Είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως, το ξέρω. Υπόσχομαι στον εαυτό μου να κάνω μια μικρή αποχή από τα κέικ, αλλά πάντα καταλήγω στην κουζίνα να φουρνίζω ακόμη ένα. Θεωρώ ότι είναι ο,τι πιο εύκολο μπορώ να ετοιμάσω και, βασικά, είμαι σίγουρη πια ότι τα κέικ είναι η ψυχοθεραπεία μου.
Λόγω ονομαστικής εορτής λοιπόν, αποφάσισα να μου φτιάξω το αγαπημένο μου κέικ καρότου με μια μικρή, ωστόσο, χρωματική διαφοροποίηση εντός και εκτός.
Φυσικά, όσοι έχετε παιδάκι που δύσκολα τρώει λαχανικά, αυτός είναι άλλος ένας τέλειος τρόπος να τα δοκιμάσει χωρίς να καταλάβει απολύτως τίποτα.
Τη συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνω πολύ συχνά. Όλοι την λατρεύουν, ακόμη και οι πιο δύσκολοι και λιγότερο "μαθημένοι" στους πειραματισμούς. Και επειδή κάθε φορά μου ζητούν την συνταγή, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να την μοιραστώ με όλους σας. Η αλήθεια είναι ότι την αρχική συνταγή δεν θυμάμαι από που την έχω πάρει. Αυτό γιατί, εδώ και χρόνια, μόνιμα στην τσάντα μου υπάρχει ένα τετράδιο σημειώσεων, το οποίο βέβαια κοντεύει να γίνει βιβλίο συνταγών. Έτσι, κάπου την είδα, μου έκανε το κλικ, την κατέγραψα, την πείραξα λιγάκι και σας την παρουσιάζω.
Ενώ συνήθως την φτιάχνω μόνο με καρότο, κάποιες φορές αντικαθιστώ το 1/4 της ποσότητας του με κάποιο άλλο λαχανικό. Αυτή την φορά, καθότι είπαμε είχα εορταστική και ρομαντική διάθεση, χρησιμοποίησα παντζάρι τόσο στο μείγμα όσο και στην επικάλυψη. Ναι, αυτό το γλυκό παστέλ ροζάκι που βλέπετε είναι αποτέλεσμα του παντζαριού, χωρίς φυσικά καμία αλλοίωση στην γεύση. Γιατί να χρησιμοποιήσεις τεχνητά χρώματα όταν η φύση στα δίνει απλόχερα;
Μην ξεχνάτε τον διαγωνισμό για τα Food Blog Awards. Στηρίξτε την CooKika με την ψήφο σας πατώντας Like (αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Facebook) στο κουτάκι κάτω από το Visit Blog στην σελίδα που θα βρείτε εδώ.
Καλή επιτυχία!
Κέικ Καρότου με Παντζάρι
Υλικά:
Για στρογγυλή φόρμα 24cm
350 γρ. τριμμένα καρότα (ωμά)
200 γρ τριμμένα παντζάρια (βρασμένα)
300 γρ. καστανή ζάχαρη
4 αυγά
240 ml ηλιέλαιο
1/2 κούπα χοντροσπασμένα καρύδια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού baking powder
2 κουτ. γλυκού σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
60 γρ Flora με βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. τυρί κρέμα
1 βανίλια σε σκόνη
1 βανίλια σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού από τα υγρά του παντζαριού
Διακόσμηση:
μαρεγκάκια
ξερά τριανταφυλλάκια
ψιλοτριμμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε την φόρμα, καλύπτοντας τον πάτο με λαδόκολλα και βουτυρώνοντας τα πλαϊνά της.
Στύβουμε ελαφρά τα τριμμένα παντζάρια, φορώντας γάντια, και κρατάμε στην άκρη τα υγρά τους.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 30 λεπτά ξεσκέπαστο και τα υπόλοιπα 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα, τότε είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε και αφήνουμε 10 λεπτά στην φόρμα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την επικάλυψη:
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ το Flora με βούτυρο, την ζάχαρη άχνη , την βανίλια και το τυρί κρέμα. Όταν έχουμε μια λεία κρέμα προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό από τα παντζάρια. Εγώ χρησιμοποίησα περίπου μια κουταλιά του γλυκού. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο για να σφίξει, μέχρι να κρυώσει και το κέικ.
