Μέρες τώρα "υπέφερα" από στερητικό σύνδρομο σοκολάτας. Ένα σοκολατάκι δεν μπορούσε να καλύψει την όρεξή μου. Ήθελα κάτι φουλ στην σοκολάτα.
Ήθελα ένα κέικ που να μυρίζει κακάο και να είναι καλυμμένο με ένα παχύ κρεμώδες στρώμα. Το ονειρευόμουν κάθε μεσημέρι, την ώρα της μεγάλη λιγούρας...
Δεν ήθελα όμως ένα οποιοδήποτε κέικ. Μπορεί στην όψη τους τα κλασικά αμερικάνικα cake να είναι υπερλαχταριστά, αλλά προσωπικά τα βρίσκω και πολύ λιγωτικά. Έτσι άρχισα και πάλι τους πειραματισμούς.
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο σοκολατένιο κέικ που είχα φτιάξει στα περσινά μου γενέθλια, αυτό με την μαύρη μπύρα. Αυτή την φορά είπα να το πειράξω λιγάκι και να το δοκιμάσω στην νηστίσιμη εκδοχή του. Βούτυρο και αυγά βγήκαν από το παιχνίδι και η επικάλυψη έγινε σοκολατένια και υπέροχη χωρίς ίχνος τυριού, ζάχαρης ή βουτύρου.
Μπορεί πλέον να έχω το μίξερ που πάντα λαχταρούσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα με δελεάσει και η απλότητα και η αμεσότητα του "ανακατεύω υγρά και στερεά υλικά και αδειάζω στην φόρμα". Αυτό το κέικ μπαίνει σε αυτή την κατηγορία.
Επίσης, πιστεύω ότι σύντομα ή θα σας πείσω να δοκιμάσετε χουρμά ή θα με "βρίσετε" λόγω τις εκτεταμένης χρήσης του. Είναι ένα υπέροχο υλικό που σου δίνει τόσες επιλογές. Αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.
Καλή επιτυχία!
Υ.Γ. Καθότι σήμερα είναι και η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και όλοι ξέρουμε την αδυναμία που έχουμε εμείς οι γυναίκες στην σοκολάτα, σας αφιερώνω αυτή την συνταγή. Χρόνια πολλά!
Κέικ σοκολάτας με μαύρη μπύρα και επικάλυψη σοκολάτας
Υλικά:
Για στρογγυλή φόρμα 24cm
Για το κέικ:
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. κακάο
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
200 γρ. ζάχαρη (χρησιμοποίησα με στέβια)
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
480ml μαύρη μπύρα
120ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
2 κούπες χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (~300γρ.)
1 κούπα βραστό νερό
1/2 κούπα κακάο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με την επικάλυψη:
Σε ένα μπολ βάζουμε τους χουρμάδες μαζί με το βραστό νερό. Αφήνουμε να μαλακώσουν για 15 λεπτά. Μεταφέρουμε στην κουζινομηχανή ή στο μούλτι (ίσως χρειαστεί να το μοιράσετε σε δυο δόσεις, εάν ο κάδος είναι μικρός) και πολτοποιούμε. Θα πρέπει να έχουμε μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο μπολ με καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει, για τουλάχιστον 3 ώρες. (Εγώ την ετοίμασα από την προηγούμενη μέρα). Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάζουμε την φόρμα, αλείφοντας ελαιόλαδα και πασπαλίζοντας με κακάο.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, την λευκή και καστανή ζάχαρη, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Σε ένα άλλο βαθύ μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την μαύρη μπύρα. Ανακατεύουμε καλά, με το σύρμα, και προσθέτουμε τα στερεά υλικά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία 'ζύμη'. Αδειάζουμε στην φόρμα.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα, τότε είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Συναρμολόγηση:
Με ένα μεγάλο μακρύ και κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κέικ οριζοντίως σε δυο ίσα κομμάτια. Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το κέικ, βάζουμε την κάτω πλευρά του κέικ. Από πάνω απλώνουμε την μισή ποσότητα από την επικάλυψη σοκολάτας. Με προσοχή, ακουμπάμε το άλλο (πάνω) κομμάτι του κέικ και με μια σπαστή σπάτουλα απλώνουμε ισόποσα την επικάλυψη καλύπτοντας ολόκληρο το κέικ. Εάν θέλουμε διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο επιθυμούμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν την σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
It has been some weeks now, that I have been craving for chocolate. I wanted to taste a dense, full of chocolate, but guilt-free cake.
Those classical american multilayer cakes always seem so perfect, but I am not so fond of their heavy taste.
So I took my foulproof recipe and created its vegan version. And I was overwhelmed by the result. Dense, moisty, fruity, it's going to be your favorite.
And yes, I used dates once again...I know, I know, but I really love the potential uses of this fruit and if you haven't already tried them, please do so.
Good Luck!
