Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Παγωτο Λεμονι με Κεφιρ | Kefir Lemon Ice Cream

 Kefir Lemon Ice Cream

Κάποτε ήμουν σχετικά δύστροπη με το φαγητό. Nα το θέσω μάλλον πιο σωστά. Όταν ήμουν μικρή, ήμουν δύστροπη με το υγιεινό φαγητό. Από σαλάτες έτρωγα μόνο χωριάτικη με ευχαρίστηση και μαρούλι με λίγη δυσκολία και τίποτα άλλο. Η αγαπημένη ώρα της ημέρας ήταν το απόγευμα που πήγαινα στην γιαγιά μου και μου έδινε κάθε λογής μπισκότο, κρεμούλα και ό,τι άλλη νοστιμιά αρέσει σε ένα παιδί.
Το αποτέλεσμα νομίζω μπορείτε να το φανταστείτε. Εκεί κοντά στην εφηβεία, αναγκάστηκα να μπω σε πρόγραμμα διατροφής και να μάθω να τρώω επιτέλους σωστά. Και εκεί άλλαξαν όλα. Κατάλαβα τι έχανα τόσο καιρό. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που έφαγα χόρτα βραστά. Έκτοτε προσπαθώ πάντα να εντάσσω στην διατροφή μου τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες είναι και (παραδόξως για την μικρή τότε Αγγελική) πολύ νόστιμες. Έτσι έμαθα και το κεφίρ.
                                                      Kefir Lemon Ice Cream

Αρχικά το αγόραζα έτοιμο από τα ψυγεία του s/m. Τελευταία όμως κατάφερα να βρω τα ζωάκια μου ( έτσι τα ονομάζω...) και να αρχίσω την δική μου καλλιέργεια κεφίρ. Με τον καιρό, όταν πολλαπλασιάζονται, μοιράζω τα ζωάκια σε φίλους και γνωστούς ή όταν με κουράζει η διαδικασία τα βάζω στο ψυγείο σε διαδικασία "κρυογονικής". 
Το κεφίρ μου το φτιάχνω με κατσικίσιο γάλα. Κάθε βράδυ, τώρα που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες, το στραγγίζω και με αυτό ετοιμάζω το πρωινό μου, το οποίο θυμίστε μου κάποια μέρα να σας στο δείξω.

                                                      Kefir Lemon Ice Cream

Αυτή την φορά όμως είπα να δοκιμάσω επιτέλους να το κάνω και παγωτό. Καιρό τώρα το σκεφτόμουν αλλά, λόγω διακοπών και γενικότερης απροθυμίας, δεν το είχα τολμήσει. Η ζέστη όμως των τελευταίων ημερών, δεν μου άφησε περιθώρια. 
Έτσι, ένα βράδυ, απελπισμένη από τη θερμοκρασία εντός και εκτός σπιτιού, το έφτιαξα. Φωτογραφίες της διαδικασίας δεν έβγαλα - είπαμε, ήμουν απελπισμένη- αλλά ούτως ή άλλως είναι ουσιαστικά τρεις κινήσεις. Μια που ανακατεύεις τα υλικά, μια που το βάζεις στο ψυγείο να κρυώσει και μια που τα βάζεις στην παγωτομηχανή. Σχεδόν σε μια ώρα έχεις έτοιμο το παγωτό/σορμπέ λεμονιού.
Τα υλικά είναι μόνο τέσσερα. Κεφίρ, λεμόνι, μέλι και λιμοντσέλο. Εάν δεν έχετε δικά σας ζωάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεφίρ εμπορίου. Εάν δεν σας αρέσει το κεφίρ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξινόγαλα. Επίσης, αντί για λεμόνι μπορείτε να βάλετε χυμό πορτοκαλιού μαζί με ρούμι, ή ο,τι άλλο συνδυασμό εσπεριδοειδούς με αλκοόλ προτιμάτε. 

Καλή επιτυχία!

Kefir Lemon Ice Cream

Παγωτό Λεμόνι με Κεφίρ
Προσαρμοσμένο από εδώ

Υλικά:
Για 8 μπάλες

400 ml κεφίρ
χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού, κατά προτίμηση ακέρωτου 
3 κουτ. σούπας μέλι
1 σφηνάκι λιμοντσέλο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν, για περίπου 1 ώρα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. 
Μεταφέρουμε σε μεταλλικό σκεύος και βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει τελείως. 
Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, τα βγάζουμε για 5-10 λεπτά από την κατάψυξη για να μαλακώσει. Πασπαλίστε ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και, εάν επιθυμείτε, σερβίρετε με φρέσκα φρούτα εποχής.

*Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα απευθείας σε μεταλλικό σκεύος και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Ανακατεύουμε το μείγμα ανά 1 ώρα, τουλάχιστον 3 φορές, μέχρι να παγώσει ομοιόμορφα.

Καλή απόλαυση!

