Αυτές τις μέρες νοστάλγησα το πρόσφατο ταξίδι που είχαμε κάνει στην Νέα Υόρκη. Επηρεάστηκα μάλλον από τις φωτογραφίες της χιονισμένης πρωτεύουσας. Άνοιξα κι εγώ τον φάκελο με τις (άπειρες) φωτογραφίες που είχα βγάλει και άρχισα να τις χαζεύω και πάλι. Λίγο αυτό, λίγο οι όμορφες αναμνήσεις, είπα να φτιάξω ένα γλυκό να ελαφρύνει τη νοσταλγία.
Το τόφου το είχα ακούσει πολλές φορές αλλά δεν είχε τύχει ποτέ να το δοκιμάσω. Έβλεπα αρκετές συνταγές αλλά δεν τολμούσα ποτέ να αγοράσω και να πειραματιστώ μόνη μου.
Στη Νέα Υόρκη όμως βρέθηκε μπροστά μου ένα υπέροχο σοκολατένιο cheesecake με silken tofu και αποφάσισα ότι είχε έρθει η στιγμή να το γευτώ. Και το ερωτεύτηκα. Το τόφου, χωρίς ιδιαίτερη γεύση και με μεταξένια υφή, έδινε στο cheesecake μια κρέμα εφάμιλλη του κλασικού ~Μάλλον πρέπει να δοκιμάσω να φτιάξω και αυτή την συνταγή.~
Και θα μου πείτε μερικοί, τι είναι το τόφου; Το τόφου είναι το παραδοσιακό τυρί της Άπω Ανατολής. Η παρασκευή του μοιάζει με την αντίστοιχη του τυριού, αλλά η βασική της διαφορά είναι ότι το ρόλο του γάλακτος κατέχει ένα λευκό παχύρρευστο υγρό που βγάζουν τα μουλιασμένα σε νερό φασόλια της σόγιας.
Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και σιδήρου, χαμηλό σε λιπαρά και δεν περιέχει χοληστερόλη και γλουτένη.
Συναντάται σε διάφορες μορφές:α) Σε σκληρό και ξηρό, κατάλληλο για ψήσιμο ή τηγάνισμα,β) σε μαλακό, κατάλληλο για σούπες και φαγητά κατσαρόλας και σε γ) μεταξωτό (παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν μετάξι για την παρασκευή του) κατάλληλο για κρέμες, ντιπ και smoothies. Θα το βρείτε σε αρκετά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Καθώς η 24η Ιανουαρίου είναι η παγκόσμια μέρα φυστικοβούτυρου, του όποιου θα έχετε σίγουρα καταλάβει ότι είμαι λάτρης, δε μπορούσα να μην τιμήσω την εν λόγω ημέρα.
Έτσι είπα να φτιάξω μια απλή και γρήγορη μους. Και μιας και το φυστικοβούτυρο ταιριάζει υπέροχα με την σοκολάτα, έκανα την μους μισή-μισή.
Ένα γλυκό με ελάχιστα υλικά, έτοιμο σε λιγότερο από 10 λεπτά, πλούσιο σε γεύση και ιδανικό για χορτοφάγους, αυστηρούς ή μη, καθώς και για όσους νηστεύουν.
Καλή επιτυχία!
Μους με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο
Υλικά:
Για 4 μικρά ή 2 μεγάλα ποτήρια
300 γρ. silken tofu
1/3 κούπας σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
1/3 κούπας φυστικοβούτυρο
2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
Εκτέλεση:
Χωρίζουμε το silken tofu σε δυο ισόποσα κομμάτια.
Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί την σοκολάτα.
Στο μούλτι βάζουμε 150 γρ. τόφου μαζί με την λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Αδειάζουμε σε ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο.
Ξεπλένουμε το μούλτι. Βάζουμε τα υπόλοιπα 150 γρ. τόφου μαζί με το φυστικοβούτυρο και το σιρόπι αγαύης. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Αδειάζουμε πάνω από την κρέμα σοκολάτας και βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε να σφίξει για περίπου 15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας, με cacao nibs ή ο,τι άλλο επιθυμούμε και σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη για τουλάχιστον 2 ημέρες.
Καλή απόλαυση!
As I was browsing the photos from the recent New York snow blizzard, I reminisced of our great trip there during last summer. And I got a little nostalgic.
I remembered of a great vegan chocolate cheesecake made with silken tofu. It was the firts time I ever tasted tofu and I got really excited.
Tofu is the traditional cheese of Far East made with soya milk. In the bottom of this post you can find a link were you can read more about this ingredient.
And since 01/24 is the International Peanut Butter Day, I had to celebrate it with a super easy dessert, made only with 4 ingredients in 10 minutes, but having the best flavor combination ever: chocolate + peanut butter.
Good Luck!
