Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ταρτα σοκολατας με πραλινα αμυγδαλου | Milk Chocolate Tart with Almond Praline


Milk Chocolate Tart with Almond Praline

Το μυαλό μου αυτές τις μέρες είναι σε μόνιμες διακοπές. Ο υπέροχος ήλιος που μας λούζει τις τελευταίες μέρες, σχεδόν εβδομάδες, με κάνει να σκέφτομαι βόλτες, βουνά και θάλασσες. 
Το σώμα όμως δεν ακολουθεί πάντα το μυαλό. Έτσι τις τελευταίες μέρες ένα ωραιότατο κρύωμα με ταλαιπωρεί, με πακέτα χαρτομάντιλα να εκτελούν τον ρόλο του συνοδού μου στις βόλτες εντός σπιτιού. Η θαλπωρή και η ζέστη του ήλιου όμως βοηθούν και τονώνουν σώμα και μυαλό.


Η στασιμότητα και εγώ έχουμε τσακωθεί εδώ και καιρό. Έχουμε πια βρει την ουδέτερη ζώνη μας, η οποία φυσικά είναι η κουζίνα. Έτσι αγνόησα το μπούκωμα και τα ασταμάτητα φτερνίσματα και φόρεσα την ποδιά μου(νομίζω πως αποκτώ νέο φετίχ) και έφτιαξα κάτι απλό. 

Milk Chocolate Tart with Almond Praline

Μια τάρτα σοκολάτας με τραγανή βάση μπισκότου και άρωμα βουτύρου καλυμμένη με σοκολάτα γάλακτος αρωματισμένη με Amaretto. Και επειδή ήθελε και κάτι επιπλέον για το κριτσανιστό του θέματος, την πασπάλισα με τριμμένη πραλίνα αμυγδάλου.
Η γάλακτος δεν είναι η αγαπημένη μου σοκολάτα, προτιμώ αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Όσες φορές την χρησιμοποιώ, πάντα την πειράζω λίγο για να σπάσει το άρωμα του γάλακτος. Έτσι εδώ, το πικραμύγδαλο έκανε το θαύμα του. 

Milk Chocolate Tart with Almond Praline

Είναι μια τάρτα ιδανική για το κλείσιμο ενός τραπεζιού. Μπορείτε να την φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα και να την σερβίρετε σκέτη ή ακόμη και με μια μπάλα παγωτό βανίλιας παρέα με ένα εσπρεσάκι.


Η συνταγή αυτή δίνεται στα πλαίσια των δοκιμασιών του διαγωνισμού για τα πρώτα Food Blog Awards που διοργανώνει το ΒΗΜΑGourmet. Στηρίξτε την CooKika με την ψήφο σας πατώντας Like (αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Facebook) στο κουτάκι κάτω από το Visit Blog στην σελίδα που θα βρείτε εδώ.


Καλή επιτυχία!

Milk Chocolate Tart with Almond Praline


Τάρτα Σοκολάτας με Πραλίνα Αμυγδάλου

Υλικά:

Για την βάση:
250 γρ. τριμμένα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
100 γρ. λιωμένο Flora με βούτυρο

Για την γέμιση: 
300 γρ. σοκολάτα γάλακτος
120 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
60 ml Amaretto

Για την πραλίνα αμυγδάλου:
125 γρ. λευκή ζάχαρη
100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς κελσίου.

Ανακατεύουμε καλά τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο Flora με βούτυρο. Αδειάζουμε σε μια ταρτιέρα και απλώνουμε το μείγμα ισόποσα με τις παλάμες μας.
Ψήνουμε την βάση για 10 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το Amaretto μέχρι να αχνίσουν(δεν θέλουμε να βράσει).
Σε ένα μπολ σπάμε σε μικρά κομμάτια την σοκολάτα και αδειάζουμε πάνω της την καυτή κρέμα. Αφήνουμε 2 λεπτά και στην συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχουμε μια λεία κρέμα. Την αδειάζουμε στην βάση μπισκότου, την αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 30 λεπτά, και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες.