Διακόσμηση:
Καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ με το γλάσο. Τρίβουμε με τα χέρια μας τα μαρεγκάκια και τα τριανταφυλλάκια, καλύπτουμε όση από την επιφάνεια του γλυκού επιθυμούμε και την υπόλοιπη την καλύπτουμε με το τριμμένο καρύδι.
Διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες (εάν τα καταφέρετε). Το κέικ όσο μένει γίνεται πιο νόστιμο οπότε, εάν θέλετε να το σερβίρετε σε κάποια εκδήλωση, μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη και να το διατηρήσετε, αφού το τυλίξετε με μεμβράνη, εντός ψυγείου.
Καλή απόλαυση!
I promised myself to take a break from making another cake but unfortunately I did not manage to keep my promise.
The other day, I was celebrating my name day, so once again I got in the kitchen and prepared, as a gift to myself, one of my favorite cakes.
I love adding vegetables in my cakes since they give them an amazing moisture and flavor and of course they help to keep the calories down.
So, this time I decided to add beetroots to my carrot cake, which also added some color inside and outside the cake.
Don't forget to vote for CooKika in the Food Blog Awards contest by clicking Like(after logging on your Facebook account) in the link that you will find here.
Good Luck!
Carrot Cake with Beets and Cream Cheese Icing
Ingredients:
For a 24cm springfrom pan
350 gr grated carrots
200 gr grates beets
300 gr brown sugar
4 eggs
240 ml vegetable oil
1/2 cup chopped walnuts
300 gr all purpore flour
2 tsp baking powder
2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1 tsp cinnamon
1 tsp vanilla extract
For the frosting:
60 gr Flora with Butter (margarine with butter)
200 gr icing sugar
200 gr cream cheese
200 gr cream cheese
1 tsp beetroot juice
Decoration:
mini meringue
dried roses
finely chopped walnuts
Preparation:
Preheat the oven in air at 180 degrees.
Prepare you pan by covering the bottom with parchment paper and buttering its sides.
Gently squize the grated beets, while wearing gloves, and keep their juice aside.
In a deep bowl mix all ingredients well together. Pour the mixture in the springform pan and bake in the middle rack of the oven, uncovered for 30 minutes and covered with foil for the remaining 30 minutes. Check by inserting a toothpick in the center of the cake. If it gets out clean or with a few crumbs, then your cake is ready.
Let cool in pan for 10 minutes, then turn out into a wire rack and let cool completely.
For the frosting:
Beat Flora with butter, icing sugar, vanilla and cream cheese at low speed until you have a smooth cream. Then slowly add the juice from the beets. I used about a teaspoon. You can add more or less depending on the desired result.. Put the frosting in the fridge to set.
Decoration:
Cover the surface of the cake with the frosting. Rub the mini meringues and dried roses with your hands, cover as much of the surface you desire and cover the rest with grated walnut.
Keep in the refrigerator for 3-4 days. If you want to serve it in any event, make the cake one day ahead, wrap it in cling film and keep it in your fringe.
Enjoy!
Τι όμορφο που είναι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκό, αφράτο, όντως κοριτσίστικο με την ροζ επικάλυψη!! Τα λαχανικά στα κέικ μου αρέσουν πολύ!!
Ωραία διακόσμηση με τα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια και τα μαρεγκάκια!!
Χρόνια πολλά και πάλι Αγγελική!!!
Γλυκό, αφράτο και κοριτσίστικο, σαν την δημιουργό!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Πέπη μου!
χαχαχαχαχα έτσι!!!
ΔιαγραφήΤι ομορφιές!! Πόσο κοριτσίστικο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά! Να είσαι πάντα ευτυχισμένη και γελαστή.
