Τα μήλα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Εάν ίσχυε η λαϊκή ρήση "ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα", θα έπρεπε να είχα πολύ αραιές επαφές με τους ανθρώπους αυτού του επαγγέλματος.
Οπότε αυτή την εποχή, η χαρά μου που βλέπω ξανά τα μηλαράκια στους πάγκους της λαϊκής είναι μεγάλη. Βέβαια, το ομολογώ ότι τρώω τόσα πολλά που όταν φτάνει η άνοιξη δεν θέλω να τα ξαναδώ μπροστά μου...
Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά απαιτητικές και δεν βρήκα αρκετά χρόνο για να ασχοληθώ με τα κατσαρολικά μου. Έτσι έμειναν στην φρουτιέρα κάποια μήλα και αχλάδια που άρχιζαν σιγά σιγά να οδεύουν προς το καλάθι των αχρήστων. Η CooKika όμως στην κουζίνα της δεν πετάει, σχεδόν, τίποτα οπότε έπρεπε να αξιοποιηθούν άμεσα. Και τι καλύτερα από μια σάλτσα φρούτων με πολλές και ενδιαφέρουσες χρήσεις.
Την συγκεκριμένη σάλτσα/sauce συνήθως την φτιάχνω μόνο με μήλα. Αλλά, για άλλη μια φορά, είπα να πειραματιστώ και να αξιοποιήσω και τα κακόμοιρα τα αχλάδια. Τα πρόσθεσα λοιπόν και αυτά και το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Φυσικά, εάν δεν έχετε αχλάδια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με την αντίστοιχη ποσότητα σε μήλα.
Προτεινόμενες χρήσεις: σε φρυγανισμένο ψωμάκι, σε γιαούρτι με δημητριακά, σε τηγανίτες, σε κέικ (αντικαθιστώντας ένα μέρος της λιπαρής ουσίας) και στην γκρανόλα. Σύντομα θα σας δείξω κάποιους από αυτούς του συνδυασμούς.
Σας θυμίζω ότι η CooKika ζητά την υποστήριξη και την ψήφο σας στα Food Blog Awards, στην κατηγορία Best Sweet Treats. Μπείτε εδώ και κάντε Like κάτω από το κουτάκι Visit Blog. Σας ευχαριστώ!
Καλή επιτυχία!
Σάλτσα Μήλο και Αχλάδι
Υλικά:
Για 500 γρ.
3 μήλα
3 αχλάδια
1 λεμόνι, τον χυμό του
1 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα αχλάδια σε μικρά κυβάκια. Τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε τα φρούτα σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μέλι ή σιρόπι αγαύης και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, περίπου 20 λεπτά.
Εάν στεγνώσει η σάλτσα μας πριν βράσουν τα μήλα, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές σούπας νερό.
Με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι πολτοποιούμε την σάλτσα. Προσωπικά την προτιμώ έτσι, αλλά εάν σας αρέσουν τα κομματάκια φρούτων, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.
Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο, στο ψυγείο, για περίπου 1 εβδομάδα.
Καλή απόλαυση!
Apples are my favorite fruit. And now that fall is here I am so happy to be able to find them everywhere.
These last days were so busy and I had to leave my kitchen and my apron behind. So I found myself with some ripe apples and pears and decided to enrich my favorite applesauce.
This sauce is perfect as topping on your pancakes, your yogurt and granola and for substituting butter in your cakes. I will shortly show you some ways of using it.
Good Luck!
Applesauce with Pears
Ingredients:
Yields 500 gr
3 apples
3 pears
1 tbsp honey or agave nectar
juice from 1 lemon
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp clove
Preparation:
Core and peel apples and pears. Cut them into small cubes and toss them with lemon juice.
In a heavy bottom saucepan add fruits with their juices, honey or agave nectar, cinnamon and clove and let the sauce simmer for about 20 minutes, until fruits are tender.
Puree your sauce if you like it smooth like I do, or leave it as it is if you like it chunky.
Store in a glass jar on your fridge for up to 1 week.
Enjoy!
