Χαλβάς. Ένα γλυκό απόλυτα συνυφασμένο με την παιδική μου ηλικία. Ένα συμβολικό και γιορτινό έδεσμα. Ένα γλυκό που έχει μια ιδιαίτερη αξία για το συγκεκριμένο blog (θα σας εξηγήσω πιο κάτω το γιατί).
Όπως σας έχω πει και μάλλον, όσοι παρακολουθείτε το blog μου,θα έχετε ήδη καταλάβει, μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, αλλά προσπαθώ συχνά να τα τροποποιώ ούτως ώστε να τα απολαμβάνω με λιγότερες τύψεις και με μεγαλύτερο όφελος για την υγεία μου.
Το αλεύρι ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και το πετιμέζι, που αυτή την εποχή το βρίσκουμε παντού (ή το φτιάχνουμε μόνοι μας), δεν περιέχει καθόλου γλυκαντικά πέρα από τη φυσική γλύκα του σταφυλιού. Έτσι επιτυγχάνουμε έναν σαφώς πιο θρεπτικό χαλβά. Εάν δεν διαθέτετε πετιμέζι ή δεν σας αρέσει η γεύση του, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, που ίσως σας έχει περισσέψει.
Η γιαγιά μου, τον αλευρένιο τον χαλβά, τον έκανε πάντα κουταλάτο. Έπαιρνε δηλαδή μια γενναία κουταλιά της σούπας χαλβά, έβαζε μισό καρύδι στο κέντρο του, και τον έπλαθε στο σχήμα του κουταλιού, όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Ύστερα τον πασπάλιζε με κανέλα και ζάχαρη και το κερνούσε σε γιορτές και επισκέψεις.
Μια τέτοια εορταστική ατμόσφαιρα επικρατεί τις τελευταίες μέρες και στο blog. Όσοι με παρακολουθείτε στα κοινωνικά δίκτυα, θα έχετε δει ήδη ότι η CooKika είναι υποψήφια για το βραβείο Best Sweat Treats, στα πρώτα Food Blog Awards που διοργανώνει το περιοδικό BHMAGourmet. Η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη, καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το διαδικτυακό σπίτι γέμισε καλεσμένους και έκανε πολλούς φίλους.
Και όπως σας είπα και στην αρχή της ανάρτησης, ο χαλβάς είναι συμβολικός, καθώς ήταν η πρώτη συνταγή που ανέβασα στο blog. Σκέφτομαι να το καθιερώσω και σε κάθε ευχάριστο γεγονός να φτιάχνω μια διαφορετική εκδοχή του...
Μπορείτε να με ψηφίσετε κάνοντας Like κάτω από το κουμπάκι Visit Blog, στη σελίδα του διαγωνισμού ΕΔΩ.
Μπείτε και δείτε την αξιόλογη δουλειά όλων των υποψηφίων.
Σας ευχαριστώ για την στήριξη και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους.
Χαλβάς με αλεύρι ολικής άλεσης και πετιμέζι
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες πετιμέζι
3 κούπες νερό
2 ξυλάκια κανέλας
χοντροσπασμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι αραιώνουμε το πετιμέζι με το νερό, προσθέτουμε τις κανέλες και το βάζουμε να ζεσταθεί. Δεν θέλουμε να βράσει. Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε πάνω για να διατηρεί τη θερμοκρασία του.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Μόλις κάψει, μειώνουμε την ένταση της εστίας και ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι. Το καβουρδίζουμε, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σκουρύνει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και με πολλή προσοχή προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι με το πετιμέζι ανακατεύοντας δυνατά συνεχώς (αφού έχουμε αφαιρέσει τα ξυλάκια της κανέλας). Θα πρέπει το μείγμα να είναι σφιχτό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε σε μια φόρμα για χαλβά ή ότι άλλο σκεύος επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε τον χαλβά με κανέλα και στολίζουμε με χοντροσπασμένα καρύδια.
Διατηρείτε για 4-5 μέρες στο ψυγείο.
Σημείωση: Οι αναλογίες για το σιρόπι που σας δίνω είναι με σπιτικό παχύρρευστο και γλυκό πετιμέζι. Εάν το πετιμέζι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αραιό εναλλάσσουμε τις ποσότητες και χρησιμοποιούμε 3 κούπες πετιμέζι με 2 κούπες νερό.
Καλή απόλαυση!
Και όπως σας είπα και στην αρχή της ανάρτησης, ο χαλβάς είναι συμβολικός, καθώς ήταν η πρώτη συνταγή που ανέβασα στο blog. Σκέφτομαι να το καθιερώσω και σε κάθε ευχάριστο γεγονός να φτιάχνω μια διαφορετική εκδοχή του...
Μπορείτε να με ψηφίσετε κάνοντας Like κάτω από το κουμπάκι Visit Blog, στη σελίδα του διαγωνισμού ΕΔΩ.
