Όπως σας έχω ξαναπεί, κάποιοι σε αυτό το σπίτι πιστεύουν φανατικά, σε ό,τι αφορά στο θέμα του φαγητού, στην γνωστή ιερή τριάδα του junk => pizza, burger, σουβλάκι.
Κάποιοι άλλοι πάλι, παλεύουν να μειώσουν το junk food και να πείσουν τους προηγούμενους ότι υπάρχουν και εναλλακτικές γεύσεις. Κάποιες φορές τα καταφέρνουν και κάποιες όμως όχι.
Στα πλαίσια αυτά δημιουργήθηκε αυτό το burger.
Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει πολλά χορτοφαγικά μπιφτέκια με μανιτάρια, φακές, γλυκοπατάτα, ρεβίθια και άλλα. Αυτή την φορά είπα να δοκιμάσω και τα φασόλια.
Στην πρόσφατη βόλτα που είχα κάνει στην έκθεση Εξποτρόφ, είχα την χαρά να συνομιλήσω με τους ανθρώπους πίσω από την εταιρεία Δικότυλον - Φενέα Γη. Τα φασόλια βανίλιες Φενεού με εντυπωσίασαν με την γλυκιά τους γεύση και τον σύντομο χρόνο βρασμού τους.
Μούλιασα 250 γραμμάρια φασόλια για περίπου 2 ώρες. Ύστερα τα έβρασα σκέτα για περίπου 30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά πρόσθεσα 1 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι. Τα 2/3 τα χρησιμοποίησα για τα μπιφτέκια ενώ τα υπόλοιπα τα πρόσθεσα σε σαλάτα με κινόα και αβοκάντο. Και οι δύο εκδοχές μάς ενθουσίασαν γευστικά.
Καλή επιτυχία!
Burger με φασόλια βανίλιες και φρέσκια σάλτσα με τοματίνια
Υλικά:
Για 4 burger
400 γρ. βρασμένα φασόλια βανίλιες Φενεού (οδηγίες στο κείμενο)
1 αυγό
100 γρ. παρμεζάνα
1 σκελίδα σκόρδο
5 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού
1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο
ελαιόλαδο
6-8 τοματίνια
4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
10 ελιές
1 μικρό κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξύδι balsamic
αλάτι - πιπέρι
4 στρογγυλά ψωμάκια για burger
4 φύλλα μαρουλιού
4 φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα τοματίνια, τις ελιές, το κρεμμύδι και τον βασιλικό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι balsamico. Αλατίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε στην κουζινομηχανή ή το μούλτι 300 γρ. από τα βρασμένα φασόλια, το αυγό, την παρμεζάνα, το σκόρδο, 1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά και τον φρέσκο βασιλικό και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Λιώνουμε σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι, τα υπόλοιπα 100 γρ. φασόλια και προσθέτουμε το μείγμα από το μούλτι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Αδειάζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά σε ένα βαθύ πιάτο. Βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο πλάθουμε την ζύμη σε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Τα πανάρουμε με την φρυγανιά και τα βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζουμε το τηγάνι να κάψει σε υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και σε μέτρια πλέον φωτιά τηγανίζουμε τα μπιφτέκια, γυρνώντας τα από τις δυο πλευρές για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Ζεσταίνουμε ελαφρά τα ψωμάκια για burger και τα κόβουμε στην μέση. Τοποθετούμε στο κάτω ψωμάκι ένα φύλλο μαρουλιού, από πάνω το μπιφτέκι με τα φασόλια και τέλος την φρέσκια σάλτσα με τοματίνια. Καλύπτουμε με το πάνω μέρος από το ψωμάκι.
Καλή απόλαυση!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την "Δικότυλον" για την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους.
I have to admit that somebody in our house is a really big fun of the holy junk food trinity => pizza, burger, souvlaki.
Since I am always trying to avoid eating junk, I have come up with many vegeterian versions of burgers using mushrooms, lentils, chickpear, sweet potatoes and many more. This recipe is my latest addition.
Good Luck!