Kefir Lemon Ice Cream

I was a realy picky with food as a child and especialy towards healthy food. My favorite time of day was the afternoon that I used to go to my grandmother's where she would give me all sorts of biscuits, candies and all the "forbidden" sweets that a child could dream.
I think you can guess the result . Reaching puberty I ended up going on a diet and, eventually, I learned how to finally eat properly. And that changed everything. I realized what I was missing for so long. I still remember the first time I ate boiled vegetables. Since then I always try to incorporate into my diet foods rich in nutrients, which are also very tasty. So, I came across kefir.

I usually enjoy it with my overnight oats, but this time I decided to finally try the ice cream version. 
So one night, desperate from the high temperatures inside and outside my house, I gave it a shot. I did not shoot and process photos- as i said, I was desperate- but anyway it requires only three steps. You mix all the ingredients, then you put them in the fridge to cool and finally you let the ice cream maker do it's job. Almost an hour later, you have your lemon ice cream / sorbet. 
You will need only four ingredients. Kefir, lemon, honey and limoncello. If you don't like kefir, you can substitute it with buttermilk. Instead of lemon you can use orange juice with rum or whatever combination of alcohol with citrus fruit you prefer.

Good Luck!

Kefir Lemon Ice Cream

Lemon Ice Cream with Kefir
Slightly adapted from here

Ingredients:
For 8 scoops

400 ml kefir
juice and zest from 1 large lemon
3 tbsp honey
a shot of limoncello

Preparation:

In a bowl, mix all ingredients and refrigerate until cool, for about 1 hour.

Pour the mixture in the ice cream maker and follow the manufacturer's instructions.

Transfer into a metal container and place in freezer until it frozens completely.
When it's time to serve, take it out of the freezer for 5-10 minutes to soften. Sprinkle with chopped mint leaves and serve with fresh fruit, if desired.

* If you do not own an ice cream maker, pour the mixture directly on a metal container and place it in the freezer. Stir the mixture well with a fork, every 1 hour, at least 3 times, until it freezes uniformly.

Enjoy!

Kefir Lemon Ice Cream

38 σχόλια:

  1. Αγγελική χαίρομαι τόσο με τις φωτογραφίες σου γιατί νιώθω πως κάπως σαν να προσπαθούμε παράλληλα :-) Το παγωτό με το κεφίρ πρέπει να βρω χρόνο να το φτιάξω γιατί είναι πραγματικά εξαιρετική πρόταση !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία ιδέα! Τα "ζωάκια" μου τα έχω στην κατάψυξη, το καλοκαίρι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και με κουράζουν, χιχι :)
    Το παγωτό σου είναι υπέροχο, αρωματικό και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι αλήθεια, θέλουν καθημερινή φροντίδα το καλοκαίρι..
      Ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα, Αγγελική! Καλλιεργώ κι εγώ τα δικά μου κουνουπιδοζωάκια κεφίρ και τα χρησιμοποιώ με ποικίλους τρόπους στη ζαχαροπλαστική αλλά παγωτό με κεφίρ δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Ευχαριστώ, για την πολύ ωραία ιδέα. Θα το δοκιμάσω σύντομα.
    Πρέπει να σου πω ότι οι φωτογραφίες σου είναι κάθε φορά και καλύτερες. Όμορφο styling, προσεγμένα props (λατρεύω τα vintage κουταλάκια), πολλά συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουνουπιδοζωάκια...ακόμη πιο ακριβής ορολογία!!
      Θα χαρώ να μας δείξεις τις χρήσεις του στην ζαχαροπλαστική!
      Τα κουταλάκια είναι όντως vintage, της θείας της μαμάς μου με χαραγμένα τα αρχικά της, οικογενειακό κειμήλιο!
      Ευχαριστώ Νανά!!

      Διαγραφή
  4. Μου Θυμίζεις το γιο μου, ο οποίος άρχισε να τρώει κάποια πράγματα αρκετά μεγάλος.
    Ζωάκια είχα κι εγώ στο ψυγείο αλλά αμέλησα τη διατροφή τους και πάει.
    Αυτή τη στιγμή ούτε ψυγείο σε καλή λειτουργία δεν έχω ώστε να δοκιμάσω.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά όλα τα παιδιά έχουν λίγο πολύ τις ιδιοτροπίες τους στο φαγητό.
      Καλό κουράγιο με το ψυγείο, με τέτοιο καιρό είναι μπελάς.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Αγγελική!!! Τί υπέροχο παγωτό... θα το δοκιμάσω στα σίγουρα!!! Πολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα όσο και υγιεινή!!! Λάτρεψα τις φωτό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κεφίρ δεν το έχω δοκιμάσει ομολογώ με απωθεί λίγο η ιδέα του κατσικίσιου γάλακτος. Αλλά σορμπέ λεμόνι θα δοκίμαζα χαλαρά!! Φανταστικές και οι φωτογραφίες σου! Α για να έχουμε πιο συχνά καύσωνα, σε εμπνεύει!! Πολλά φιλιά Κίκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαπα, όχι άλλη ζέστη!! Θα βρω έμπνευση και με το κρύο,χιχι!
      Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κεφίρ με αγελαδινό γάλα που έχει σαφώς πιο ήπια γεύση πάντως ή ξινόγαλα.
      Φιλάκια Αθηνά μου!

