Νομίζατε ότι επειδή πέρασε κάτι παραπάνω από μήνας από την απονομή των Food Blog Awards, τα έχουμε ήδη ξεχάσει;
Κάνετε λάθος! Εδώ και κάποιες εβδομάδες το private group που έχει δημιουργηθεί στο Facebook, έχει καταγράψει πολλές συνομιλίες μεταξύ κάποιων από τους βραβευμένους bloggers. Ιδέες, προτάσεις, προβληματισμοί, όλα μπήκαν επί τάπητος!
Η αρχική ιδέα της Ευγενίας, από το Eat Yourself Greek, αγκαλιάστηκε από όλους και έτσι αποφασίστηκε να οργανώσουμε ένα after award party.
Προτάθηκε λοιπόν να επιλέξουμε ένα υλικό και με βάση αυτό να δημιουργήσουμε μια γλυκιά ή αλμυρή συνταγή. Το υλικό αυτό θα ήταν το αγαπημένο σε όλους γιαούρτι. Ελληνικό, παραδοσιακό και εν δυνάμει πολυμορφικό για να ταιριάζει σε πολλές παρασκευές.
Και εγώ φυσικά, εννοείται ότι επέλεξα μια γλυκά συνταγή. Best Sweet Treats κατηγορία ήμουν άλλωστε.
Καιρό τώρα λαχταρούσα ένα cheesecake. Ήθελα όμως κάτι πιο ελαφρύ και ντελικάτο. Χωρίς τα κλασσικά κόκκινα φρούτα ή τα γλυκά του κουταλιού (όχι βέβαια πως δεν του ταιριάζουν).
Έτσι με το που έπεσε στο "τραπέζι" η ιδέα του γιαουρτιού, ήξερα κατευθείαν τι θα φτιάξω. Την ελληνική εκδοχή του cheesecake, με φιστίκι Αιγίνης στην βάση του για το κριτσανιστό της υπόθεσης (ξέρω κάποιοι θα το εκτιμήσουν), με έντονη την παρουσία του ανθότυρου και με μια καραμέλα μελιού να καλύπτει ανάλαφρα την επιφάνεια του.
Και καθότι είπαμε ότι η ανάρτηση είναι εορταστική και ομαδική, δείτε τις δημιουργίες όλων των blogs που συμμετέχουν, είναι όλες υπέροχες!
- Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους => Ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού
- Theodora’s Kitchen Diaries => Κολοκυθοπιτα με ζυμη κουρού
- Το μυαλό στο φαγητό => Σιροπιασμένο κεϊκ λεμονιού
- Pandoras Kitchen => Ζουμερή πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι
- Paxxi => Κεμπαπ γιαουρτλού, με τα όλα του
- Real Family Food => Ταρτάκια με γιαούρτι, μέλι & τζίντζερ, χωρίς ζάχαρη & γλουτένη
- Eat Yourself Greek => Γιαουρτοτυρόπιτα
- Delightful Area => Κρέμα γιαουρτιού με ανανά
- Bread and Tea => Πρωινό με γιαούρτι αρωματισμένο με πορτοκάλι και δυόσμο και τραγανή granola κακάο-πορτοκάλι
- Kouzinista => Κεικ λεμονιού με γιαούρτι και κραμπλ
- Sofeto, γευσεις υγείας => Ελαφριά μους περγαμόντο με γιαούρτι και ανθότυρο, χωρίς ζάχαρη
Cheesecake με Γιαούρτι και Ανθότυρο
Υλικά:
Για τσέρκι 22cm
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% (2 κεσεδάκια)
400 γρ. νωπό ανθότυρο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη (χρησιμοποίησα με στέβια)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
6 κουτ. σούπας μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
50 γρ. ψίχα από ωμά φιστίκια Αιγίνης
80 γρ. βούτυρο
1/4 κούπας (80 γρ) μέλι
χοντροσπασμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση:
Στο μούλτι θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα φιστίκια.
Λιώνουμε σε μπεν μαρι ή στον φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο και το προσθέτουμε στα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά για να ποτίσουν και τα αδειάζουμε στο τσέρκι.
Πατάμε με τα δάχτυλα μας τα μπισκότα, ούτως ώστε να καλύψουν ισόποσα την βάση. Βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Στο food processor βάζουμε το γιαούρτι, το ανθότυρο, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το μέλι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Εάν δεν έχουμε food processor χρησιμοποιούμε το μούλτι, χωρίζοντας τα υλικά σε δυο δόσεις.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην βάση μπισκότα, στρώνουμε με μια σπάτουλα και βάζουμε στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη, για τουλάχιστον 3-4 ώρες.
Πριν το σερβίρουμε ετοιμάζουμε την καραμέλα μελιού. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και χρησιμοποιώντας θερμόμετρο καραμέλας, το ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει στους 100 βαθμούς Κελσίου. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 λεπτά. - Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό καθώς μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε το μέλι απευθείας.
Καλύπτουμε την επιφάνεια του cheesecake με την καραμέλα μελιού και πασπαλίζουμε με χοντροσπασμένα φιστίκια.
Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Today's post is festive. It's been a month since the Food Blog Awards nomination and we, the awarded ones, are still celebrating.
So, we decided to make a group post paying tribute to the unique and traditional greek yogurt.
Since my nomination was in "Best Sweet Treats" category, I followed my inclination towards sweets. So here I give you the greek version of a quick and no bake cheesecake.
Please, do see all the yummy recipes of the other participants
Good Luck!
Greek Inspired Cheesecake
Ingredients:
For a 22cm springform
400 g. yoghurt 2% fat
400 g. fresh ricotta
2 tsp. sugar (I used to stevia)
1 tsp. lemon zest
6 tsp. orange blossom honey
200 g. digestive / graham crackers
50 g. raw pistachios
80 g. butter
1/4 cup (80 g) honey
roughly crushed pistachios
Preparation:
In a food processor crumb the biscuits and pistachios.
In a bain-marie or in the microwave melt the butter and stir it into the biscuits. Mix until well combined.
Press the mixture, with our fingers, evenly in the bottom of your springform pan. Refrigerate for 10 minutes.
In a food processor, add yogurt, ricotta, sugar, lemon zest and honey. Pulse until you have a smooth cream.
Pour the cream over the biscuits base, lay evenly with a spatula and refrigerate, covered, for at least 3-4 hours.
Before serving prepare the honey caramel. In a saucepan, add honey and using a candy thermometer, boil until it reaches 100 degrees Celsius. Remove from the heat and let to cool for 1-2 minutes. - This step is optional since you can use the honey directly.
Pour the honey caramel over the cheesecake with and sprinkle with rougly crushed pistachios.
Allow to set for 5 minutes and serve.
Enjoy!
Καλημέρα Αγγελική! υπέροχο το cheesecake :) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα ψυχή του πάρτι!!
ΔιαγραφήΜπράβο σε όλες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γλυκό το αγάπησα από τα υλικά του.
Καλημέρα
Ευχαριστούμε!!
ΔιαγραφήΕίναι να μην το αγαπήσεις; Ελαφρύ, εύκολο και νόστιμο!
Καλημέρα :)
YUMMIE!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυάου!! Φανταστικές φωτογραφίες, ωραίο κόνσεπτ και πραγματικά εξαιρετική επιλογή γλυκού! Πολύ μου άρεσαν -θα το ξαναπώ- οι μίνιμαλ και λαμπερές σου φωτογραφίες !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Χρυσαυγή μου! Είμαι του μίνιμαλ τελικά...
ΔιαγραφήΤι ωραία ανάρτηση, τι ωραίο concept και τι ωραίο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ισχύς εν τη ενώση λοιπόν κάνει θαύματα και μας βομβαρδίζει με υπέροχες προτάσεις.
Διαλέξατε και φανταστικό υλικό, πολλά μπράβο!
Σε φιλώ
Χαχα, όντως σας βομβαρδίσαμε με νοστιμιές!
ΔιαγραφήΦιλιά Ερμιόνη μου!
Πολύ ωραια ιδεα η συνταγη τσιζκέικ με ελληνικό allure ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Μου άρεσε το allure...
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Beauty!
Φαίνεται φανταστικό!!! Συγχαρητήτια σε όλους όσους έλαβαν μέρος!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο σας για την επιλογή του βασικού υλικού! το γιαούρτι είναι θησαυρός!
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο για το cheesecake σου είναι απίθανο! μου αρέσει και η βάση με το φιστίκι και το μέλι και γενικά το λάτρεψα!
φιλιά!
