Ναι,το ξέρω, θα σκεφτείτε άλλη μια συνταγή με σπαράγγια. Νισάφι πια...
Έχει κατακλυστεί το διαδίκτυο, τα περιοδικά μαγειρικής, οι τηλεοράσεις - υποθέτω γιατί δεν βλέπω πια- με σπαράγγια.
Αλλά όταν φτάνει η άνοιξη και μαζί της κάποια από τα πιο αγαπημένα φρούτα και λαχανικά όλων μας, αναγκαστικά τρέχεις να τα εκμεταλλευτείς, γιατί ξέρεις ότι θα χαρείς μόνο για λίγο.
Ψάχνεις στους αγρούς για άγρια σπαράγγια, αλλά, εάν δεν σταθείς τυχερός, καταφεύγεις στην αγορά και τα προμηθεύεσαι, μπουκετάκι μπουκετάκι, εφόσον θες να τα γευτείς φρέσκα και τρυφερά.
Οι συνδυασμοί και οι συνταγές που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις είναι ατελείωτοι. Προσωπικά, θεωρώ το πάντρεμα τους με αυγά από τα πιο επιτυχημένα συνοικέσια. Αυτή την φορά όμως θέλησα να πειραματιστώ περισσότερο.
Τον τελευταίο καιρό έχω αναπτύξει ιδιαίτερη αγάπη για τα βούτυρα ξηρών καρπών. Πρόσφατα έφτιαξα φυστικοβούτυρο, το οποίο συνήθως καταναλώνω στο πρωινό μου. Ωστόσο, όταν ολοκλήρωσα αυτή την συνταγή, σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω και σε μια αλμυρή παρασκευή.
Μην σας τρομάζει ο συνδυασμός. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά διακριτικό. Το φυστικοβούτυρο αφήνει μια νότα ξηρού καρπού και, το βασικότερο, χαρίζει μια κρεμώδη υφή στην σαλάτα.
Καλή επιτυχία!
Υ.Γ. Θα μου πείτε επίσης, τι σχέση έχουν τα παχύφυτα με την ασιατική συνταγή; Ουδεμία πέραν του ότι είναι τα αγαπημένα μου και του ότι αυτές τις μέρες στην πλατεία Κοτζιά έχει ανθοκομική έκθεση, από όπου και διάνθισα την συλλογή μου. Όσοι είστε στην Αθήνα, περάστε μια βόλτα!
Ασιατική Σαλάτα Ζυμαρικών με Σπαράγγια
Προσαρμοσμένη από εδώ
Υλικά:
1 πακέτο βίδες ολικής αλέσεως
1 ματσάκι σπαράγγια
2 καρότα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/4 κούπας αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο
3 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο
2 κουτ. σούπα σάλτσα σόγιας
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1/4 κούπας χυμό Lime
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα σπαράγγια και κρατώντας με το χέρι μας την κάτω μεριά, τα λυγίζουμε. Τα σπαράγγια θα κοπούν αυτόματα στο σημείο που πρέπει και το οποίο είναι σε διαφορετικό ύψος για το καθένα.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό και ρίχνουμε τα σπαράγγια. Τα αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά και με μια τρυπητή σπάτουλα τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ που προηγουμένως έχουμε γεμίσει με κρύο νερό και παγάκι.
Την διαδικασία αυτή την κάνουμε, για να σταματήσει ο βρασμός τους και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
Στην συνέχεια, βράζουμε τα ζυμαρικά μας ανάλογα με τον αναγραφόμενο στην συσκευασία χρόνο βρασμού.
Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τον χυμό του lime, το φυστικοβούτυρο, την σάλτσα σόγιας, το τριμμένο τζίντζερ, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη σάλτσα.
Λιώνουμε την σκελίδα σκόρδου και τρίβουμε τα καρότα με την χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα προσθέτουμε στην σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε τους "κορμούς" από τα σπαράγγια αφήνοντας ακέραιες τις κορυφές και μαζί με τα ζυμαρικά τα προσθέτουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, ούτως ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά από την σάλτσα, και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας.
Η σαλάτα γίνεται πιο νόστιμη όσο μένει, οπότε αποτελεί ιδανική λύση για το γραφείο ή και για πικνίκ, τώρα που φτιάχνει ο καιρός.
Καλή απόλαυση!