Ενδιάμεσα ετοιμάζουμε την πραλίνα αμυγδάλου. Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια ένταση, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να λιώσει. Αφού λιώσει η ζάχαρη, αφήνουμε να πάρει το χρώμα της καραμέλας χωρίς να πειράζουμε καθόλου το τηγάνι μας. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να καλυφθούν από την καραμέλα. Με γρήγορες κινήσεις αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι με την λαδόκολλα και ισιώνουμε όσο μπορούμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσει, περίπου 15 λεπτά, και έπειτα την τρίβουμε στο μούλτι. 

Πασπαλίστε την επιφάνεια της τάρτας με την τριμμένη πραλίνα και σερβίρετε.

Καλή απόλαυση!


Milk Chocolate Tart with Almond Praline


It is still feeling like summer in Greece, my mind is travelling to blue seas and green mountains. But my body does not follow since I've got a nasty flu.

Trying to keep my mind busy and not let my body and mood to go to the dumps  because of the current situation, I decided to make an easy chocolate tart.

I must admitt that I am not really fond of milk chocolate, but by using my favorite Amaretto I managed to achieve an ideal, for me at least, taste.

This tart is perfect for sunday lunch or any dinner with friends and family. Prepare it a day ahead and keep it in the fridge right until serving it with an espresso coffee and, if you like being naughty, with a scoop of vanilla ice cream.



This recipe is a part of the challenges assigned to us while the Food Bloggers Awards contest is still running. Don't forget to vote for CooKika by clicking Like(after logging on your Facebook account) in the link that you will find here.

Good Luck!

Milk Chocolate Tart with Almond Praline

Milk Chocolate Tart with Almond Praline

Ingredients:


For the base:
250 gr shortbread or digestive biscuits in fine crumbs
100 gr Flora with butter melted

For the filling: 
300 gr milk chocolate
120 ml double cream
60 ml Amaretto

For the almond praline:
125 gr caster sugar

100 gr blanched almonds


Preparation:

Preheat your oven on 180 degrees.

Mix biscuit crumbs with melted Flora with butter, and press it into the bottom and side of your tart pan. Bake for 10 minutes and let cool.


Put the cream and amaretto into a small saucepan and bring it to simmering point. Chop chocolate into a heat-proof bowl and pour the hot cream over it. Set aside for 2 minutes, then stir until smooth. Pour the chocolate filling into the cooled tart base and leave to cool and set at room temperature for 30 minutes. Transfer it to your fridge and let set for at least 3 hours.

Meanwhile prepare your almond praline. Line a baking dish with parchment paper.

Put the caster sugar into a small saucepan over medium-high heat. Cook until the sugar starts to caramelise. Once the mixture is golden, add the almonds and salt and swirl to coat. Pour the hot mixture onto the prepared baking dish and leave to cool. Let completely cool for about 15 minutes, chop into small chunks and pulse in food processor. 


Sprinkle your tart with almond praline and serve.

Enjoy!

Milk Chocolate Tart with Almond Praline

32 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Γιαμ!
    Κομμενη σε τοσο ομορφα σχήματα!
    Περαστικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία, πολύ λαχταριστή!
    Περαστικούλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια τάρτα Αγγελική!!!
    Με λίγα υλικά, εύκολη, πεντανόστιμη, σούπερ σοκολατένια με σοκολάτα γάλακτος που τρελλαίνομαι!!! Με το amaretto θα είναι σούπερ!!

    ..δεν θα μου ξεφύγει!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν σου αρέσει η γάλακτος τότε πρέπει να μην σου ξεφύγει!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ δεν μπορώ να κάτσω ούτε ένα λεπτό και να χαλαρώσω. Μόλις βρω ευκαιρία καταπιάνομαι με κάτι στην κουζίνα. Είναι κι αυτή μια μορφή ψυχοθεραπείας, κρατάει το μυαλό απασχολημένο και το στομάχι μονίμως γεμάτο.
    Η τάρτα σου μου αρέσει πολύ, το ίδιο και οι φωτογραφίες σου! Και η σοκολάτα γάλακτος δεν με χαλάει καθόλου. Νομίζω ότι δένει υπέροχα με την πραλίνα αμυγδάλου. Θα την έτρωγα ευχαρίστως μετά αλλά και πριν το φαγητό, ακόμη και για πρωινό.
    Περαστικά σου και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ τι λαχταριστη ταρτα είναι αυτή! Μου άνοιξε την όρεξη πρωί πρωί! Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάθε τριγωνάκι της και μια λαχταριστή σκέψη...είναι η τάρτα σου αυτή Αγγελική.
    Καλή επιτυχία και πάλι στον διαγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάντως, όσο κι αν τρελαίνομαι για πικρή μαύρη σοκολάτα, δεν θα πω ποτέ όχι σε ένα καλοφτιαγμένο γλυκό με γάλακτος.
    Σαν αυτή την τάρτα για παράδειγμα! Νομίζω ότι έχει γραμμένο το όνομά μου επάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι τόσο ωραίες "μακρουλές τάρτες" :-) Πρέπει να βρω και εγώ μία φόρμα.
    Επίσης μου αρέσει και το χάλκινο prop, γράφει τέλεια!