Το φιστικάκι ταίριαξε γάντι! Φιλιά πολλά Ευάκι!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν με σιγουριά μπορώ να πω πως τα παστέλ σου πάνε πολύ! Είναι δύσκολο στυλ αλλά το πας πολύ καλά!!!!!
Έχεις δει αυτή την instagrammer/φωτογράφο https://www.instagram.com/cestmaria/ ;; Είναι μάγος των παστέλ και μπορεί να σε εμπνεύσει ακόμα περισσότερο ;)
Όμορφη η ιδέα σας για ομαδικό post, μπράβο!!
Τα παστέλ είναι μεγάλη αδυναμία και πραγματικά με εμπνέουν! Ευχαριστώ για το τιπ, την ακολούθησα ήδη!
ΔιαγραφήΤο έφτιαξα και βγήκε νοστιμότατο!!! Μόνο που δεν είχα τόσο μεγάλο τσέρκι και το έβαλα σε ποτηράκια. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Θα το ξαναεπιχειρησω σίγουρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο χαίρομαι!! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η ιδεα σας με βασικο υλικο το γιαούρτι. Συγχαρητηρια σε όλες (θα δώ και τις άλλες συνταγές)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το cheesecake. Πολύ ελληνικό με τα υλικά που έβαλες.
Ωραίες και οι φωτογραφίες :)
Φιλιά :)
Σ'ευχαριστώ πολύ Μάριον! Είναι όντως υπέροχο υλικό το γιαούρτι!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Η βάση είναι όλα τα λεφτά !! Όχι ότι το υπόλοιπο πάει πίσω!! Σούπερ εμφανίσιμο και ντελικάτο!!! Είμαι λάτρης όλων των ειδών cheesecake πόσο μάλλον ενός τόσο ανάλαφρου!! Πολύ όμορφη και η ιδέα για τις ομαδικές αναρτήσεις!!Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνούλα, να το δοκιμάσεις! Ευχαριστώ, φιλάκια!
ΔιαγραφήΠολύ ελαφρύ και λαχταριστό cheesecake!!!Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Χαρά, φιλιά :)
ΔιαγραφήΠαρότι δεν είμαι και πολύ φανατική των τσιζκέικ, ένα τόσο όμορφο γλυκό δεν μπορώ να μην το σχολιάσω. Φαντάζομαι θα είναι τέλειο για να σερβιριστεί μετά από ενα βαρύ γεύμα (τύπου Κυριακάτικο, Πασχαλινό κλπ). Καλό Μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται λαχταριστό!! Αχ πόσο αγαπώ το ανθότυρο!!! Φαντάζομαι θα ήταν υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήxo,
ohmydarlingdeer.blogspot.gr
Καλημέρα. Συγχαρητήρια για την συνταγή σας. Το έχει κάνει δύο φορές και τις δύο φορές συγκλονιστηκαν όλοι γευστικά. Εμφανισιακά είχα ένα πρόβλημα ότι δεν μου στεκόταν καλά η κρέμα. Τι μπορεί να έκανα λάθος; επίσης σκέφτηκα να προσθέσω λίγη ζελατίνη για να έχει πιο σταθερή δομή. Και άλλη μια ερώτηση, αν το βάλω σε ποτηράκια πρέπει να προσέξω κάτι;; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Και πάλι συγχαρητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!
ΔιαγραφήΠρέπει το ανθότυρο να μην είναι υγρό για να βγει σφιχτή κρέμα. Επίσης χρειάζεται πολύ καλό χτύπημα. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1-2 φύλλα ζελατίνης που θα έχετε λιώσει σε λίγο ζεστό νερό.
Κι εγώ συχνά την φτιάχνω σε ποτηράκια και είναι πιο εύκολη διαδικασία. Εκεί σίγουρα δεν θα χρειαστεί ζελατίνη και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό.
Καλή απόλαυση!!
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζάχαρη (2 κουτ. Σούπ.) Στην κρέμα ειναι υποχρεωτική? Χρησιμεύει κάπου ή θα μπορούσε να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου με μελι? Ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνει περισσότερη γλυκύτητα στην κρέμα. Εάν δεν την θέλετε, μπορείτε απλά να την παραλείψετε. Εάν προσθέσετε περισσότερο μέλι το μείγμα θα αραιωσει. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε 50-100γρ ανθότυρο, ανάλογα με το πόσο μέλι θα βάλετε.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!