Μπείτε και δείτε την αξιόλογη δουλειά όλων των υποψηφίων.
Σας ευχαριστώ για την στήριξη και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους.
Χαλβάς με αλεύρι ολικής άλεσης και πετιμέζι
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες πετιμέζι
3 κούπες νερό
2 ξυλάκια κανέλας
χοντροσπασμένα καρύδια
Ο χαλβάς έτοιμος |
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι αραιώνουμε το πετιμέζι με το νερό, προσθέτουμε τις κανέλες και το βάζουμε να ζεσταθεί. Δεν θέλουμε να βράσει. Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε πάνω για να διατηρεί τη θερμοκρασία του.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Μόλις κάψει, μειώνουμε την ένταση της εστίας και ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι. Το καβουρδίζουμε, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σκουρύνει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και με πολλή προσοχή προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι με το πετιμέζι ανακατεύοντας δυνατά συνεχώς (αφού έχουμε αφαιρέσει τα ξυλάκια της κανέλας). Θα πρέπει το μείγμα να είναι σφιχτό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε σε μια φόρμα για χαλβά ή ότι άλλο σκεύος επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε τον χαλβά με κανέλα και στολίζουμε με χοντροσπασμένα καρύδια.
Διατηρείτε για 4-5 μέρες στο ψυγείο.
Σημείωση: Οι αναλογίες για το σιρόπι που σας δίνω είναι με σπιτικό παχύρρευστο και γλυκό πετιμέζι. Εάν το πετιμέζι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αραιό εναλλάσσουμε τις ποσότητες και χρησιμοποιούμε 3 κούπες πετιμέζι με 2 κούπες νερό.
Καλή απόλαυση!
Here, in CooKika, we are celebrating my nomination in the first Food Blog Awards from VimaGourmet magazine. I am so happy that my long time hobby is getting recognised, so I am offering you a traditional greek festive dessert - in it's lighter version.
You can vote for my blog HERE by clicking Like on Facebook, under the Visit Blog button.
Thank you very much for your support! Good luck to all participants!
Halva with Whole Wheat Flour and Grape Molasses
Ingredients:
2 cups whole wheat flour
1/2 cup olive oil
1/2 cup vegetable oil
2 cups grape molasses
3 cup water
2 sticks of cinnamon
roughly chopped walnuts
Preparation:
In a small pan, over medium heat, shimmer grape molasses, water and cinnamon sticks. Turn off heat and leave the pan there, keeping it's temperature.
In a heavy bottom pan, add 2 kinds of oil and let it shimmer. Drop the flour slowly, whisking continuously and let it cook over low heat until it darkens, for about 15 minutes.
Remove from heat and, with great caution, start puring the molasses syrup (withdraw the cinnamon sticks first). You must have a thick, sticky mixture that comes easily of the bottom of your pan.
Empty halva in a springform pan and let it cool completely.
Before serving, dust it with some extra cinnamon and sprinkle with roughly chopped walnuts.
Enjoy!
#vgfoodblogawards #vimagourmetfoodblogawards
Καλημέρα Αγγελική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικός ο χαλβάς σου!! Τον δοκίμασα και ξέρω!! χαχα
Δεν είχα ξαναφάει χαλβά με αλεύρι και μου άρεσε πάρα πολύ με αλεύρι ολικής και με το αγαπημένο μου πετιμέζι!!
Πολύ ωραία παρουσίαση!! Η φωτό με το μπωλ με τα σταφύλια και τη κανέλα είναι πολύ καλή!!!!!
Νομίζω το tip της γιαγιάς κλέβει τη παράσταση!! Σα γλυκό κουταλιού!!!
Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! Έχεις και τη δικιά μου ψήφο!!
Φιλιά!
Σ'ευχαριστώ πολύ Πέπη μου, φιλιά!!
ΔιαγραφήΤον λατρεύω τον σιμιγδαλένιο χαλβά σου οπότε θα δοκιμαστεί πάραυτα!! Και ο "κουταλάτος" είναι πολύ πρωτότυπος τρόπος σερβιρίσματος! Εμένα μου έκλεψε την καρδιά η δεύτερη φωτό! Συγχαρητήρια Κίκα μου για την υποψηφιότητα, πολύ χαίρομαι που αποδίδει καρπούς το μεράκι και η σκληρή σου δουλειά! Σου εύχομαι καλή επιτυχία από καρδιάς! Σε φιλώ, καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Αθηνά για τα καλά σου λόγια και τις ευχές, από καρδιάς!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Καλημέρα Αγγελική και καλή επιτυχία!! Υπέροχος ο χαλβάς σου και πολύ υγιεινός!! Υπέροχες και οι φωτογραφίες...τέλεια όλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και γλυκιά εβδομάδα!
