Η CooKika κηρύσσει επίσημα την έναρξη των εορταστικών συνταγών. Από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες θα σας ετοιμάσω διάφορες συνταγές που θα απολαύσουν όλοι στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, τα οποία θα έχουν την τιμητική τους τις εβδομάδες των γιορτών.
Τα γεμιστά με σοκολάτα ιταλικά μπισκοτάκια, τα baci di dama, πολλοί ίσως τα γνωρίζετε. Πρόκειται για παραδοσιακά ιταλικά μπισκότα της περιοχής του Πιεμόντε, και ειδικότερα της πόλης Τορτόνα, τα οποία, καθώς μοιάζουν σαν χείλη που δίνουν ένα φιλί, πήραν το όνομα "Φιλιά της κυρίας".
Η παράδοση λέει ότι η συνταγή δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1852 από έναν μάγειρα της αυλής του Vittorio Emanuelle II, όταν ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να δοκιμάσει ένα νέο γλυκό. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε και έτσι τα γλυκά μπισκοτάκια στόλισαν τα βασιλικά τραπέζια της Ευρώπης.
Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί πολλές εκδοχές, αλλάζοντας είτε τον ξηρό καρπό των μπισκότων ή την γέμιση. Μία εξ αυτών των εκδοχών ήταν και η μετατροπή τους σε αλμυρή λιχουδιά.
Και εδώ έρχεται το πάντρεμα Ιταλίας και Ελλάδας, Piemonte και Άνδρου. Για την αγάπη μου για την Ιταλία σας έχω μιλήσει πολλές φορές, αλλά τα τελευταία χρόνια ένα νησί μου έχει κλέψει την καρδιά. Αν και δεν είναι σχετικό με την παρούσα ανάρτηση, σύντομα ελπίζω να καταφέρω να σας δείξω κάποιες από τις ομορφιές αυτού του πλούσιου, σε όλους τους τομείς, νησιού.
Προς το παρόν όμως θα χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα υπέροχα προϊόντα της Άνδρου για να φτιάξουμε ένα λαχταριστό μεζεδάκι για το κρασί μας ή και για τον εορταστικό μπουφέ.
Η αρχική συνταγή για τα μπισκότα ζητούσε λευκό κρασί, το οποίο αντικατέστησα με σπιτικό τσίπουρο από τα αμπέλια που μεγαλώνουν δίπλα στην αλμύρα του Αιγαίου. Επίσης χρησιμοποίησα μαλακό τυρί Άνδρου, ένα πικάντικο και νόστιμο τυρί, πιο ελαφρύ από την κυκλαδίτικη κοπανιστή, το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε με τυρί κρέμα εάν δε μπορείτε να βρείτε κάποια από τα προηγούμενα. Επίσης αντί για παρμεζάνα χρησιμοποίησα Βολάκι Άνδρου. Όλα τα προϊόντα που σας αναφέρω μπορείτε να τα βρείτε με σχετική ευκολία σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων.
Η συνταγή αυτή δίνεται στα πλαίσια των δοκιμασιών του διαγωνισμού για τα πρώτα Food Blog Awards που διοργανώνει το ΒΗΜΑGourmet. Είμαστε στην τελευταία εβδομάδα του διαγωνισμού. Στηρίξτε την CooKika με την ψήφο σας πατώντας Like (αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Facebook) στο κουτάκι κάτω από το Visit Blog στην σελίδα που θα βρείτε εδώ.
Καλή επιτυχία!
Αλμυρά μπισκοτάκια με γέμιση τυριού
Υλικά:
Για 32 μπισκότα, 16 baci
Για τα μπισκότα:
80 γρ. Flora με βούτυρο, κρύο
80 γρ Βολάκι Άνδρου, τριμμένο
100 γρ. αλεύρι σκληρό τύπου 00
100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (τριμμένη αμυγδαλόψιχα)
20 ml τσίπουρο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την γέμιση:
60 γρ. μαλακό τυρί Άνδρου
30 γρ. τυρί κρέμα
2-3 κουτ. γλυκού κρέμα γάλακτος
Πιπέρι ροζ
Φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπισκότα μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο τσίπουρο. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα.
Ετοιμάζουμε την γέμιση, χτυπώντας στο μούλτι το μαλακό τυρί, το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Τοποθετούμε σε μπολάκι και την βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα και στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονική ζυγαριά για να έχουν όλα τα μπαλάκια σας το ίδιο βάρος, 10 γραμμαρίων, ούτως ώστε να ταιριάζουν όμορφα όταν τα ενώσετε.
Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρετε σε μια σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
Αφού κρυώσουν, καλύπτετε τον πάτο από ένα μπισκότο με την κρέμα τυριού και καπακώνετε με το άλλο μπισκότο. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε ελαφρά την επιφάνεια με χοντροσπασμένο ροζ πιπέρι και τριμμένη ψίχα από φιστίκια Αιγίνης.