White Bean Burger with Fresh Cherry Tomatoes
Ingredients:
For 4 burgers
400 g. cooked beans
1 egg
100 g. Parmesan
1 clove of garlic
5 large fresh basil leaves
1/3 cup breadcrumbs
olive oil
6-8 cherry tomatoes
4 leaves of fresh basil
10 olives
1 small onion
2 tsp. olive oil
1 tsp. balsamic vinegar
Salt-Pepper
4 burger buns
4 lettuce leaves
Preparation:
Chop cherry tomatoes, olives, onion and basil and add olive oil and balsamico vinegar. Season with salt and keep aside.
Place in the food processor 300 grams. of cooked beans, the egg, the parmesan, the garlic, 1/3 cup breadcrumbs and fresh basil and pulse until you have a homogeneous mixture.
In a bowl, coarsly mash with a fork the remaining 100 g. beans and add the mixture from the food processor. Mix until you have a fairly stiff dough.
Pour the rest of the breadcrumbs in a plate . Wet your hands with some olive oil and form 4 large patties. Coat with breadcrumbs and refrigerate for 10 minutes.
Heat your skillet on high heat until hot. Pour 1-2 tablespoons olive oil, lower the heat and fry the patties, turning them from both sides for about 5-6 minutes, until golden brown on the surface.
Slightly heat the buns and cut them in half. Place on the bottom bun a lettuce leaf, then the patties with beans and finally the sauce with fresh cherry tomatoes. Cover with the top of the bun.
Enjoy!
Προσαρμοσμένη από εδώ / Adapted from here
Καλημέρα! Πολύ ιδιαίτερο το burger σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο εύχομαι!
Ευχαριστώ! Επίσης!!
Διαγραφήνταξει υποκλινομαι!!! ποιςο θα το καταλαβει απο τι ειναι το μπιφτεκι!! ωραια ιδεα για τα "σατανικα" μου παρτυ χαχαχα φαινεται τοσο λαχταριστο ! τετοια φασολια ειναι σε κονσερβα η ειναι αυτα που κανουμε σουπα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά, δεν καταλαβαίνεις γεύση από φασόλι..περισσότερο πέστο σου θυμίζει!
ΔιαγραφήΜπορείς να χρησιμοποιήσεις και κονσέρβα εάν θες, αλλά εγώ έβαλα αυτά που κάνουμε σούπα.
Ευχαριστώ!
πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε! φαίνεται τόσο λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ Αγγελικούλα!
Σ'ευχαριστώ Εύη μου καλή!! Καλό σ/κ,φιλιά!
ΔιαγραφήΤι τυχερος άντρας αυτος ο Γιώργος! Δεν μου λες καμία εναλλακτική αντί για φρυγανιά; Κάνω διατροφή χωρίς γλουτένη.. Φιλάκια Κικούλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχερός μόνο...χαχα!!Μπορείς να βάλεις βρώμη ή ρεβιθάλευρο.
ΔιαγραφήΦιλάκια Τζενούλα!
Φαίνεται τόσο λαχταριστό Αγγελική! Και τα μπιφτέκια με λαχανικά ή όσπρια έχουν και το καλό ότι είναι οικονομικά ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!!!
Τα λευκά φασόλια τα αγαπώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέψου ότι το αγαπημένο μου φαγητό εδώ και χρόνια είναι βρασμένα λευκά φασόλια, σερβιρισμένα με ελαιόλαδο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και πιπέρι.
Ωραία η ιδέα να τα μεταμορφώσεις σε μπιφτέκια και να τα χρησιμοποιήσεις σε burger.
Είναι μια χρυσή τομή ανάμεσα στο junk και το υγιεινό, οπότε όλοι πρέπει να μείνατε πολύ ικανοποιημένοι!
Καλό βράδυ, σε φιλώ!
Δεν έχω καλύτερο από το burger!! Η μάλλον έχω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χορτοφαγικό burger <3 Θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα. Φιλιά Αγγελική μου <3
Φέρε μου αυτό το burger και θα νηστεύω κάθε μέρα. Υπέροχη η φωτογραφία, δείχνει πόσο λαχταριστό είναι το δημιούργημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈω δοκιμάσει με ρεβίθι και μου βγήκαν πεντανόστιμα, φανταζομαι και αυτά θα σκιζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή