Τις τελευταίες μέρες νιώθω σαν μικρό παιδί. Περίμενα με τόση λαχτάρα την Παρασκευή λες και πήγαινα σχολείο και θα σταματούσα για δύο εβδομάδες. Λόγω της δουλειάς του Γ., ως εκπαιδευτικού, μπαίνω κι εγώ σε κλίμα σχολικών διακοπών. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι όντως σε λίγες ώρες θα φύγουμε για να γιορτάσουμε σαν κλασικοί Έλληνες το Πάσχα στην επαρχία.
Ήμουν τόσο αποσυντονισμένη με τον ενθουσιασμό και την προοπτική της αναχώρησης, οπότε πού μυαλό για μαγειρικές. Άσε που έπρεπε να γίνει η απαραίτητη εκκαθάριση ψυγείου και ντουλαπιών.
Οι φωτογραφίες της συνταγής την παρουσίαζαν σε μπουκιές, κάτι ανάμεσα από fudge και μπάρες. Το δικό μου αποτέλεσμα ήταν αρκετά διαφορετικό. Η βάση βγήκε σωστή μεν, αλλά η κρέμα δεν κατάφερε να πήξει ώστε να δημιουργήσει μια στερεή μάζα. Αρχικά απογοητεύτηκα, αλλά, μόλις δοκίμασα, κατάλαβα ότι ίσως ήταν ακόμη καλύτερη αυτή η τελική μορφή.
Θα μπορούσα να το αποκαλέσω και banoffee σοκολάτας, καθώς η κρέμα περιέχει μπανάνες, αλλά οπτικά μου θύμισε γλυκό ψυγείου. Και, επειδή το γλυκό ψυγείου μου θυμίζει δεκαετία '90 και επισκέψεις σε θείες, είπα να του δώσω την δική μου διάσταση και να το κάνω πιο μοντέρνο.
Μπορείτε να φτιάξετε βούτυρο αμυγδάλου ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο από ό,τι ξηρό καρπό έχετε στην διάθεσή σας, όπως φυστικοβούτυρο ή ακόμη και ταχίνι.
Μπορείτε να φτιάξετε βούτυρο αμυγδάλου ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο από ό,τι ξηρό καρπό έχετε στην διάθεσή σας, όπως φυστικοβούτυρο ή ακόμη και ταχίνι.
Καλή επιτυχία!
Γλυκό ψυγείου τύπου Banoffee
Προσαρμοσμένη από εδώ
Υλικά:
Μερίδες 8
200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
2 κουτ. σούπας κακάο
50 γρ. κάσιους
50 γρ. φουντούκια
Για την κρέμα:
180 γρ. βούτυρο αμυγδάλου
1 κουτ. σούπας λάδι καρύδας
2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
2 κουτ. σούπας κακάο
2 ώριμες μπανάνες
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 1 ώρα σε φιλτραρισμένο νερό.
Τους στραγγίζουμε καλά και τους ρίχνουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (food processor) μαζί με το κακάο, τα κάσιους και τα φουντούκια και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή μάζα. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και απλώνουμε ισόποσα με τα χέρια μας.
Στον κάδο του επεξεργαστή ρίχνουμε το βούτυρο αμυγδάλου, το λάδι καρύδα, το κάκαο τις μπανάνες και το σιρόπι αγαύης ή μέλι και πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα.
Την αδειάζουμε πάνω από την βάση μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε το ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο.
Καλή απόλαυση!
Raw "kind of" banoffee
Adapted from here
Ingredients:
Makes 8 portions
200 gr pitted dates
50 gr cashews
50 gr hazelnuts
2 tbsp cacao powder
180 gr almond butter or other nut butter
1 tbsp coconut oil
2 tbsp raw agave nectar or honey
2 tbso cacao powder
2 ripe bananas
Preparation:
Soak the dates in filtered water for about 1 hour.
In the food processor place the dates, cacao, cashews and hazelnuts and mix unyil blended.
Spread the mixture in a small baking pan covered with baking sheet and press it down with your fingers.
Place in the food processor the almond oil, coconut oil, cacao powder, agave nectar or honey and the bananas and mix until you obtain a smooth cream.
Pour the cream over the date base and spread evenly.
Cover with plastic foil and place in the reftigerator for 1 hour.
Before serving sprinkle it with some extra cacao powder.
Enjoy!
Μου άρεσε πολύ το γλυκό σου γιατί έχω και εγώ μια τάση για ωμοφαγική διατροφή,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι αυτό το πετυχαίνω στην απλή του μορφή για ένα σνακ, όπως π.χ αμύγδαλα,
μέχρι εκεί, γιατί αν έχεις να μαγειρεύεις για όλη την οικογένεια είναι δύσκολο.
