Τον τελευταίο καιρό, ίσως θα έχετε καταλάβει, ότι έχω μπει σε άγλυκη φάση. Και δεν εννοώ ότι δεν τρώω γλυκά. Αυτό δεν νομίζω να γίνει ποτέ στην ζωή μου. Απλά έχω περιορίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την χρήση της ζάχαρης.
Γενικά μου αρέσει να απολαμβάνω ό,τι κάνω και να το "χορταίνω" όσο περισσότερο μπορώ. Έτσι έχω διαπιστώσει ότι η ζάχαρη πολλές φορές αλλοιώνει και εμποδίζει τους γευστικούς μου κάλυκες.
Εδώ και χρόνια πίνω τον καφέ μου σκέτο. Έχω συνάδελφο που πίνει τον ελληνικό με 7(!!) κουταλιές ζάχαρης και ποτέ μου δεν κατάλαβα εάν όντως του αρέσει η γεύση του καφέ ή της ζάχαρης.
Άρχισα παράλληλα να περιορίζω την ζάχαρη και να χρησιμοποιώ εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες και στα γλυκά μου. Το ξέρω ότι είστε πολλοί που σας αρέσει να νιώθετε ότι τρώτε γλυκό. Γι'αυτό, όπως σας έχω ξαναπεί, μπορείτε να αυξήσετε ελαφρά την αναλογία ζάχαρη στις συνταγές που σας δίνω. Προσωπικά όμως προτιμώ να νιώθω την γεύση κάθε υλικού ξεχωριστά.
Και αυτή ήταν η εισαγωγή για την σημερινή ανάρτηση...
Η συνταγή αυτή, όπως ίσως κουραστικά ανέλυσα πιο πάνω, περιέχει λίγη ζάχαρη. Δεν χρειάζεται παραπάνω όμως γιατί το ταχίνι, η σοκολάτα και ο χαλβάς σε καλύπτουν σε ιδανικό βαθμό.
Πρόσφατα, κουβεντιάζοντας με τον μπαμπά μου και αναπολώντας τα παλιά, μου θύμισε μια λιχουδιά που μας ετοίμαζε η γιαγιά μου την Σαρακοστή. Έκοβε μια φέτα χαλβά του μπακάλη, την τύλιγε σε αλουμινόχαρτο και την έψηνε στον φούρνο για λίγα λεπτά. Ο χαλβάς σχεδόν έλιωνε, απελευθερώνοντας έτσι όλα τα αρώματά του και ήταν απλά και υπέροχα νόστιμος.
Έτσι, έγιναν οι απαραίτητες συνάψεις στο κομμάτι του εγκεφάλου μου που έχει ταχθεί στην "κουζίνα" και το λαμπάκι άναψε. Brownies με σοκολάτα, πορτοκάλι και ταχίνι πασπαλισμένα με τρίμματα από χαλβά με κομματάκια πορτοκαλιού. Εύκολα, γρήγορα, με λίγα υλικά. Η κατάλληλη συνταγή για να χρησιμοποιήσετε το λίγο χαλβά που περίσσεψε ή που βαρεθήκατε να τον τρώτε σκέτο.
Τα brownies θα φουσκώσουν, ο χαλβάς θα λιώσει στην επιφάνεια κάνοντας μια όμορφη οπτικά διχρωμία και έναν εξαίσιο γευστικά συνδυασμό.
Σημείωση: Το αλεύρι spelt ή dinkel το έχω προσθέσει τελευταία στην διατροφή μου, μετά από προτροπή της φίλης και blogger Ιωάννας από το Wabini. Είναι ό,τι πιο κοντινό στην χρήση με το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οπότε σε περίπτωση που δεν έχετε spelt μπορείτε να το αντικαταστήσετε στην ίδια αναλογία.
Καλή επιτυχία!
Brownies με ταχίνι και crumble χαλβά
Υλικά:
Για 12 μικρά κομμάτια
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 κούπα ταχίνι
1 1/2 κούπα αλεύρι spelt
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού baking powder
80 γρ. χαλβά του μπακάλη
αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το στραγγίζουμε και καλύπτουμε με αυτό το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε. Το ταψάκι που χρησιμοποίησα έχει διαστάσεις 20x17cm.
Λιώνουμε σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων την σοκολάτα. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, μια τσιμπιά αλάτι, τον χυμό πορτοκαλιού και το μείγμα σοκολάτα - ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά. Θα έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Την αδειάζουμε στην φόρμα και την απλώνουμε με την βοήθεια μιας μαρίζ ή μιας σπάτουλας.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τον χαλβά και το πασπαλίζουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε εισάγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της φόρμας. Εάν βγει καθαρή, τότε τα brownies είναι έτοιμα.
Αφαιρούμε μαζί με την λαδόκολλα και αφήνουμε σε μεταλλική σχάρα να κρυώσουν.
Διατηρούνται κλεισμένα αεροστεγώς, εκτός ψυγείου, για περίπου 4 ημέρες (εάν τα καταφέρετε...)
