Άλλη μια χρονιά ξεκινά! Εύχομαι να είναι γεμάτη χαρές, τις μικρότερες δυνατές λύπες, υγεία και αγάπη.
Ελπίζω να ξεκουραστήκατε αυτές τις μέρες. Εγώ μπορώ να πω ότι κοιμήθηκα αρκετές ώρες και απόλαυσα στιγμές οικογενειακής θαλπωρής και μαμαδίστικης περιποίησης.
Και επέστρεψα στην καθημερινότητα. Δεν θα μιλήσω καθόλου για το θέμα της ζυγαριάς...καθώς μια πάλη μόλις ξεκίνησε.
Στο ενδιάμεσο όμως, αυτή την Κυριακή απολαύσαμε ένα υπέροχο γεύμα με αγαπημένους φίλους και ένα χαμογελαστό μωρό.
Και τι καλύτερο για να κλείσεις ένα γεύμα με ψάρι παρά ένα αέρινο γλυκό. Μια πάβλοβα με καστανή ζάχαρη καλυμμένη με αφράτη σαντιγί στην πιο ελαφριά μορφή της και φυσικά με μερικά σποράκια ροδιού για το γούρι τις χρονιάς.
Ως προς το ελαφρύ του θέματος, χρησιμοποίησα στέβια αντί για λευκή ζάχαρη και την πιο light σαντιγί με γιαούρτι από το βιβλίο My Sweet and Skinny Life της Marisa Churchill.
Α, και να μην ξεχάσω. Έφτασε επιτέλους η ώρα...Το Σάββατο 16/01/2016 είναι η απονομή των βραβείων για τα Food Blog Awards. Θα είναι μια εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις και η τέλεια ευκαιρία για να γνωριστούμε από κοντά. Δηλώστε εδώ συμμετοχή, σας περιμένουμε!
Πάβλοβα με καστανή ζάχαρη και σαντιγί με γιαούρτι
Υλικά:
3 ασπράδια
50 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού ξύδι
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
223 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
Με οδηγό το πιάτο που θέλουμε να σερβίρουμε την πάβλοβα, σχηματίζουμε ένα κύκλο σε μια λαδόκολλα. Την γυρνάμε από την άλλη μεριά και την στρώνουμε σε ένα ταψί φούρνου.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την καστανή με την λευκή ζάχαρη.
Σε ένα στεγνό και απολύτως καθαρό μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια. Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ένταση μέχρι να αφρατέψουν και να αρχίσουν να σχηματίζουν κορυφές.
Ρίχνουμε βροχηδόν τις ζάχαρες και συνεχίζουμε να χτυπάμε, σε δυνατή πλέον ταχύτητα, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Δοκιμάζουμε τρίβοντας μια μικρή ποσότητα με τα δάχτυλά μας.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύδι και κοσκινίζουμε το κορν φλάουρ. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα μέχρι να ενσωματωθούν.
Χρησιμοποιούμε την μαρέγκα που έμεινε στους αναδευτήρες του μίξερ στις γωνίες από την λαδόκολλα, ούτως ώστε να στερεώσουμε έτσι την λαδόκολλα στο ταψί. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να "χτίσουμε" την μαρέγκα μας με μεγαλύτερη άνεση.
Αδειάζουμε την μαρέγκα στην λαδόκολλα, εντός του σχεδίου, και σχηματίζουμε ένα κύκλο περίπου 3 εκατοστά μικρότερο. Η μαρέγκα θα απλώσει λίγο στο ψήσιμο.
Βάζουμε την μαρέγκα στον φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε στους 120 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 2 ώρες και 15 λεπτά. Έπειτα σβήνουμε τον φούρνο, βάζουμε μια ξύλινη κουτάλα στην πόρτα του φούρνου για να την κρατήσουμε λίγο ανοιχτή και αφήνουμε την μαρέγκα μέσα στον φούρνο να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
Λίγο πριν την σερβίρουμε ετοιμάζουμε την σαντιγί.
Σε ένα παγωμένο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίζει και σφίγγει προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή σαντιγί. Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού και την κανέλα με το γιαούρτι και τα προσθέτουμε στην σαντιγί. Αναμειγνύουμε με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις.
Απλώνουμε την σαντιγί με το γιαούρτι πάνω στην μαρέγκα, διακοσμούμε με σποράκια ροδιού και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή απόλαυση!
Happy New Year! I hope 2016 will bring you joy, happiness, health and love.