Pasta Salad with Asparagus
Adapted from here
Ingredients:
500 gr short cut pasta
1 bunch asparagus
2 carrots
3 scallions
1/4 cup toasted sliced almonds
3 tbsp peanut butter
2 tbsp soy sauce
1 clove garlic
1 tbsp fresh ginger
1/4 cup lime juice
3 tbsp olive oil
salt,pepper
Preparation:
Wash the asparagus and holding with one hand the lower side, bend them. The asparagus will automatically brake to the right point.
Bring a pot of salted water to boil and blanch the asparagus for 2-3 minutes. With a slotted spatula, remove them of the pot and put them in a bowl filled with cold water and ice cubes.
This process will stop the cooking and help them retain their green color.
Boil your pasta according to the indicated boiling time.
At the same time, in a deep bowl, add lime juice, peanut butter, soy sauce, grated ginger, olive oil and mix well until you have a creamy sauce.
Melt the clove of garlic and grate the carrots with the coarse side of the grater and add to sauce.
Mince the asparagus leaving intact their peaks and add along with the pasta, to the bowl.
Toss well until pasta is coated from the sauce, sprinkle with the toasted almonds and adjust seasoning.
The salad is ever more delicious if it stands for some hour, so it's ideal for the office or a picnic, now that the weather is getting hotter.
Εμένα δεν με πειράζει να βλέπω κ αλλες συνταγες με σπαραγγια ειδικά οταν ειναι τόσο αξιόλογες. Μου αρέσουν πολυ κ οι φωτογραφίες σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ευαγγελία!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
Αγγελική καλησπέρα !!! Τι φωτογραφίες είναι αυτές !!! :-) 1000 μπράβο !! Τα σπαράγγια είναι τέλεια τροφή και τώρα που είναι εποχή τους τα αξιοποιώ και εγώ με κάθε τρόπο.Η δική σου συνταγή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα γιατί συνδυάζεις πλούσια αρώματα μαζί με θρεπτικές τροφές όπως το φυστικοβούτυρο. Θα δοκιμαστεί σύντομα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ πολύ να την δοκιμάσεις Άρη!
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι άλλαξα φωτογραφική μηχανή και αυτό με βοηθάει στο να αποδώσω καλύτερα το ύφος που θέλω.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Μ΄αρέσουν τα σπαράγγια ακόμη υπάρχουν στη λαϊκή άγρια θα φροντίσω να πάρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία σαλάτα για κύριο γεύμα.
Κι εγώ ως κυρίως την έφαγα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
Πολύ όμορφη η πρόταση σου!! Το τιπ με τα παγάκια δεν το ήξερα!! Εξαιρετική παρουσίαση όπως πάντα και πρωτότυπο το παχύφυτο !! Φιλιά Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα δεν είναι πανέμορφο το παχύφυτο;
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Αθηνά, καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Φιλιά!
Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν κι εγώ αυτό με τα σπαράγγια, αλλά έχεις πολύ δίκιο, είναι τόσο μικρό το διάστημα που μπορούμε να τα χαρούμε, που είναι απολύτως φυσιολογικό να κατακλυζόμαστε από συνταγές με αυτά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είναι τέτοιες σαν τη δική σου, την τόσο ανοιξιάτικη, και δεν μας πειράζει καθόλου... Το αντίθετο...!
Έτσι είναι Χρύσα, τα χαιρόμαστε όσο προλαβαίνουμε και αυτό τα κάνει και τόσο δελεαστικά!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
Μ' αρέσει να βλέπω συτναγές με σπαράγγια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η εποχή τους και τα πολύ λεπτά άγρια ή καλλιεργημένα είναι τόσο νόστιμα!!!!
Επίσης μου αρέσουν οι ασιατικές συνταγές!!!!
Σούπερ η σαλάτα σου!!!
Καλημέρα!!
Ευχαριστώ Πέπη!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
Πολύ ομορφη συνταγη με σπαραγγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα :)
Καλημέρα και καλή εβδομάδα :-)
ΔιαγραφήΠρωτότυπη και ιδιαίτερη η σαλάτα σου, Αγγελική! Μου αρέσουν πολύ οι ασιατικές γεύσεις και ο συνδυασμός ζυμαρικών με σπαράγγια, αμύγδαλα και πικάντικη σως φαίνεται πεντανόστιμος και τόσο ανοιξιάτικος. Θα την έτρωγα ευχάριστα και σαν κυρίως πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και φιλιά!!!
Μπορεί να σταθεί άνετα σαν κυρίως πιάτο, κι εμείς έτσι την απολαύσαμε!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα, φιλιά!!
Ποτέ δε βαριέμαι τις συνταγές με σπαράγγια! Και αυτή η συνταγή φαίνεται νοστιμότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα :)
Ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!