Τα μπισκότα διατηρούνται στο ψυγείο, κλεισμένα σε γυάλινο μπολ/τάπερ για 3 έως 4 μέρες. Προσοχή, είναι εθιστικά και καθότι στο μέγεθος της μπουκιάς, δε μπορείς να σταματήσεις μόνο στο ένα.
Καλή απόλαυση!
From this day and for the following weeks, I will be giving you seasonal recipes, ideal for every meal of the day.
So we begin with an Italian recipe made with Greek products from the island that I came to love through those last years, Andros.
Baci di Dama, are a typical sweet delicacy of Piemonte and the legend says that they were invented ιn 1852 by a chef of the royal court of Vittorio Emanuele II. Since then, many versions of these cookies stuffed with chocolate have been seen and my latest experimentation were the salty ones.
So, on the first hand,I used two types of Greek cheese from Andros to replace parmigiano and formage fresh and, on the second, tsipuro(greek grappa) to replace white wine. If you have access to a Greek delicatessen shop, give it a try and take a chance on them but if not, parmigiano and cream cheese work also really well.
This recipe is a part of the challenges assigned to us while the Food Bloggers' Awards contest is still running. Don't forget to vote for CooKika by clicking Like(after logging on your Facebook account) in the link that you will find here.
Good Luck!
Salty Baci di Dama
Ingredients:
For 32 cookies, 16 baci
For the cookies:
80 gr Flora with Butter (margarine)
80 gr Volaki or Parmigiano, grated
100 gr strong flour 00
100 gr almond flour
20 ml tsipuro/ grappa or white wine
a pinch of salt
For the filling:
60 gr soft fresh cheece/ kopanisti/ formage fresh
30 gr cream cheese
2-3 tbsp heavy cream
Pink pepper
Pistachios
Preparation:
In a bowl, mix all ingredients for the cookies until you have a soft dough. Wrap with cling film and let it rest in the fridge for an hour.
Prepare the filling by pulsingsoft cheese, cream cheese and cream in a food processor, until you have a smooth cream. Place in bowl and refrigerate.
Preheat oven in air at 180 degrees and cover a baking oven with greaseproof paper.
Remove the dough from the refrigerator and mold small balls. It is advisable to use an electronic scale in order for all your balls to have the same weight, 10 grams each, so that they fit nicely when you pair them.
Bake for about 20 minutes, until golden brown. Then transfer to a wire rack and allow to cool completely.
When cool, cover the bottom of a biscuit with cream cheese and top with another biscuit. If desired, lightly sprinkle the surface with roughly chopped pink pepper and pistachios.
Keep them refrigerated, sealed in a glass bowl for 3 to 4 days. Attention: those baci are addictive and since they are bite-sized, you simply can not just stop at one.
Enjoy!
Την Άνδρο κι εγώ την έχω μέσα στην καρδιά μου, οπότε ανυπομονώ να μας δείξεις ότι έχεις υπόψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπισκοτάκια πράγματι φαίνονται εθιστικά.
Μου αρέσει που περιέχουν πιο ιδιαίτερα υλικά! Και είναι τόσο κομψά!
Σε φιλώ
Είχα σχεδόν έτοιμη μια ανάρτηση από το καλοκαίρι αλλά μια ο διαγωνισμός μια η καθημερινότητα έμεινε πίσω! Θα βρω όμως την ευκαιρία σύντομα!!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Ερμιόνη μου, φιλιά πολλά!
Σούπερ οι φωτογραφίες. Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου Αγγελική μου! Ότι πρέπει για το εορταστικό τραπέζι. Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Θεοδώρα μου! Σε φιλώ!!
ΔιαγραφήΘέλω αυτές (όλες) τις μπουκίτσες, να τις τρώω σαν στραγαλάκια μπροστά στην τηλεόραση για όλα τα βράδια των γιορτών που έρχονται!!!!! Μπορώ???????
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Άνδρος είναι αγαπημένο νησί και την έχω επισκευθεί 3 φορές στην ενήλικη ζωή μου, κάτι που δεν συνηθίζω με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.
Περιμένω με χαρά και ανυπομονησία και τις υπόλοιπες συνταγές των γιορτών!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά πολλά Αγγελικούλα!
Μόνο μπορείς;;Εννοείται εξαφανίζονται σε λίγα λεπτά έτσι!
ΔιαγραφήΕίναι όμορφο νησί και διαφορετικό από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.
Φιλάκια!!
Τα γλυκά baci di dama τα υπεραγαπώ, αλλα κι αυτά τα αλμυρά θα τα τσακιζα ευχαρίστως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ένα ποτήρι εορταστικό αφρώδες θα είναι τέλεια!