Το γλυκό σου όμως φαίνεται πολύ-πολύ καλό!!
Καλή Ανάσταση!
Ισχύει ότι είναι απαιτητική η ωμοφαγική διατροφή αλλά έστω και μικρές προσπάθειες αξίζουν!!
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση!
Απλά τέλειο Αγγελική !! Ειδικά η προτελευταία φωτογραφία σκέτη κόλαση :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ωμοφαγικά γλυκά είναι ότι πιο έξυπνο έχω ανακαλύψει στην "ζαχαρο"πλαστική τελευταία ...
Ευχαριστώ Άρη μου!
ΔιαγραφήΕίναι όντως πολύ ενδιαφέρουσες ακόμη και οι μεταλλάξεις των υλικών στην ωμοφαγία και αξίζει να πειραματιστείς.
Καλημέρα :-)
Το γλυκάκι σου δείχνει άκρως λαχταριστό και σούπερ νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου ομολογήσω ότι δύσκολα θα μπορούσα να μαγειρέψω αποκλειστικά ωμοφαγικά, για τον απλούστατο λόγο ότι οι 3 άντρες στο σπίτι μου ένα σοκ θα το πάθαιναν.
Όμως η ωμοφαγική διατροφή έχει να επιδείξει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, σαν το γλυκάκι σου!
Φιλιά Αγγελική μου, καλό απόγευμα!
Εγώ με έναν και δε μπορώ να τα καταφέρω οπότε άσε..σε καταλαβαίνω!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα, φιλάκια!!
Πολύ-πολύ νόστιμο κι όπως λες πολύ καλύτερη αυτή η ζουμερή εκδοχή του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσετε μια όμορφη Πασχαλιά!
Ζ.
Σ'ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα :)
Ακούγεται ωραία η ωμοφαγική διατροφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσα να την ακολουθήσω τουλάχιστον σε κάτι τέτοιο όπως το γλυκάκι σου.
Ωραια και θρεπτικά υλικά έχει.
Καλή εβδομάδα :)
Είναι όντως ενδιαφέρουσα και το γλυκό είναι πολύ θρεπτικό και χωρίς ίχνος ζάχαρης!
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!
Πολύ ωραίο το γλυκάκι.. συμφωνώ με όσα λες περί ωμοφαγικής, και εγώ δεν θα μπορούσα να την ακολουθήσω αλλά κάποιες συνταγές μπορούν κάλλιστα να μπουν στην διατροφή όλων μας.... Πολύ ώραιο το γλυκάκι και ας μην σου βγήκε όπως "θα έπρεπε", από κάποιο μικρο λαθάκι ή ατυχία καμιά φορά γεννιούνται νέες και ίσως καλύτερες συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ακριβώς αυτό, έστω και κάποιες συνταγές να μπορούμε να ενσωματώσουμε στην μαγειρική μας, για το καλό μας είναι!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Έχω φτιάξει ωμοφαγική τάρτα και μου άρεσε πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη λοιπόν για τη νοστιμιά του μπανόφι σου!!!
Μ' αρέσει που πέφτει η κρέμα στο πλάι...φαίνεται βελούδινη!!
Η κρέμα ήταν υπέροχη, την έτρωγες και σκέτη με το κουταλάκι μη σου πω..
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Φαίνεται ωραίο το γλυκό σου Αγγελική ...αν και δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσα να περιοριστώ στην ωμοφαγική κουζίνα!!! Αυτή η τελευταία σου φωτογραφία είναι τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλει πολύ μεγάλη θέληση για τόσο ριζική αλλαγή στην διατροφή αλλά έχει και ενδιαφέρον να πειραματίζεσαι!
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!
ακρως λαχταριστο κικα,οι πειραματισμοι σου,σου βγηκαν σε καλο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο Πασχα με νοστιμες λιχουδιες!!!!
Ευχαριστώ Κική μου!
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα :-)
Πολύ λαχταριστό φαίνεται το ωμοφαγικό μπανόφι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και να περάσετε όμορφα!
Ευχαριστώ πολύ, καλό Πάσχα!!
ΔιαγραφήΦαινεται τοσο λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήαντι για βουτυρο αμυγδαλου τι μπορω να βαλω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Μπορείς να βάλεις βούτυρο από όποιο ξηρό καρπό θες, όπως φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λάδι καρύδας μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο ή ακόμα και να το παραλείψουμε?
Ευχαριστώ,
Ιωάννα
Καλησπέρα Ιωάννα!
ΔιαγραφήΜπορείς να αντικαταστήσεις το λάδι καρύδας με βούτυροκακάο, αλλά μπορείς και να το παραλείψεις.