μια ωραια συνταγη ποτε δεν ειναι βαρετη ,ασε που απ οτι βλεπω ολοι τα λατρευουμε τα σπαραγγια,η συνταγη σου σημερα μιλησε στην καρδια μου,αχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο κικα!!!!
φιλια πολλα!!!
Είμαστε πολλοί οι φαν τελικά,ναι!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Τα σπαράγγια, και ειδικά αν είναι άγρια, δίνουν υπέροχες λιχουδιές σε συνδυασμό με άλλα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σαλάτα σου είναι αδύνατον να μην μου αρέσει, κρίνοντας από τα υλικά της!
Καλή βδομάδα Αγγελική μου, φιλιά!
Καλή εβδομάδα Έλενα, φιλιά!
Διαγραφήτα σπαράγγια εδώ κρατάνε τόσο λίγο, που θέλουμε όλοι να τα χορτάσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εσύ Αγγελική μου μας έδωσες μια υπέροχη ιδέα!
η συνταγή σου έχει όλα τα αγαπημένα μου υλικά! εύγε! ;)
φιλιά
Ευχαριστώ Εύη μου!! Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερη σαλάτα... μου αρέσει γιατί φαίνεται ότι έχεις επιλέξει με πολλή προσοχή τα υλικά που χρησιμοποίησες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατώ και εγώ το τιπ για να έχουν τα σπαράγγια ζωηρό χρώμα.
Φιλιά
Το τιπ αυτό μπορείς να το εφαρμόσεις και σε άλλα πράσινα λαχανικά.
ΔιαγραφήΦιλιά!
Ωραίο το φυτό, πήγα χτες και πήρα 2 γλάστρες για το γραφέιο (οχι απο Κοτζιά) αλλά τέτοιο σχέδιο δεν είχε να πάρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, όσες συνταγές με σπαράγγια και να βάλεις εγω δεν θα τις βαρεθώ πάντως γιατί δεν τα χορταίνω και είναι και λίγο σύντομη η περίοδος που τα βρίσκουμε φρέσκα (για να μην αναφέρω και την τιμή που δεν είναι και η πιο χαμηλή).
Επίσης λατρεύω τα ασιατικα και το φυστικοβούτυρο οπότε πέτυχες διάνα. Και λίγα φυστικάκια από πάνω τριμμένα για κριτσι-κριτσι δεν θα με χάλαγε να σου πω την αλήθεια.
Ασχετο, αν βρω σπαράγγια στη λαϊκή αγοράζω πάνω απο 1 ματσάκια, τα οποία βάζω σε ποτήρι/βάζο χαμηλο στο ψυγείο καλυμένα με σακουλάκι από πάνω, αλλά ομορφαίνει το ψυγείο και μου φτιάχνει η διάθεση όταν το ανοίγω.
Ευκαιρία λοιπόν να περάσεις από Κοτζιά να τσιμπίσεις μερικά, έχει πολλά χαριτωμένα!
ΔιαγραφήΩραία η ιδέα για το φυστικάκι αλλά έχει και το αμύγδαλο το καβουρδισμένο για κριτσι-κριτσι!
Ναι,ίσως το κάνω αυτό που λες με το έξτρα ματσάκι γιατί ένα δεν είναι ποτέ αρκετό...
Ωραία συνταγή, θα την ετοιμάζω ακριβώς έτσι απλά θα αφαιρουσα το φυστικοβούτυρο που δεν είμαι φαν του!!! Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι μακαρονοσαλατες Αγγελική μου!!! Καλή Πρωτομαγιά σου εύχομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γεύση του φυστικοβούτυρου είναι πολύ διακριτική πάντως!
ΔιαγραφήΚαλό τριήμερο!!
Υπέροχες φωτογραφίες και ωραιότατη σαλάτα! Πολύ χρήσιμη η συμβουλή για να διατηρηθεί το χρώμα στα σπαράγγια! Σου εύχομαι Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!!
ΔιαγραφήΚαλή Πρωτομαγιά και καλό τριήμερο!
Τα σπαράγγια είναι υπέροχα τελικά όπως και να τρώγονται! Προσωπικά μου αρέσουν πολύ! Η συνταγή έχει αγαπημένα υλικά και πάει για pin απευθείας!! Φιλάκια πολλά^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως!! Φιλιά!!
Διαγραφήλατρευω σπαραγγια!!! και με φυστικοβουτυρο ειναι πρόκληση, αλλα θα το δοκιμασω :)
ΑπάντησηΔιαγραφή