Chocolate cake with stout and Chocolate frosting
Ingredients:
For 24cm round form
For the cake:
250g. flour for all purposes
120 g. cocoa powder
2 tsp. baking soda
200 g. cane sugar (I used to stevia)
100 g. Brown sugar
1/2 tsp. salt
480ml stout
120ml olive oil
1 tsp. vanilla extract
For the topping:
2 cups pitted dates (~ 300g).
1 cup boiling water
1/2 cup cocoa powder
1 tsp. vanilla extract
1/4 tsp. salt
Preparation:
Start by making the frosting:
In a bowl pour boiling water over the dates. Allow to soften for 15 minutes. Transfer to food processor pulse until you have a smooth cream. Add cocoa powder, vanilla extract and salt and continue pulsing until smooth. Transfer to a glass bowl with a lid and place in refrigerator to set for at least three hour or overnight. Keep in the refrigerator for about 1 week.
For the cake:
Preheat oven at 170 degrees Celsius. Prepare the form by spreading with olive oil and sprinkle it with cocoa powder.
In a bowl, sift flour, cocoa, cane and brown sugar, baking soda and salt.
In another deep bowl add olive oil and black beer. Mix well and whisk in the dry ingredients. Continue stirring until you have a smooth 'dough'. Pour in form.
Bake for about 50 minutes. Check by placing a toothpick in the center of the cake. If it comes out clean or with a few crumbs, then it is ready.
Assembly:
With a large and long sharp knife, cut the cake horizontally into two equal pieces. Put the bottom half of the cake on the platter that you will serve the cake. Spread over half the amount of chocolate frosting. Carefully place the top half of cake and spread the frosting evenly, coating the entire cake. Decorate with grated chocolate, nuts or whatever you desire. Leave in the refrigerator for about 1 hour before serving.
Enjoy!
And yes, I used dates once again...I know, I know, but I really love the potential uses of this fruit and if you haven't already tried them, please do so.
Good Luck!
Chocolate cake with stout and Chocolate frosting
Ingredients:
For 24cm round form
For the cake:
250g. flour for all purposes
120 g. cocoa powder
2 tsp. baking soda
200 g. cane sugar (I used to stevia)
100 g. Brown sugar
1/2 tsp. salt
480ml stout
120ml olive oil
1 tsp. vanilla extract
For the topping:
2 cups pitted dates (~ 300g).
1 cup boiling water
1/2 cup cocoa powder
1 tsp. vanilla extract
1/4 tsp. salt
Preparation:
Start by making the frosting:
In a bowl pour boiling water over the dates. Allow to soften for 15 minutes. Transfer to food processor pulse until you have a smooth cream. Add cocoa powder, vanilla extract and salt and continue pulsing until smooth. Transfer to a glass bowl with a lid and place in refrigerator to set for at least three hour or overnight. Keep in the refrigerator for about 1 week.
For the cake:
Preheat oven at 170 degrees Celsius. Prepare the form by spreading with olive oil and sprinkle it with cocoa powder.
In a bowl, sift flour, cocoa, cane and brown sugar, baking soda and salt.
In another deep bowl add olive oil and black beer. Mix well and whisk in the dry ingredients. Continue stirring until you have a smooth 'dough'. Pour in form.
Bake for about 50 minutes. Check by placing a toothpick in the center of the cake. If it comes out clean or with a few crumbs, then it is ready.
Let cool in pan for 10 minutes, then turn out into a wire rack and let cool completely.
Assembly:
With a large and long sharp knife, cut the cake horizontally into two equal pieces. Put the bottom half of the cake on the platter that you will serve the cake. Spread over half the amount of chocolate frosting. Carefully place the top half of cake and spread the frosting evenly, coating the entire cake. Decorate with grated chocolate, nuts or whatever you desire. Leave in the refrigerator for about 1 hour before serving.
Enjoy!
Καλημέρα. Το Σαβ/κο έφτιαξα κέικ με μαύρη μπύρα και πρέπει να πήρα 2 κιλά. Το δικό σου όμως δείχνει διαφορετικό και μου αρέσει που είναι τόσο απλό σε εμφάνιση. Χουρμάδες δεν έχω δοκιμάσει, με σένα και τον Neanikon έχω αρχίσει να το σκέφτομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά φτιάξε αυτό και απόλαυσε το με λιγότερες τύψεις ;)
Διαγραφήδεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω μαγευτεί πραγματικά από το κέικ σου Αγγελική. Το ίδιο πράγμα παθαίνω και εγώ όταν με πιάνουν αυτά τα στερητικά σύνδρομα σοκολάτας (που δεν είναι και σπάνιο φαινόμενο hihi). Αλλά μάλλον την βρήκαμε την λύση ε? :)
Από την όψη του πάντως το cake φαίνεται πολύ ζουμερό και η επικάλυψη λαχταριστή!
π.σ. Τα λουλουδάκια σου είναι πολύ όμορφα και έχουν ταιριάξει ιδανικά στις φωτογραφίες!