Mousse with chocolate and peanut butter
Ingredients:
For 4 small or 2 large glasses
300 g. silken tofu
1/3 cup chocolate with high cocoa content
1/3 cup peanut butter
2 tsp. tablespoons agave syrup or honey
Preparation:
Divide the tofu into two equal parts.
Melt chocolate in a microwave oven or in a bain-marie.
In food processor put 150 g. silken tofu with melted chocolate. Pulse until you have a smooth cream.
Pour into glasses and refrigerate.
Rinse the food processor off. Put the remaining 150 g. tofu with peanut butter and agave syrup. Pulse until you have a smooth cream.
Pour it over the chocolate cream and refrigerate. Allow to set for 15 minutes.
Sprinkle with grated chocolate, with cacao nibs or whatever you desire and serve.
Refrigerate covered with cling film for at least two days.
Enjoy!
Πηγές: http://www.totalfitness.gr/2014/07/tofu-threptiki-axia-ofelh-ygeia.html
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%85
http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-tofu
Καλά....σκεφτόμουν τις τελευταιες μέρες οτι θέλω να δοκιμάσω τόφου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά μεταξένια η μους!!!
Να μια καλή ευκαιρία! Είναι πραγματικά μεταξένια και πλούσια σε γεύση!
ΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει το τόφου. Το ξέρω κυρίως από συνταγές για χορτοφάγους. Αλλά πάντα πίστευα ότι γίνεται μόνο σε φαητό, κι όχι σε γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ήταν ευχάριστη έκπληξη.
Φαίνεται πολύ ωραία mousse και εύκολη με λίγα υλικά.
Φιλιά :)
Είναι πολλές οι χρήσεις του, κι εγώ όταν το έψαξα λιγάκι ενθουσιάστηκα!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Φαίνεται υπέροχη! Θα πρέπει να δοκιμάσω τόφου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει πιστεύω! ;)
Διαγραφήκαλέ τι ωραία ιδέα είναι αυτή! φαίνεται όντως πολύ μεταξένια η κρέμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το έχω δοκιμάσει ποτέ το τόφου. ευκαιρία να το κάνω!
σε φιλώ!!
Να η ευκαιρία!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Εγώ πάλι η περίεργη, επειδή δεν έχω την ίδια σχέση με εσένα με το φυστικοβούτυρο (ας πούμε ότι έχω την αντίθετη...), θα σταθώ στις πανέμορφες φωτογραφίες σου, με αυτή την πανέμορφη δίχρωμη κρέμα να είναι ιδιαίτερα φωτογενής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Να σου πω κάτι...κι εγώ μέχρι ένα χρόνο πριν άκουγα φυστικοβούτυρο και άλλαζα πορεία. Ήταν που δεν είχα δοκιμάσει καλής ποιότητας. Μήπως να το ξαναπροσπαθήσεις;
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Χρύσα μου, φιλιά πολλά!
Τέλεια υφή και σίγουρα και γεύση Αγγελική !!! Ωραία απαλά χρώματα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ καμιά φορά παίρνω το κλασσικό τόφου και το χρησιμοποιώ στην πίτσα. Αλλά θα ήθελα να μάθω το φτιάχνω ... Δύσκολο μου φαίνεται προς το παρόν βέβαια :-)
Εντάξει, εσύ Άρη θες να το προχωρήσεις αρκετά!! Στο εύχομαι να φτιάξεις κάποια στιγμή.
ΔιαγραφήΣτην πίτσα ε; ωραία ιδέα!!
5 νοστιμα τα ποτηρακια σου ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Ευχαριστώ :)
ΔιαγραφήKαλημέρα Αγγελική.Ερώτηση:και που το βρίσκουμε?..Όλγα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Όλγα!
ΔιαγραφήΤο silken tofu μπορείς να το βρεις στα περισσότερα καταστήματα που πωλούν βιολογικά τρόφιμα και προϊόντα.
Μμμμ, πολύ νόστιμη η μους Αγγελική και πολύ ωραία παρουσίαση!!! Υπέροχες και οι φωτό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ! Καλό σαββατοκύριακο!
ΔιαγραφήΕχω την αίσθηση ότι εχω δοκιμάσει τοφου και δεν μου άρεσε, πολύ παλιά όμως, τότε που εδώ βρίσκαμε με πολυ δυσκολια καλά εναλλακτικά προϊόντα οπότε μάλλον θα αναθεωρήσω αν το δοκιμάσω ξανά, ιδίως σε τέτοια μορφή. Πολύ ωραίες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αδιόρατη η γεύση σου στην συγκεκριμένη συνταγή οπότε στην προτείνω!!Ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Κίκα μου, διάβασα στο fb ότι είσαι αρρωστούλα περαστικά!!! Το λιγουρεύτηκα το γλυκάκι σου και με δελέασες να το δοκιμάσω το τόφου!! Γιαμ γιαμ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Αθηνά μου! Να το δοκιμάσεις,ναι!! Φιλάκια
Διαγραφή