    Πολλά περαστικά Αγγελική! Ευχές για μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βολική σε πολλούς τομείς αυτή η φόρμα, όντως!
      Ευχαριστώ Άρη, επίσης!!

      Διαγραφή
  9. Πω πω πω. Θέλω μια τάρτα όλη για μένα! Η γάλακτος είναι η μεγάλη μου αγάπη και το αμαρέτο δίνει πολύ ωραία γεύση στα γλυκά. Μπράβο Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη η τάρτα Αγγελική! Ελπίζω να λειτουργησε κ ως φάρμακο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχήν περαστικά σου Κίκα μου!! Και κατά δεύτερον η τάρτα είναι απλά φ α ν τ α σ τ ι κ ή !! Ξετρελάθηκα μιαμ μιαμ!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφη παρουσίαση! Υπέροχες φωτογραφίες Αγγελική!
    Επίσης ναι, θα συμφωνήσω με τον Άρη, θέλω κι εγώ μακρόστενη φόρμα :)
    Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός πικραμύγδαλο - σοκολάτα γάλακτος, μιας που επίσης προτιμώ γενικά σοκολάτες με μεγαλούτσικη περιεκτικότητα κακάο.
    Περαστικά σου κορίτσι. Αυτός ο καιρός θέλει προσοχή παρά το ζεστό παρουσιαστικό του.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι άτιμος ο καιρός, άντε να κρυώσει να το πάρουμε απόφαση!!
      Η φόρμα άρεσε, ναι! Είναι χρήσιμη και δίνει όμορφο αποτέλεσμα.
      Φιλιά πολλά Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  13. Περαστικά βρε κορίτσι!! Η τάρτα απίστευτη.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ήξερα ότι αυτή η τάρτα θα μου αρεσει απο την πρωτη στιγμή που την είδα (στο ινσταγκραμ). Και ήμουν σίγουρη ότι αυτό που είχες πασπαλίσει από πάνω ήταν κάτι "σεξυ" και τελικά δεν είχα άδικο..... Και εγώ προτιμώ σοκολάτα υγείας από τη γάλακτος, εχεις δοκιμάσει να μοίρασειε τη ποσότητα μισή γάλακτος-μισή υγείας?
    Τέλος να προσθέσω ότι μου αρέσουν πολύ οι μακρόστενες τάρτες, μόνο που με προβληματίζει η αντιστοίχιση με τις συνταγές με τη στανταρ στρογγυλή ταρτιέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μακρόστενες φόρμες έχουν πέραση τελικά!
      Εγώ χρησιμοποίησα την ίδια ποσότητα που θα έβαζα και στην στρογγυλή...

      Διαγραφή
  15. Πολύ όμορφη παρουσίαση για την απόλυτη νοστιμιά που έφτιαξες Αγγελική μου!! Αυτή, δε, η μακρόστενη φόρμα είναι λατρεμένη. Ψάχνω και δεν βρίσκω να αγοράσω!!!
    Για να μη μιλήσω για την προτελευταία φωτογραφία με την απόλυτη συμμετρία που με προκαλεί ασύστολα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λεπτη και φινετσατη! Μου αρεσουν ολεςοι σοκολατες και διαχωρισμους δεν κανω. Χαχαχα η ταρτα τα σπαει Αγγελικη. Μου αρεσει και αυτη και η μακροστενη ταρτιερα που....κι εγω δεν εχω ακομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...