Καλή απόλαυση!
Η συνταγή αυτή, όπως ίσως κουραστικά ανέλυσα πιο πάνω, περιέχει λίγη ζάχαρη. Δεν χρειάζεται παραπάνω όμως γιατί το ταχίνι, η σοκολάτα και ο χαλβάς σε καλύπτουν σε ιδανικό βαθμό.
Πρόσφατα, κουβεντιάζοντας με τον μπαμπά μου και αναπολώντας τα παλιά, μου θύμισε μια λιχουδιά που μας ετοίμαζε η γιαγιά μου την Σαρακοστή. Έκοβε μια φέτα χαλβά του μπακάλη, την τύλιγε σε αλουμινόχαρτο και την έψηνε στον φούρνο για λίγα λεπτά. Ο χαλβάς σχεδόν έλιωνε, απελευθερώνοντας έτσι όλα τα αρώματά του και ήταν απλά και υπέροχα νόστιμος.
Έτσι, έγιναν οι απαραίτητες συνάψεις στο κομμάτι του εγκεφάλου μου που έχει ταχθεί στην "κουζίνα" και το λαμπάκι άναψε. Brownies με σοκολάτα, πορτοκάλι και ταχίνι πασπαλισμένα με τρίμματα από χαλβά με κομματάκια πορτοκαλιού. Εύκολα, γρήγορα, με λίγα υλικά. Η κατάλληλη συνταγή για να χρησιμοποιήσετε το λίγο χαλβά που περίσσεψε ή που βαρεθήκατε να τον τρώτε σκέτο.
Τα brownies θα φουσκώσουν, ο χαλβάς θα λιώσει στην επιφάνεια κάνοντας μια όμορφη οπτικά διχρωμία και έναν εξαίσιο γευστικά συνδυασμό.
Σημείωση: Το αλεύρι spelt ή dinkel το έχω προσθέσει τελευταία στην διατροφή μου, μετά από προτροπή της φίλης και blogger Ιωάννας από το Wabini. Είναι ό,τι πιο κοντινό στην χρήση με το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οπότε σε περίπτωση που δεν έχετε spelt μπορείτε να το αντικαταστήσετε στην ίδια αναλογία.
Καλή επιτυχία!
Brownies με ταχίνι και crumble χαλβά
Υλικά:
Για 12 μικρά κομμάτια
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 κούπα ταχίνι
1 1/2 κούπα αλεύρι spelt
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού baking powder
80 γρ. χαλβά του μπακάλη
αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το στραγγίζουμε και καλύπτουμε με αυτό το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε. Το ταψάκι που χρησιμοποίησα έχει διαστάσεις 20x17cm.
Λιώνουμε σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων την σοκολάτα. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, μια τσιμπιά αλάτι, τον χυμό πορτοκαλιού και το μείγμα σοκολάτα - ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά. Θα έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Την αδειάζουμε στην φόρμα και την απλώνουμε με την βοήθεια μιας μαρίζ ή μιας σπάτουλας.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τον χαλβά και το πασπαλίζουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε εισάγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της φόρμας. Εάν βγει καθαρή, τότε τα brownies είναι έτοιμα.
Αφαιρούμε μαζί με την λαδόκολλα και αφήνουμε σε μεταλλική σχάρα να κρυώσουν.
Διατηρούνται κλεισμένα αεροστεγώς, εκτός ψυγείου, για περίπου 4 ημέρες (εάν τα καταφέρετε...)
Καλή απόλαυση!
A vegan, healthy, super quick recipe for the most tasty brownies.
Brownies with tahini and halva crumble
Ingredients:
For 12 brownies
100g. chocolate
1/2 cup tahini
1 1/2 cup spelt flour
1/2 cup brown sugar
1 cup orange juice
1 tsp. baking powder
80 g. halva
salt
Preparation:
Preheat your oven at 170 degrees. Line a 8x7inch. baking pan with parchment paper.
Melt chocolate in microwave, add tahini and mix well.
In a bowl, sift flour with the baking powder and add brown sugar, a pinch of salt, the orange juice and chocolate - tahini mixture. Mix well.
Pour into the baking pan and line with the help of a spatula.
Crumble the halva and sprinkle it over the entire surface.
Bake for 20 minutes. Test by inserting a toothpick in the center of the pan. If it comes out clean, then the brownies are ready.
Remove from pan and let it cool completely.
Enjoy!
Χρησιμοποιήστε το #cookika για να μου δείξετε τι καλό ετοιμάσατε!
Let me know what you're cooking by tagging your photos #cookika!
Καλημέρα. Ιδιαίτερο το γλυκό σου σήμερα! Θα είναι πολύ νόστιμο, μου αρέσει πολύ ο χαλβάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Ευχαριστώ :)
ΔιαγραφήΥπεροχη συνταγη!!! Αλλα μπορουμε να βαλουμε μελι αντι για ζαχαρη???