Ευχαριστώ, επίσης!!
ΔιαγραφήΑυτό είναι. Ο χαλβάς θέλει το αλευράκι του. Πολύ ωραία η αλλαγή που έκανες. η γιαγιά μου έφτιαχνε μικρά βουναλάκια με μικρά φλιτζάνια. Καλή επιτυχία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ ναι, τον θυμάμαι και σε βουνάλακια! Είναι τα κοινά βιώματα..
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Θεοδώρα, καλή επιτυχία και σε εσένα!!
Καλημέρα και καλή επιτυχία Αγγελική μου! Ο χαλβάς υγιεινός και νόστιμος! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω κοριτσάκι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον δοκιμάσεις, ναι!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ Λίλια!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα....και καλή επιτυχία, Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και λάτρης του χαλβά, έχοντας κάνει πολλές διαφορετικές εκτελέσεις, δεν έχει τύχει ποτέ να τον κάνω με αλεύρι. Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα χρησιμοποιώ σιμιγδάλι, ψηλό ή χοντρό ή ανάμεικτο.
Όμως αυτός ο "αλευρένιος" με πετιμέζι μου κάνει κάπως στην γεύση σαν μουσταλευριά... και με βάζει σε "σκέψεις" :-))
Εγώ τον προτιμώ τον αλευρένιο αλλά είναι πιο βαρύς. Έχει πιο διακριτική γεύση από την μουσταλευριά πάντως!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και σε εσένα :-)
τι μου θυμισες!!!!!!!!!!!!!! πωπωπω τον χαλβα της γιαγιας με μουστο η πετιμεζι ετσι κερνουσαν παλια κ τονσιμιγδαλενιο κουταλατο.... εκτυπωνω τη συνταγη κ την κραταω ενθυμιο να τη δοκιμασω μπραβο τελειοσ ο χλαβας κοι φωτο φοβερες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω, ενθουσιασμός!!Πολύ χαίρομαι που σου ξύπνησα τις αναμνήσεις!
Διαγραφήκι εγώ τον δοκίμασα και μου άρεσε πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είχα ξαναφάει χαλβά με αλεύρι και ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!
μου αρέσουν πολύ και οι φωτογραφίες σου Αγγελικούλα μου!! Όλες!
καλή επιτυχία και πάλι!
Σ'ευχαριστώ πολύ Εύη μου!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και σε σένα, σε φιλώ!
Συγχαρητήρια, Αγγελική μου, και πάλι για την υποψηφιότητα σου! Κρίμα που δεν γνωριστήκαμε κι από κοντά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον χαλβά σου τον ζήλεψα τόοοσο πολύ! Είμαι μεγάλος φαν του σιμιγδαλένιου χαλβά αλλά αλευρένιο ούτε έχω φτιάξει ούτε έχω δοκιμάσει. Αλεύρι έχω, πετιμέζι έχω, τρέχω βουρ στην κουζίνα για να τον φτιάξω!
Στην απονομή θα τα καταφέρουμε, χιχι!!
ΔιαγραφήΘα χαρώ να τον δοκιμάσεις, είναι πραγματικά τόσο νόστιμος..
Συγχαρητήρια και σε εσένα Νανά μου, καλή επιτυχία!!
Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φτιάξει πρόσφατα πετιμέζι δικό μου και θα δοκιμάσω το χαλβά σου.
Ευχαριστώ! Με σπιτικό πετιμέζι θα είναι ακόμη πιο νόστιμος.
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Αγγελική !! Υπέροχη η συνταγή σου και τόσο χρήσιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω πολύ να το φτιάξω, αλλά όλο κάνω δοκιμές με άλλα γλυκά και δεν προλαβαίνω .. αλλά αυτό αξίζει με τα 1000 !!
Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό ! Χάρηκα που γνωριστήκαμε και από κοντά :-)
Τα ξέρω Άρη..κι εγώ όλο βλέπω τις δικές σου συνταγές και θέλω να τις φτιάξω αλλά αραιά το προλαβαίνω!
ΔιαγραφήΚι εγώ χάρηκα που γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε ιδέες και σκέψεις!
Καλή επιτυχία μας ;)
Οι συνταγές για χαλβά παντα με συγκινούν... Όλοι έχουμε τη συνταγή της γιαγιάς μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω το σιμιγδαλενιο, με το αλεύρι είναι η αλήθεια δεν το έχω δοκιμάσει... Ευκαιρία!
Και ο κουταλατος... Τι ωραία εικόνα, πολυ σικατο σερβιρισμα!
Καλέ καλή επιτυχία δεν είπα!!!
ΔιαγραφήΕίναι που την είπα από κοντα και μετράει περισσότερο!!!
Φιλάκια !!!