      Διαγραφή
  7. .... και τι ωραία υφή που έχει το παγωτό σου! Μ΄έκανες να το λαχταρήσω.

    Κάποτε είχα το δικό κεφίρ και ασχολούμουν συστηματικά μαζί του αλλά με τον καιρό ατόνησε το ενδιαφέρον μου. Είχα και μεγάλη παραγωγή κι ελάχιστους "πελάτες"... :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γεγονός ότι θέλει φροντίδα και εάν δεν υπάρχει κοινό και ανταπόκριση, το βαριέσαι λιγάκι...

      Διαγραφή
  8. Τώρα πρόσεξα το δίγλωσσο blog σου. Θα περάσω το link του στο αγγλικό μου.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το τέλειο παγωτό!!! λατρεύω το παγωτό λεμόνι, αλλά εσύ το πήγες πολλά βήματα μπροστά!!
    αυτά για το κεφίρ πρέπει να τα συζητήσουμε γιατί θέλω κι εγώ να το κάνω αλλά ακόμα δεν έχω ασχοληθεί.
    καλή εβδομάδα Αγγελικούλα!!
    ΥΓ. σούπερ φωτογραφίες!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και να το συζητήσουμε Ευάκι μου!!
      Καλή εβδομάδα, φιλιά!!

      Διαγραφή
  10. πολύ μου αρέσει αυτό σου το σκεύος για το παγωτό!
    όπως και το περιεχόμενο του βεβαίως βεβαίως.
    αγαπώ κεφίρ. Εντάξει δεν έχω φτάσει στο σημείο να χω δικά μου 'ζωάκια', αλλά το αγοράζω ωραιότατο έτοιμο! δεν είχα σκεφτεί να το χρησιμοποιήσω σε σορμπέ πάντως!
    οι φωτογραφίες είναι μια ομορφιά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκεύος για το παγωτό είναι μια μικρή φόρμα για κέικ,χιχι!
      Ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  11. Πίνω σχεδόν καθημερινά κεφίρ, αλλά με τίποτα δεν θα πήγαινε το μυαλό μου να το κάνω παγωτό! Και σε συνδυασμό με το αγαπημένο μου λικέρ, τι καλύτερο!
    Φανταστικές φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες; Πάντα υπάρχουν διαφορετικές χρήσεις για κάθε υλικό!
      Ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  12. Φαινεται τοσο ομορφο και δροσερό!

    Καλή εβδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δροσερό ήταν όντως, ότι έπρεπε για τις τελευταίες ζέστες.
      Επίσης!

      Διαγραφή
  13. Εγω μικρή δεν πλησίαζα οτιδήποτε φύτρωνε οπότε είχα και έκανα και εγώ μέγαλο αγώνα/πρόοδο στο φαγητό. Κεφίρ μια φορά πήρα και ενώ είχα μεγάλες προσδοκίες/ελπίδες μια που το δοκιμάσα και αυτο ηταν... Πάντως το παγωτό είανι καλή ευκαιρία ομαλης ένταξης νέου υλικού στην διατροφή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ εύκολο παιδάκι βλέπω...
      Είναι όντως καλή ευκαιρία να το δοκιμάσεις ξανά γιατί με το λεμόνι σπάει αρκετά η γεύση γιαουρτιού που έχει το κεφίρ.

      Διαγραφή
  14. Με αυτά τα ''ζωάκια'' δεν έχω ασχοληθεί. Με αγχώνει η όλη διαδικασία, είμαι και ξεχασιάρα... ; )
    Παντως φαίνεται απίστευτα δροσιστικό. Και με το limoncello του δίνει ένταση.

    Ωραίες φωτογραφίες Αγγελική :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πρεπει να ειναι φανταστικο!!!! το κεφιρ ακουστα το εχω κ θελω να δοκιμασω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις, ειδικά εάν σου αρέσει η γεύση από το πρόβειο γιαούρτι.

      Διαγραφή
  16. Πανέμορφο και πολύ υγιεινό! Και είχα βαρεθεί το παραδοσιακό κεφίρ και έψαχνα μια διαφορετική συνταγή! Πάνω στην ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε "πέτυχα"! Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να το ευχαριστηθείς!

      Διαγραφή
  17. Σαν πίνακας είναι Αγγελική μου...εξαιρετικό στήσιμο, φοβερή φωτογράφιση!Αλλά και η συνταγή δεν πάει πίσω! Την κοιτάω και δροσίζομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μήπως μπορείς να μου πεις πώς μπορώ να το "κοιμίσω" για π.χ. περίοδο νηστείας που κρατάει 40-50 ημέρες; Καλλιεργώ τα κουνουπιδάκια περίπου 1 μήνα τώρα και δεν θέλω να τα χάσω....Ευχαριστώ! Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη! Μπορείς να τα βάλεις με φρέσκο γάλα στο ψυγείο. Θα διατηρηθούν άψογα, απλά όταν έρθει η ώρα να τα ξυπνήσεις θα χρειαστεί να κάνεις 2 αλλαγές στο γάλα πριν το καταναλώσεις, για να τραφούν καλύτερα.

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...