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά, μπορείς να αντικαταστήσεις την ζάχαρη με 3 κουταλιές της σούπας μέλι και να αφαιρέσεις 1/3 κούπας από τον χυμό πορτοκαλιού. Σε αυτή την περίπτωση ανακάτεψε το μέλι μαζί με την λιωμένη σοκολάτα και το ταχίνι.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!
Το έφτιαξα!!! Έβαλα στέβια αντί για ζάχαρη και βγήκε πολύ ωραίο!!! Σοκολάτα, ταχίνι, χαλβάς..σούπερ συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Πέπη!! Ευχαριστώ :)
ΔιαγραφήΗ προσθήκη χαλβά στα γλυκά δίνει υπέροχη σουσαμένια γεύση και μαστιχωτή υφή που μου αρέσει πολύ. Brownies με χαλβά ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει αλλά απ' ότι βλέπω, θα δοκιμάσω σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς αυτή την υφή και την γεύση έχουν! Θα χαρώ να τα δοκιμάσεις!!
ΔιαγραφήKι εγώ προσπαθώ να μειώσω τη ζάχαρη. Εντάξει τρώω γλυκά αλλά όχι υπερβολές. Και στο καφέ βάζω (διπλό-ελληνικό) 3κουτ. ζάχαρης..εντάξει καλά είμαι σε σχέση με τον συνάδελφο σου που βάζει 7!! χιχι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο γλυκό κι εύκολο. Ο χαλβάς & το ταχίνι ταιριάζουν πολύ με το πορτοκάλι και τη σοκολάτα. Σούπερ γλυκό και για τη νηστεία.
Φιλιά πολλά :)
Ε ναι,το 7 είναι υπερβολή!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Μάριον, φιλάκια!!
Ωραία ιδέα Αγγελική! Το ταχίνι είναι τόσο σπουδαία τροφή! Θα δοκιμάσω και εγώ να το εντάξω σε κέικ - brownies.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Ευχαριστώ Άρη :)
Διαγραφήεντάξει, φαίνεται τέλειο! και χωρίς πολλές τύψεις? ότι καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά Αγγελικούλα!
Έτσι όπως τα λες Εύη μου! Σε φιλώ!
ΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αποφυγή της ζάχαρης στα γλυκά είναι μεγάλη πρόκληση και σε γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά όταν το αποτέλεσμα είναι λαχταριστό.
Πραγματικά το blog σου Αγγελική είναι καταπληκτικό!
Ευχαριστώ πολύ τόσο για την επίσκεψη όσο για τα καλά σας λόγια! Όντως είναι πρόκληση η αποφυγή της ζάχαρης!!
ΔιαγραφήΚαι ο χαλβάς μου αρέσει και το ταχίνι... πάλι σε πειρσμό μ εβαλες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό 3ημερο :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Τα κάνω κάτι τέτοια,χαχα!
ΔιαγραφήΝηστίσιμα και πολύ απολαυστικά τα brownies που μας προτείνεις Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ταχίνι το συμπαθώ πολύ τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι ο συνδυασμός του με την κουβερτούρα και το πορτοκάλι είναι απλά ανεπανάληπτος!
Ωραία και η προσθήκη του χαλβά και μου αρέσει που ενσωμάτωσες μια παλιότερη οικογενειακή λιχουδιά στη συνταγή σου.
Ευχές για ένα πολύ όμορφο βράδυ!
Είναι όντως αγαπημένος αυτός ο συνδυασμός! Σ'ευχαριστώ Ερμιόνη μου, φιλιά!
ΔιαγραφήΠρέπει να έχει απίθανη γεύση και είναι σούπερ θρπτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς :)
ΔιαγραφήΑκόμα δεν εχω καταφέρει να φτάσω τον καφέ στο σκέτο...το έχω αποπειραθει αρκετες φορές, αλλά τελικα δνε είμαι απο "αυτους" (αν και καπου πηρε το ματι μου ότι πρόσφατες ερευνες λενε οτι ειστε λιγο "ψυχοπαθης", χαχαχαχαχα, δεν ξέρω τι να πω)... τέλειο το γλυκό, προτιμώ τα άγλυκα γλυκά και επειδή εχω τα υλικα θα το φτιαξω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η συνταγή σου!!! Μάλιστα τη 2η φορά που τα κομμάτια του χαλβά ήταν πιο χοντροκομμένα έγινε υπέροχα τσιχλωτο!!! Ή κόρη μου&εγώ το λατρεψαμε!!!:)))
ΔιαγραφήΤάνια,το έχω σκεφτεί ότι ίσως υπάρχει μια μικρή ψυχοπάθεια με τον σκέτο τον καφέ....χαχα! Θα χαρώ να μου πεις πως σου φάνηκε!
ΔιαγραφήΛυδία, πόσο χαίρομαι που σας άρεσαν!! Όντως το αποτέλεσμα είναι τσιχλωτό. Σ'ευχαριστώ :)
Διαγραφή