Την βρήκαμε δε λες τίποτα! Είναι όντως όπως το περιγράφεις.
ΔιαγραφήΟι νεραγκούλες είναι από τα αγαπημένα μου λουλούδια και τελικά γράφουν ωραία και στον φακό!
υπεροχο!! φαινεται σαν απλο συνιθησμενο κεικ αλλα κανει μπαμ με το συνδυασμο υλικων!! αυτη η κρεμα πρεπει να ειναι ιδιατερη κ γευστικη... θελω να την δοκιμασω ... οχο για το κεικ... εφυγε για τα προσεχως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ να μου πεις εντυπώσεις!!
Διαγραφήυπέροχο φαίνεται! πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήπόσο δίκιο έχεις για τους χουρμάδες, είναι εξαιρετικό υλικό! εγώ δεν πρόκειται να σε μαλώσω για την συχνή χρήση τους πάντως! ;)
Pinned!
χαχα, pinned!! Έτσι..τι τα βάζουμε τα κουμπάκια ;)
ΔιαγραφήΦιλάκια!!
Ποτε δεν φανταζόμουν πως αυτή η λαχταριστή σοκολατένια επικάλυψη είναι με χουρμάδες. Τελικά είναι ωραίο υλικό ο χουρμάς και από ότι βλέπω ευέλικτο. Νομίζω πως θα μας πείσεις να τον δοκιμάσουμε ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο σουπερ-σοκολατένιο εθιστικο, που τώρα θα το ονειρευόμαστε εμείς στις υπογλυκαιμίες μας.
Φιλιά πολλά :)
Είναι τρομερά ευέλικτο και είμαι σίγουρη ότι θα σε πείσω κάποια στιγμή, χιχι!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Μάριον, πολλά φιλιά!!
Φουλ στην αμαρτία!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Οπτικά και όχι θερμιδικά ;)
ΔιαγραφήΜΜμμμ πολύ ωραίο... παρότι είμαι υπέρ της σοκολάτας και όλων των υλικών που δεν εχεις βάλει (με μετρο παντα και σε μικρες ποσότητες), δεν θα έλεγα όχι σε τέτοιο γλυκό, ιδίως τέτοια εποχή που θέλουμε να προσεξουμε και το τι τρωμε γιατί ερχεται το καλοκαιρακι... τι ωραια λουλουδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεραγκούλες αγαπημένες!!
ΔιαγραφήΝαι ναι, ετοιμάζουμε κορμί για τις παραλίες :p
Δείχνει πολύ πολύ νόστιμο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μου αρέσει που είναι πιο απλοποιημένο και ελαφρύ!
Ευχές για ένα πολύ όμορφο τριήμερο!
Φιλιά
Σ'ευχαριστώ Ερμιόνη μου, φιλάκια!
ΔιαγραφήΤο frosting είναι υπέροχο Αγγελική! Θα το δοκιμάσω σίγουρα σύντομα! Αν και έχω και εγώ χρησιμοποιήσει τον συνδυασμό κακάο - χουρμάδες και τον θεωρώ υπέρ ταιριαστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές ευχές για υπέροχα κούλουμα!
(Α, επίσης μου αρέσει πολύ ο τίτλος και η πρώτη φωτο. Θα μπορούσαν όμως αυτά να μπουν και μαζί, δηλαδή πάνω στη φωτογραφία με μεγάλα γράμματα το "φουλ στη σοκολάτα", το σκέφτομαι και αναστατώνομαι :-) :-) )
Να το δοκιμάσεις Άρη, είναι πραγματικά νόστιμο!
ΔιαγραφήPoint taken, έγινε ήδη η αλλαγή στην φωτό!
Τώρα τελευταία "ανακάλυψα" τους χουρμάδες και με έχουν ενθουσιάσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα σου είναι εκπληκτική! Σοκολατένια και λαχταριστή!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία :)
ΔιαγραφήΠολύ όμορφο και απόλυτα σοκολατένιο το κέικ σου, Αγγελική! Και συνδυάζει έξυπνα το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Ικανοποιεί την αστείρευτη αγάπη μας για σοκολάτα, αφήνοντας το βούτυρο έξω από το παιχνίδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από το ζουμερό κέικ και την σοκολατένια κρεμώδη επικάλυψη. Η λιγούρα μου για σοκολάτα μόλις χτύπησε κόκκινο!
Χαχα, και μένα είχε χτυπήσει κόκκινο όταν το έφτιαξα και με "βοήθησε" να επανέλθω σε νορμάλ επίπεδα!!
ΔιαγραφήΤο γλασο είναι όλα τα λεφτά!!!! Σουπερ ζουμερό σοκολατένιο κέικ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι έτσι όπως τα λες!
ΔιαγραφήΦαίνεται ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμο κι όπως μου αρέσουν πολύ οι χουρμάδες φαντάζομαι τη γεύση του και τρελλαίνομαι!!! Γεια στα χέρια σου Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφή