chunks and stir. Empty in the baking pan and sprinkle with some sea salt.
Bake for about 50 min, until edges are crispy and the center is moist and soft.
Let it cool completely before cutting.
Store in the refrigerator for 3-4 days.
Enjoy!
Recipe adapted from Gluten Free Vegan Pantry
Οκ τολμώ να πω ότι με έστειλες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η πρώτη φορά που βλέπω τα ρεβίθια να χρησιμοποιούνται σε γλυκιά συνταγή και δε σου κρύβω ότι έχω απίστευτη περιέργεια να δοκιμάσω το σούπερ θρεπτικό γλυκό που μας προτείνεις!
Μου άρεσε και ο εθισμός με τον αρακά :)
Τον έπαθα κι εγώ κάποια στιγμή παλαιότερα!
Σε φιλώ
χαχα, είδες τι σου κάνει το ρεβίθι;
ΔιαγραφήΑχ αυτός ο αρακάς, κόντεψα να τον σιχαθώ αλλά τέτοιος ο εθισμός που δεν το κατάφερα!
Φιλιά!
Δεν έχω λόγια Αγγελική !!! Άπειρα μπράβο !!! Δεν σε προλαβαίνουμε πια :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δει και εγώ συνταγές με όσπρια σε γλυκά, κυρίως όμως φασόλια σε brownies...Κάτι όμως δεν με τράβαγε ... Η ιδέα όμως των blondies με έχει ενθουσιάσει γιατί είναι κάτι διαφορετικό γενικά, μία νέα πρόταση !! Για άλλη μία φορά θα πω πως πρέπει να βρω χρόνο να το φτιάξω !!!! Πρέπει, πραγματικά !!!
Άρη, τα είπαμε και χθες από κοντά για το ρεβίθι!
ΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις, θα εντυπωσιαστείς!
Ααα, και η τελευταία φωτογραφία είναι τόσο λαχταριστή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
ΔιαγραφήA εντάξει έπαθα με το πως αξιοποίησες τα ρεβίθια!!! Χίλια μπράβο πραγματικά !!!Και δεν τα τρώω εύκολα να φανταστείς!!! Θέλω και εγώ να το δοκιμάσω άμεσα!! Πολλά πολλά φιλιά Κίκα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε σε έχω και κοντά για να σε φιλέψω! Να τα δοκιμάσεις και να δώσεις και στην μικρή ;)
ΔιαγραφήΦιλάκια
Διαπιστώνω με χαρά ότι το κόλλημα με τα ρεβίθια έχει και συνέχεια και μάλιστα γλυκιά! Φαίνονται τόσο λαχταριστά που μου μπαίνουν ιδέες. Αυτά τα blondies θα ήταν ένα πολύ σατανικός, ύπουλος τρόπος για να φάει ο γιος μου ρεβίθια που δεν τα πολυσυμπαθεί -για να μην πω τα σιχαίνεται-, αρκεί να μην μάθει το κρυμμένο μυστικό συστατικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πρέπει κάποιος να με σταματήσει Νανά, γιατί δε ξέρω σε τι άλλη συνταγή θα σας δείξω!
ΔιαγραφήΚαι όντως τα επίθετα που επέλεξες ταιριάζουν σωστά σε αυτά τα blondies. Πίστεψέ με, δεν θα καταλάβει ποτέ ότι μόλις έφαγε ρεβύθια...
Τα ρεβύθια έχουν μπει στη διατροφή μου τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά η αλήθεια έιναι ότι δεν εχω κάνει πολλούς πειραματισμούς. Κάνω και εγώ το ίδιο με σένα, κρατάω (για την ακρίβεια μου τα κρατάνε) μια ποσότητα νερόβραστη και τα φυλλάω στην κατάψυξη και τα ρίχνω σε διάφορα φαγητά (συνήθως με κινόα τα προτιμώ). Σε γλυκό ούτε εγώ τα έχω ξαναδει, αλλα θα τα δοκιμάσω γιατί εχω αποκτήσει δύσκολους πελάτες τελευταία.... Μπράβο για την ιδέα και εκτέλεση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε να "ξεγελάσεις" την πελατεία σου με αυτόν τον τρόπο...
Διαγραφήέτσι όπως τα βλέπεις δεν πάει με τίποτα το μυαλό σου στα ρεβίθια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνονται τόσο ωραία! σίγουρα θα είναι ιδανικά για παιδιά!
εμένα πάντως δεν με πειράζει να βλέπω συνταγές με το ίδιο υλικό, ειδικά αν είναι τόσο πρωτότυπες :)
καλημέρα Αγγελικούλα!
Ευχαριστώ Εύη, φιλάκια πολλά!
ΔιαγραφήΠρώτα από όλα μου άρεσε ο τίτλος :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά όλα τα άλλα!
Πολύ ωραίο και υγιεινό γλυκό, τα παιδάκια ουτε που θα καταλάβουν ότι τρώνε ρεβίθια!
Εμείς οι ξανθιές το θέλουμε και το σκούρο μας και το αντίθετο!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ :)
Καλημέρα. Τα ρεβύθια δεν τα τρώω, αλλά αφού μας λες ότι δεν τα καταλαβαίνουμε θα δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή σου. Είμαι πολύ περιέργη να γευτώ το brownie σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε εγώ τα έτρωγα μέχρι πρόσφατα και γι'αυτό ψάχνω τρόπους να καλύπτω την έντονη γεύση τους!
ΔιαγραφήΕίναι ενδιαφέρουσες οι συνταγές, οι οποίες καταρρίπτουν στερεότυπα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να δοκίμαζα τη γεύση αυτών των μπράουνις!
Ζ.
Τα στερεότυπα πρέπει να καταρρίπτονται κάποιες φορές..
ΔιαγραφήΌσο ζω... μαθαίνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όσο μαγειρεύω και παρακολουθώ μαγειρικά blogs, μαθαίνω και εκπλήσσομαι!!
Ομολογώ πως το ρεβυθάλευρο (γιατί τέτοιο ρόλο κατέχει στην συνταγή σου αυτή) το έχω βάλει ως βάση σε αλμυρή πίτα, αλλά σε γλυκό δεν θα "τολμούσα" να το προσθέσω Αγγελική μας :-))
Εύγε, για την τόλμη στον συνδυασμό υλικών. Χάρηκα που σε γνώρισα κι' από κοντά.
Ένα πιο υγρό ρεβυθάλευρο είναι, ακριβώς! Να το τολμήσεις Πηνελόπη μου, θα εκπλαγείς!
ΔιαγραφήΚι εγώ χάρηκα που σε γνώρισα από κοντά, καλό βράδυ!
μα ρεβυθια;;;;;;;;;;;; στα γλυκα;;; και με σοκολατα;;;;!!!! εδω θα με πεις τα ρεβυθια ειναι ο καλυτερος καφες δεν θα γινουν κ γλυκο;;; αααα θα παω στο παζαρι να παρω απο περιεργεια!!!! ευκαιρια να πω την μανα μου οριστε εφαγα ρεβυθια λυσσαξες!!! χαχαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΡεβιθοκαφέ πίναμε με την γιαγιά μου στα Γιάννενα και όντως είναι το καλύτερο υποκατάστατο καφέ!
ΔιαγραφήΒασικά, πιστεύω θα σου αρέσουν τόσο που θα σου πει: φτάνει παιδάκι μου, μη τρως άλλα ρεβίθια, χαχα!
Τα ρεβυθια ειναι το αγαπημενο μου οσπριο....οτι θα τα εβλεπα σε γλυκο δεν το ειχα φανταστει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ πρωτοτυπη ιδεα!!!
Λοιπον....εχω ολα τα υλικα...βαζω τα ρεβυθια να μουλιασουν και αυριο το φτιαχνω. Θα σκασω αν δεν το δοκιμασω!!!!
Ωραιες φωτογραφιες!!!
Φιλια!!
Θα χαρώ πολύ να τα δοκιμάσεις Πέπη! Περιμένω εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ,φιλιά!!
Απλά τέλειο!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΔεν περίμενα να είναι τόσο νόστιμο και το ρεβύθι δεν το καταλαβαίνεις καθόλου!! Έβαλα ταχίνι αντί φυστικοβούτυρο!
Θα φέρω αύριο να δοκιμάσετε!!!
Τέλεια!! Πολύ χαίρομαι!
ΔιαγραφήΔεν εχω να πω τιποτα περα απο συγχαρητηρια θερμοτατα!! Την ειδα την φωτογραφια στο ινσταγκραμ κι επαθα πλακα. Ειναι η συνταγη που με εντυπωσιασε περισσοτερο απ' οτι εχω δει το τελευταιο διαστημα! Εισαι φοβερη ξανθια. Κι εσυ και το μπραουνι σου!!! Ξανθο δαγκωτο!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξανθό είναι άποψη και το στηρίζουμε! Ευχαριστώ :)
ΔιαγραφήΩραιότατη συνταγή!! Μπράβο Αγγελική!!! Τα ρεβίθια τα λατρεύω και θα το δοκιμάσω το μπράουνι οπωσδήποτε!!!! Οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ! Καλό σαββατοκύριακο!
ΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι τα ρεβίθια Αγγελική και θα ήθελα πολύ να το κάνω!Ωραίες οι φωτογραφίες σου όπως πάντα άλλωστε!Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μια καλή ευκαιρία λοιπόν!! Σ'ευχαριστώ, φιλιά!
ΔιαγραφήΕνταξει! Αν είχα βάλει στοίχημα για το κρυμμένο συστατικό σε αυτά τα blondies, θα το είχα σίγουρα χάσει!!! Λατρεύω ρεβύθια!! Απίστευτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθα από της Χρύσας να δω την υγιεινή αυτή εκδοχή.
Καλημέρα Αγγελική
Καλώς ήλθες Δήμητρα!
ΔιαγραφήΕίδες τι μπορούν να κάνουν τα ταπεινά ρεβίθια;
Φανταστικά τα blondies! Έκανα όλη την οικογένεια να"παραμιλαει"! Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν! Πεντανοστιμο! Λατρεύω & εγώ τα ρεβύθια & ο,τι τα περιλαμβάνει!:) Congrats!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι τέλεια κρυψώνα; Κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα και αυτό τα κάνει πιο λαχταριστά! Σ'ευχαριστώ Λυδία :)
Διαγραφή