Coming back from my short term vacations in my hometown I realised that I need to go on a diet, since my mom took really good care of me.
Meanwhile I enjoyed a really fun and overwhelming lunch with dear friends and a happy baby boy.
And there is no best way to finish a lunch than a light and fluffy dessert. This pavlova is made with brown sugar, stevia and a healthier option for topping, heavy cream with yogurt (recipe of Marisa Churchill).
On the upcoming Saturday, the time has finally come for the award ceremony for the Food Blog Awards. For those of you in Athens, I would be delighted to get to know you, so do come by.
Good Luck!
Brown Sugar Pavlova with Yogurt
Ingredients:
3 egg whites
50 g. Brown sugar
100 g. sugar
1 tsp. vanilla extract
1 tsp. vinegar
1 tsp. cornflour
200 g. heavy cream
223 g. yoghurt 2%
2 1/2 tsp. sugar
1/2 tsp. fresh lemon juice
1/2 tsp. cinnamon
Preparation:
Preheat oven to 150 degrees.
With the serving plate that you are going to use as a guide line, form a circle on a baking sheet. Flip it over and line a baking dish.
In a bowl mix brown with white sugar.
Add the egg whites in a dry and completely clean bowl. Beat with mixer at medium volume until it begins to form peaks.
Pour sugar, one spoon at a time,and continue beating at high speed until the meringue is shiny and the sugar is dissolved. Test it by rubbing a small amount with your fingers.
Add the vanilla extract and vinegar and sift in the cornflour. Beat for a few seconds, just until incorporated.
We employ the meringue stayed at the mixer beaters in the corners of the parchment paper, in order to clamp the paper to the pan. This way we can "build" our meringue with greater comfort.
Pour the meringue on parchment paper and form a circle about three centimeters smaller than the one you drew.
Put the meringue in the oven and immediately turn the temperature down to 120 degrees Celsius. Bake for 2 hours and 15 minutes. Then turn the oven off, put a wooden spoon in the oven door to keep it open ajar and let the meringue in to cool for at least 3 hours.
Just before serving prepare the whipped cream.
In a chilled bowl, beat cream. Once it starts to tighten, add sugar and continue until it is stiff. Mix lemon juice and cinnamon with the yogurt and fold gently into the whipped cream.
Top the meringue with the yogurt whipped cream, decorate with pomegranate seeds and serve immediately.
Enjoy!
Καλημέρα, εγώ με τις μαρέγκες δεν έχω καμιά σχέση έλα όμως που αρέσουν πολύ στον σύζυγο και όλο υπόσχομαι πάβλοβα αλλά ακόμη τίποτα, ευτυχώς που δεν διαβάζει τις συνταγές από τις φίλες θα με κυνηγούσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Και εγώ τελευταία ξεκίνησα να πειραματίζομαι με τις μαρέγκες και έχω ενθουσιαστεί μπορώ να πω..Καλημέρα!
ΔιαγραφήΑ πάβλοβα ακούω, με λίγες θερμίδες ακούω δεν θέλω και πολύ να πεισθώ!!! Είμαι μέσα !! Τα ρόδια από πάνω είναι το κερασάκι στην τούρτα!! Άσε σε αυτήν την πάλη πρέπει να μπω και εγώ με την ζυγαριά! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καλά κάνεις που είσαι μέσα!!
ΔιαγραφήΑχ άσε την πάλη, θα στα πω και από κοντά το Σάββατο! Φιλιά!
ασυνήθιστη η πάβλοβα με την καστανή ζάχαρη, και γλυκιά σαν και σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή εβδομάδα Αγγελικούλα! φιλιά!
Τέτοια λες και κοκκινίζω...Φιλάκια Εύη μου!
ΔιαγραφήΜου αρέσουν οι μαρέγκες και έτσι με το χρυσό το χρώμα μου αρέσουν ακόμα περισσότερο!!Καλή εβδομάδα Αγγελικούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως ωραίο το χρώμα της. Καλή εβδομάδα, σε φιλώ!
ΔιαγραφήΓεια σου Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται πάρα πολύ ωραία, και ας μην είναι κατάλευκη! Μπράβο που το τόλμησες σε πιο εναλλακτική εκδοχή.
Τα λέμε το Σάββατο :)
Όταν την φούρνισα ήταν κατάλευκη και όσο έλιωνε η ζάχαρη αποκτούσε αυτό το χρυσαφένιο χρώμα!
ΔιαγραφήΝαι, τα λέμε από κοντά!!