Με ένα prosecco θα ταίριαζαν υπέροχα, σωστή σε βρίσκω Χρύσα! Φιλιά!
ΔιαγραφήAllora, questa e una bella opportunita di praticare il mio italiano, dopo tantissimi anni. Mi sembrano veramente deliziosi e le fotografie sono meravigliose! Mi piace specialmente la prima, per me e perfetta!
ΑπάντησηΔιαγραφήBravissima Angeliki, per un'altra volta! :-)
Questa e' stata una grande sorpesa Ari!! E cosi divertente vedere un commento scritto in italiano. Grazie mille, mi fa piacere che ti sono piacute sia le foto sia i baci!
ΔιαγραφήBuona giornata!
Καλημέρα. Αν και η μισή είμαι από τα επτάνησα, λατρεύω την Άνδρο. Νησί του αγαπημένου μου, το οποίο επισκέπτομαι πολύ συχνά. Όπως φαντάζεσαι είναι εύκολο να βρω τα υλικά σου από πρωτο χέρι. Ανυπομονώ για τις επόμενες εορταστικές συνταγές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω ότι ταιριάζουμε! Κι εγώ, αν και δεν έχω καταγωγή, έχω περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια μου στα Επτάνησα. Μετά ήρθε ο αγαπημένος μου και με πήρε στο νησί του!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Ιδιαίτερα αλμυρά μπισκοτάκια, κι αυτό γιατί τα έφερες στα μέτρα σου με πολύ ωραία υλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικά για τσιμπολόγιμα με κρασάκι.
Δεν έχω πάει Ανδρο αλλά ξέρω ότι είναι όμορφο νησί.
ΦΙλιά :)
Η Άνδρος αξίζει μια επίσκεψη!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Πρωτότυπο και πολύ εμπνευσμένο το πάντρεμα Ιταλίας και Ελλάδας σε αυτά τα χαριτωμένα και λαχταριστά αλμυρά μπισκοτάκια! Ο συνδυασμός ξηρών καρπών με τυριά μου αρέσει πολύ και δύσκολα θα μπορούσα να αντισταθώ σε αυτές τις αλμυρές μπουκίτσες. Ένα ταψί είναι λίγο, πολύ λίγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο λίγο είναι το ταψί...άσε, εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt!
ΔιαγραφήΚαταρχήν όταν τα πρωτοείδα χθες στο fb νόμιζα ότι ήταν γλυκάκια ειλικρινά είναι τόσο χαριτωμένα και κομψά!!! Πολύ ιδιαίτερη η πρόταση σου για τις γιορτές τη σημειώνω στα I must taste immediately συνταγές!! πολλά πολλά φιλιά Κίκα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Αθηνά μου, πολλά φιλιά!!
ΔιαγραφήΜμμμμμ αλμυρά φιλάκια δηλαδή!!!! Φανταστικά είναι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ακριβώς!!!
ΔιαγραφήΛατρεύω την Άνδρο αλλά και το συγκεκριμένο τυρί είναι υπέροχο! Φαντάζομαι νοστιμιά τα μπισκοτάκια σου!!! Τα λιμπίστηκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Το μαλακό τυρί είναι όντως υπέροχο!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ :)
Τί όμορφα που δείχνουν. Οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικές. Ενώ είμαι κι εγώ λάτρης της Άνδρου, τα τυριά της δεν σκέφτηκα ποτέ να τα δοκιμάσω και τώρα με έβαλες σε περιέργειες που θα περιμένουν υπομονετικά μέχρι το επόμενο ταξίδι μας εκεί. Αναμένω να μας αποκαλύψεις κι άλλα μυστικά του αγαπημένου νησιού. Θα αναμένω επίσης με αγωνία και τις υπόλοιπες εορταστικές προτάσεις. Μας είναι άκρως απαραίτητες! Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε τώρα ξέρεις τι θα πρέπει να φέρεις μαζί σου την επόμενη φορά από την Άνδρο ;)
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
Πόσο ομορφα φαινονται... και τσιπουράκι μέσα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Για την τσαχπινιά, ξέρεις!
Διαγραφήαπίθανα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία η ιδέα σου να τα φτιάξεις με Ανδριώτικα υλικά!
ΧΧ
Είπαμε, αγαπάμε Άνδρο!!
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπη συνταγή, με αγαπημένα υλικά..... (η αδυναμία μου είναι αυτά τα αλμυρά διαβολάκια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και κριτσανιστά...
ΔιαγραφήΛατρεύω τα αλμυρά σνακ! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα! Θα τα δοκιμάσω! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά,
ohmydarlingdeer.blogspot.gr
Χαίρομαι που σου άρεσαν, είναι όντως πολύ νόστιμα!!
Διαγραφή