Ο κουταλάτος μαζί με το γλυκό δαμάσκηνο, μετά βίας επιβίωσε της φωτογράφισης...εξαφανίστηκε ακαριαία!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Χρύσα μου, καλή επιτυχία σου εύχομαι κι εγώ !!
Λατρευω το χαλβάς κ θα ηθελα να δοκιμάσω την εκδοχή σου με αλευρι αντι για σιμιγδάλι. Σου ευχομαι ολόψυχα καλη επιτυχία στο διαγωνισμό. Σου αξίζουν πολλα συγχαρητηρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά Ευαγγελία! Να τον δοκιμάσεις, είναι κάτι διαφορετικό.
ΔιαγραφήΠολυ ιδιαίτερος ο χαλβάς σου, θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το διαγωνισμό και καλή επιτυχία!
Ω μα ναι, είναι νόστιμος και δε μπορείς να σταματάς να τσιμπάς...
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!
Δέν έχω δοκιμάσει να φτιάξω χαλβά με αλεύρι, ευκαιρία λοιπόν. Συγχαρητήρια και για την υποψηφιοτητά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα η ευκαιρία!! Ευχαριστώ πολύ :-)
Διαγραφήπολύ λαχταριστές οι φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχω δοκιμάσεις ποτέ χαλβά με αλεύρι, παρα μόνο με σιμιγδάλι.
με έπεισες πάντως! θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!!
Τελικά ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει την εκδοχή με το αλεύρι. Πρέπει να το δοκιμάσεις για να δεις τι χάνεις..
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πάρα πολύ !!
Εγώ τον δοκίμασα και μου άρεσε πάρα πολύ. Βέβαια να πω την αλήθεια, ο τίτλος του χαλβά με παρέπεμψε στον κλασσικο σιμιγδαλένιο με ζάχαρη κλπ κλπ και ο συγκεκριμένος με ξένισε στην αρχή (γιατί άλλο περίμενα να μου έρθει στη γεύση/υφή) αλλά εξεπλησε ευχάριστα γιατί η υφή του ήταν πιο βελούδινη και ελαφρώς σαπουνέ (πάντα αναρωτιόμουν πως την πετυχαίνεις αυτή την υφή) και μετά από λίγο συνειδητοποιείς τη γλύκα και την ιδιαίτερη γευση και άρωμα του πετιμεζιού και της κανέλας. Πολύ ωραία η ιδέα του κουταλάτου σερβιρίσματος, ιδιαίτερο πολύ κέρασμα για ιδιαίτερη περίσταση. Καλή επιτυχία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πολλά χρόνια θεωρούσα ότι ο χαλβάς είναι αυτός, με το αλεύρι, και σε σχετικά μεγάλη (μη σου πω φοιτητική) ηλικία ανακάλυψα τον σιμιγδαλένιο. Γι'αυτό ο τίτλος εμένα μου φαίνεται πολύ φυσιολογικός. Αλλά τελικά εγώ είμαι η ανάποδη γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αυτή την εκδοχή.
ΔιαγραφήΧαίρομαι πάντως, που παρ όλη την έκπληξη, σου άρεσε και όντως μοιάζει ελαφρά με τον σαπουνέ!
Σ'ευχαριστώ Τάνια!!
Δινω ψηφο εμπιστοσυνης στην Cookika για το χαλβα που δοκιμασα και οχι μονο..... Χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτη φορα εφαγα χαλβα με αλευρι και ομολογω πως τον λατρεψα οσο λατρευω και τους αλλους με σιμιγδαλι και αυτον του μπακαλη με το ταχινι.
Η γιαγια πολυ προχω με τον κουταλατο. Αν σου πω οτι μου αρεσει αυτο το σερβιρισμα περισσοτερο;;; χαχα
Το πετιμεζι ηταν ευφυεστατη επιλογη γλυκαντικης ουσιας. Εφωσε φανταστικη γευση σε συνδυασμο με την κανελα!!
Χαιρομαι που τον δοκιμασα Αγγελικη!!!
Ευχαριστω!!
Αφού την δίνεις την ψήφο, την δέχομαι με χαρά!
ΔιαγραφήΚαι που να έβλεπες τις γιαγιάς τον αυθεντικό κουταλάτο, φτιαγμένο με τα χρόνια πείρας!
Σ'ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή, φιλιά!!
Πόσο μου αρέσουν τα φαγητά ή γλυκά που συνοδεύονται από μια όμορφη ιστορία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάτρεψα τη φώτο με το σταφύλι να πέφτει χαριτωμένα από το μπολ αλλά και τον κουταλάτο χαλβά αλά γιαγιά :)
Καλή επιτυχία κορίτσι!
Εννοείται ότι έχεις την ψήφο, την αγάπη και την υποστήριξη μου!
Σε φιλώ
Σ'ευχαριστώ για όλα!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά :-)