Το κείκ είναι από τα αγαπημένα μου!!! Το πατζάρι που έβαλες είναι άριστη επιλογή. Το λατρεύω στα κέικ και τα μάφινς, ακόμα και τα μπράουνις. Οσο για τα λαχανικά μέσα στα γλυκά, άσε... για μένα είναι μεγάλη πόρωση.
Πάντως στην διακόσμηση έσκισες. Μινιμαλ και ρομαντικό, κοριτσίστικο και αισθησιακό ταυτόχρονα!! Μπράβο σου Αγγελική μου!!
Είναι πράγματι πώρωση τα λαχανικά στα κέικ!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ!!
χροναι πολλαααααααα ! τι υπεροχο ρομαντικο θα ελεγα!!! το γλασο μου εκανε κλικ !! το παντζαροκεικ το θεωρω υπερτατο οπλο στην κουζινα για να φαει καποιος παντζαρι!! μ αρεσει η τσαχπινι ατου κ στο γλασσο με το χυμο του!! μπραβο και παλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦονικό όπλο το παντζάρι!! Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΑγγελική καλησπέρα, χρόνια πολλά και πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα παστέλ χρώματα! Και το κέικ φαίνεται πολύ πολύ λαχταριστό !!
Σ'ευχαριστώ πολύ Άρη μου!!
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά, Πολύχρονη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό το κέικ που σου έφτιαξες, ζουμερότατο και νοστιμότατο φαίνεται. Μου αρέσει πολύ και το ντεκόρ, διακριτικό και μινιμαλ απο πάνω, τόσο όσο (μου θύμισε αυτά τα μικρά λουλουδάκια που βάζουν στις ανθοδεσμες (σαν baby's breath το ξέρω). Μου έκανε εντύπωση που σέταρες και την χαρτοπετσέτα από δίπλα (λεπτομέρεια που "σκοτώνει").
Η λεπτομέρεια είναι που κάνει την διαφορά, τι να λέμε!
ΔιαγραφήΜου αρέσουν τα μινιμαλ τώρα πια, γιατί παλιότερα ήμουν της τρελής υπερβολής.
Σ'ευχαριστώ για τις ευχές!!
Καλημέρα Κίκα μου!! Φανταστικό το κέικ σου και πάνω που έλεγα ότι θέλω να δοκιμάσω το carrot cake!! Το χρώμα που δίνει το πατζάρι είναι εκπληκτικό! Και η διακόσμηση τέλεια!! Χρόνια πολλά και πάλι για τη γιορτή σου!! Πολλά φιλιά και καλή επιτυχία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Αθηνά, πραγματικά αξίζει το δοκιμάσεις το carrot cake, είμαι σίγουρη ότι θα σε ενθουσιάσει η γεύση του γιατί έχω καταλάβει ότι είσαι και συ φανατική του κέικ γενικότερα!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις ευχές! Πολλά φιλιά!
Αχ, Αγγελική μου τι όμορφα παστέλ χρώματα! Τόσο κοριτσίστικο και χαριτωμένο! Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου που σου έδωσε την έμπνευση να φτιάξεις αυτό το καταπληκτικό κέικ με το υπέροχο ροζ γλάσο! Όσο για τη διακόσμηση, δεν έχω λόγια! Απλά τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝανά μου, χαίρομαι που σου άρεσαν τα χρώματα! Τα παστέλ είναι τα αγαπημένα μου!
ΔιαγραφήΤέλειο κέικ, τα χρώματα είναι υπέροχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα το παντζάρι στο κέικ!
Ευχαριστώ :-)
ΔιαγραφήΤέλειο!!! Πόσο όμορφα το διακόσμησες! Τα λαχανικά ο,τι πρέπει για να απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις. Σε φιλώ γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόβουμε από εδώ και τα προσθέτουμε από αλλού αλλά αυτές είναι οι χαρές της ζωής!! Φιλάκια!