Υπέροχη η σάλτσα και με λίγη ζάχαρη. Το σιρόπι αγαύης πρέπει να το δοκιμάσω και οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου Αγγελική!!
Ευχαριστώ! Καλημέρα!!
ΔιαγραφήΗ σαλτσα σου φαινεται νοστιμοτατη... αλλα εμενα με ξετρελανενε η δευτερη φωτογραφίας σου με τα μηλα+αχλάδια ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Μου βγήκε το καλλιτεχνικό σε αυτή την φωτογράφιση :-)
ΔιαγραφήΠάρα πολύ νόστιμη και θρεπτική η αξιοποίηση των μήλων σου. Έχω βρεθεί και εγώ με πολλά αλλά οι δικές μου ιδέες αξιοποίησης δεν είναι τόσο υγιεινές ομολογώ... Πολλά πολλά φιλιά την καλημέρα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, μη νομίζω ότι κι εγώ δεν ξεφεύγω..
ΔιαγραφήΦιλάκια!!
σάλτσα όνειρο!! και με πολλές χρήσεις όπως είπες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧ
Σμουτς!
ΔιαγραφήΈξυπνη πρόταση Αγγελική. Απλό και σίγουρα νόστιμο και αρωματικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία μικρή συμβουλή (δεν είμαι ειδικός, από την εμπειρία μου :-) ). Στις φωτογραφίες με σκούρο φόντο, μην αφήνεις το φως να πηγαίνει στο πίσω μέρος που π.χ. εδώ έχεις το μαύρο χαρτόνι. Βάλε κάτι σε εκείνο το σημείο ώστε να το μπλοκάρεις το φως. Έτσι το θέμα σου θα βγει φωτεινό, ενώ το backround θα έχει το βαθύ σκούρο μαύρο χωρίς τις γυαλάδες. Το σκηνικό σου είναι υπέροχο, ειδικά στη δεύτερη φωτογραφία!
Καληνύχτα!
Ευχαριστώ για την συμβουλή Άρη!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ίδεα, θα την προωθήσω στη βοηθό μου γιατί εγώ εχω τα θέματα μου με το μηλο αλλά το άτιμο έχει φοβερή γευση και άρωμα και είναι ότι πρεπει για μείωση θερμιδων σε διάφορες συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε φρούτα στη βοηθό, να σου επιστρέψει βαζάκι με νοστιμιά!
Διαγραφήπρεπει να ειναι υπεροχη!!!!! γιαμ γιαμ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην τρως και με το κουτάλι...!
ΔιαγραφήΚαταπληκτική ιδέα για να αξιοποιήσω τα μήλα και τα αχλάδια που ξεχνιούνται στη φρουτιέρα ή στο ψυγείο! Μου αρέσει που δεν έχεις προσθέσει ζάχαρη, έτσι νιώθεις περισσότερο την γεύση του φρούτου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή τα φρούτα είναι ώριμα έχουν την δική τους γλυκά, οπότε προσθέτοντας λίγο μέλι είναι τόσο γλυκό όσο πρέπει, για εμένα τουλάχιστον! Φιλιά!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφες και ζεστές φωτογραφίες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα απίθανη!!!
Σ'ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ η σάλτσα μήλου! Με αχλάδι δεν έχω κάνει και με τα δυο μαζί θα είναι υπέροχη! Τι όμορφες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαιριάζει υπέροχα το αχλάδι με το μήλο, δοκίμασε το την επόμενη φορά!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ :-)
Τέτοιου είδους φρουτένιες σάλτσες αφενός τις θαυμάζω και αφετέρου απορώ με τον εαυτό μου που δεν έχω φτιάξει ακόμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται ότι θέλω πολύ να δω τι ακριβώς έκανες με τη συγκεκριμένη, αλλά πίστεψε και και με το κουταλάκι μια χαρά την έτρωγα!
Σε φιλώ
Να την δοκιμάσεις!! xx
ΔιαγραφήΥπέροχη την έκανες. Και οι φωτογραφίες σου το ίδιο υπέροχες Αγγελικούλα μου! Εγώ και σκέτη την έτρωγα πάντως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνετα την τρως με το κουταλάκι!!
Διαγραφή