Πολύ όμορφη δείχνει η Πάβλοβα, ιδίως με τη χρωματική αντίθεση βάσης και επικάλυψης!Καλή Χρονιά, με υγεία και χαρά και καλή επιτυχία το Σάββατο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά χαζεύοντας τις συνταγές μου πιστεύω ότι κάτι μου κάνει η χρωματική αντίθεση,χαχα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές!
Πολύ ωραία να την κάνεις με καστανή ζάχαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλαφρύ και ευπαρουσίαστο επιδόρπιο.
Καλή επιτυχία εύχομαι :)
Φιλιά
Ευχαριστώ Μάριον!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Ωραία και διαφορετική εμφάνιση, για το τόσο δημοφιλές γλυκό, Αγγελική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με βάζεις στην σκέψη, να δοκιμάσω αυτή τη συντιγί γιαουρτιού...αλλά λιγάκι αργότερα, καθώς έχω βάλει έναν στόχο μέχρι και το τέλος του μήνα.
Καλή συνέχεια και ελπίζω να τα πούμε κι' από κοντά στις 16.
Η σαντιγί είναι αρκετά ελαφριά, ιδανική λύση για να μειώσεις τα λιπαρά και τις θερμίδες αλλά να μην στερηθείς την γεύση!
ΔιαγραφήΤα λέμε το Σάββατο, καλή συνέχεια!
Μμμμμ ομορφη παραλαγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία :)
Σ'ευχαριστώ Beauty!!
ΔιαγραφήΤι ωραία που είναι αυτή η πιο ανάλαφρη εκδοχή του τόσο κλασικού και αγαπημένου γλυκού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γιαουρτένια σαντιγί υπέροχη πραγματικά, νομίζω θα τρώγεται φοβερά ευχάριστα και μόνη της, σαν μους!
Σε φιλώ πολύ και θα τα πούμε και από κοντά σε λίγες ημέρες!
Όντως τρώγεται και σαν μους και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε διάφορα γλυκά όπως ένα trifle.
ΔιαγραφήΜε το καλό να βρεθούμε, σε φιλώ!!
Μου αρέσει η "ηλιοκαμμένη" εκδοχή της μαρέγκας με την καστανή ζάχαρη! Την κάνει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, φαντάζομαι και στην υφή, όχι μόνο στην όψη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το γιαούρτι από πάνω,μμμ, μου αρέσει πάντα το γιαούρτι στα γλυκά!
Ήρθε ο καιρός να τα ξαναπούμε από κοντά κοριτσάκι! Χαίρομαι πολύ!
Αφού δεν πιάνει κρύο, παραμένουμε ακόμη σε διάθεση "ηλιοκαμένου"!
ΔιαγραφήΚαι εγώ χαίρομαι που θα σε ξαναδώ, με το καλό να μας έρθεις!! Φιλιά
H διαφορετική πάβλοβα με καστανή ζάχαρη καταφέρνει να είναι εμφανίσιμη και συνάμα ανάλαφρη και δροσερή. Η σαντιγί με γιαούρτι φαίνεται υπέροχη και σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Αχ, με βάζεις σε πειρασμό και η δική μου πάλη με τη ζυγαριά μόλις έχει αρχίσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω κι από κοντά!
Αχ, αυτή η πάλη μάλλον ξεκίνησε για πολλούς...Κουράγιο, ενωμένες θα τα καταφέρουμε ;)
ΔιαγραφήΕπιτέλους θα γνωριστούμε, περιμένω πως και πως!!
Σε φιλώ!
Πάντα χρειάζεται ένα γλυκό με ρόδι για το καλό της νέας χρονιάς. Αν είναι και τόσο αέρινο και φινετσάτο όπως η πάβλοβα ακόμα καλύτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και δημιουργική χρονιά λοιπόν Αγγελική (επίσημα να τα πούμε στο πρώτο ποστ!) και πολλά συγχαρητήρια για το βραβείο σου!
Καλή και νόστιμη χρονιά!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ :)
Μα πόσο αγαπημένο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ! Κάνω δίαιτα (μη φανταστείς σήμερα ξεκίνησα :-D) αλλά η light σαντιγί διώχνει τις τύψεις μακριά! Φιλιά πολλά!
Να την δοκιμάσει τότε! Η σαντιγί είναι νόστιμη και όντως διώχνει τις τύψεις...
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Εντυπωσιακή φαίνεται και στη καστανή/ελαφριά εκδοχή της.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εντυπωσιακό γλυκό γενικότερα το άτιμο!
Διαγραφή