Διαγραφήένα διαφορετικό και πρωτότυπο carrot cake!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία ιδέα να του προσθέσεις λίγο χρώμα! και ο χυμός παντζαριού στο γλάσο σούπερ!
ωραίες φωτογραφίες!
σε φιλώ!
Σ'ευχαριστώ Εύακι!! Φιλιά!!
ΔιαγραφήΘa πρεπει να είναι πολύ νοστιμο και τόσο ομορφα στολισμένο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Σ'ευχαριστώ Beaty!! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΗ ρομαντική διάθεση σου πάει λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφο το κέικ με τόσο όμορφα girly στοιχεία :)
Κέικ καρότου έχω δοκιμάσει και είναι υπέροχο, με παντζάρι όμως όχι και ακούγεται ενδιαφέρον!
Σου στέλνω την αγάπη μου και πολλές (καθυστερημένες δυστυχώς αλλά εξαιρετικά εγκάρδιες) ευχές για την ονομαστική σου γιορτή!
Να είσαι καλά κοριτσάκι, ότι καλύτερο από καρδιάς!
Σε φιλώ
Σ'ευχαριστώ για τις ευχές Ερμιόνη μου, ό,τι καλύτερο και σε σένα!!
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά βάλε και λίγο παντζάρι την επόμενη φορά για δοκιμή!
Πολλά φιλιά!
Χρόνια πολλά και καλά Αγγελική... έστω και καθυστερημένα!!! Ό,τι επιθυμείς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ρομαντικό το ροζ κέικ αλλά και πολύ νόστιμο! Πράγματι τα λαχανικά κρύβονται τέλεια μέσα σε κέικ για τα πιτσιρίκια γιατί οι μεγάλοι μόλις δοκιμάσουν αυτό το κέικ θα ενθουσιαστούν!!!!!!!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ!! Για τα πιτσιρίκια είναι η τέλεια κρυψώνα, αυτό ισχύει!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ :)
Oντως πολύ ρομαντικό κεικ. Στο χρώμα, στη διακόσμηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο χρώμα έδωσε το παντζάρι στη κρέμα. Φανταστικό.
Να είσαι πολύχρονη και ευτυχισμένη : )
Φιλιά πολλά
Να'σαι καλά Μάριον, πολλά φιλιά!!
ΔιαγραφήΤι ωραίο! Διαφορετικό και τόσο ρομαντικό! Και τι ωραίες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και πάλι :)
Ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά για την γιορτή σου. Το κέικ σου φαίνεται υπέροχο, ψάχνομαι και εγώ τώρα τελευταία να φτιάξω κέικ καρότου και νομίζω η συνταγή σου είναι ιδανική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Αθηνά! Θα χαρώ να το δοκιμάσεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου!
ΔιαγραφήΚαθυστερημένες ευχές :-) για την γιορτή σου Αγγελική, αλλά σου εύχομαι ολόψυχα να είσαι πάντα γερή και να γιορτάζεις όπως εσύ επιθυμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡομαντικό και άκρως κοριτσίστικο το κέικ σου, κλέβει σίγουρα καρδιές και εντυπώσεις.
Καλό Σαββατοκύριακο και πάλι Χρόνια Πολλά και Καλά.
Σ'ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, να'σαι καλά!!
ΔιαγραφήΤι ωραίο χρώμα που δίνει στο γλάσο, και τόσο φυσικό θα προσθέσω, γιατί συνήθως με τα τεχνητά χρώματα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι λίγο... ψεύτικο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεμένο το carrot cake, και το δικό σου είναι τόσο διαφορετικό!
Χρόνια πολλά γλυκιά Αγγελική, γλυκιά όσο και το λαχταριστό, ρομαντικό κεκάκι σου!
Όντως, με το παντζάρι το χρώμα βγαίνει πιο "γλυκό"!
ΔιαγραφήΦιλάκια Χρύσα!
Υπέροχο!! Σαν στολίδι είναι αυτό το κέικ! Χρόνια Πολλά κοριτσάκι μου έστω και καθυστερημένα <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες Λίλια! Ευχαριστώ!!
Διαγραφή